КТБ видя риск от концентрацията на определени влогове в нея
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ видя риск от концентрацията на определени влогове в нея

Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ

КТБ видя риск от концентрацията на определени влогове в нея

Един от най-големите получатели на кредити на банката е изпаднал в несъстоятелност през 2012 г.

Весела Николаева
14407 прочитания

Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Корпоративна търговска банка смята да използва парите от предстоящото увеличение на капитала си за отпускане на повече кредити. Това става ясно от проспекта за публичното предлагане на акциите, чрез които КТБ може да набере до 93.88 млн. млн. лв.

Интересното при това увеличение е, че емисионната стойност на новите акции е много по-голяма от тази, на която се търгуват на борсата. Тоест за някои инвеститори би било много по-изгодно да си купят книжа през пазара. Подобни увеличения често пък се използват и за допускане на нов голям инвеститор. Емисионната цена е 156.47 лв., а последните сделки с акции на КТБ на Българската фондова борса са при цена 83 лв. От банката все пак обясняват голямата разлика с нуждата от повече капитал, като в същото време се избягва "разводняването" - намаление на акционерното участие, ако някой не иска да участва в увеличението. Основният акционер "Бромак" на Цветан Василев пък е уверил, че ще запише всички полагащи му се акции.

Точните дати за записване на новите акции ще станат ясни след публикуването на обявленията в Търговския регистър и ежедневниците "Монитор" и "Телеграф". Изкупуването на последните два от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева беше финансирано с пари от КТБ. При управленията на тройната коалиция и ГЕРБ в банката бяха концентрирани голяма част от парите на държавните дружества. Този ресурс ѝ позволяваше да расте с бързи темпове. В проспекта от самата банка посочват като риск силното концентриране на влогове, което "създава опасност от изтегляне на депозити на голяма стойност". Там обаче не се споменават поименно кои са големите клиенти на банката.

Лошите външни фактори

Оттам изреждат и няколко риска, които могат да имат лошо влияние върху бизнеса на банката, освен забавеното усвояване на европейски фондове – политическа и социална нестабилност, които да доведат до по-трудни условия за работа. Непряко в проспекта се посочва още една причина за търсене на капитал през Българската фондова борса – КТБ няма достъп до финансиране от банка майка, което би затруднило ръста й. Интересен поглед имат от ръководството към банковата система – според тях високото ниво на чужди инвестиции в нея "я прави уязвима и склонна към разпадане в резултат на действието на вътрешни или външни фактори".

Обичаме да е корпоративно

От банката очакват кредитния й портфейл да расте, което е и една от причините да търсят свеж капитал от акционерите си. Кредитирането обаче ще е насочено към корпоративни клиенти, защото според КТБ финансирането на физически лица носи висок риск. В края на септември техните заеми са едва 0.6% от кредитния портфейл на банката. Макар че физическите клиенти са посочени като рискови, КТБ има проблеми и с големите си корпоративни клиенти, става ясно от документите. Миналата година един от 10-те големи кредитополучателя на банката е изпаднал в несъстоятелност.

В проспекта обаче не се посочва кой е той и в какъв бранш работи. В документа се отчита, че финансовата група е "уязвима" при влошаване на състоянието на някой от големите й клиенти. Близо 19% от кредитите й са отпуснати на десет клиента, а общо 50-те най-големи заемат 67% дял от портфейла заеми на банката.

Новата емисия

600 хил. са новите книжа, предложени за записване 300 хил. плюс 1 акция е минимумът за успешно увеличение
156.47 лв. е емисионната цена на една акция 93.82 млн. лв. ще е чистият приход, ако всичко бъде записано

66 млн. лв. може да достигне акционерният капитал на КТБ


58 коментара
 • 1
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Интересно кой ще "инвестира" в акции на тази цена, на тази "корпоративна" банка .... Намирисва пак на игра на ЦВ. Василев.

 • 2
  nockout avatar :-|
  nockout

  Чистият приход няма да е 93.82 а 93.882 ....

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Поредната гнила ябълка ! Важното е каква е пазарната стойност на активите на банката -включително и обезпеченията , и дали тепърва предстои голямото отписване на активи и тяхното обезценяване

 • 4
  slalev avatar :-|
  Kurti

  Внешторгбанк е купувача,
  липсата на Банка - Майка е за пред матриала.

 • 6
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  На знам какво ще си помислят студентите за статията, но конкретната банка навява на едни мисли за офшорки, договорки и т.н. Нали не смятате, че концентрацията на около 70% от държваните пари там е на база честни конкурси при положение, че има поне 10 банки с пъти по-високи нива на собствен капитал, пазарен дял и с международен рейтинг равен на този на държавата (по- висок не може).
  А как бе придобит от държавата Булгартабак, пак ли като по учебник за студентите :-)
  И да ви споделя, нямам нищо общо с Капитал, освен приложението ми на телефона което ми позволява да коментирам когато реша.
  Поздрави

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Тия са пред фалит. Награбиха се с всякакви активи, дето не носят никакъв доход. Сега гледат някой да даде пари, защото държавата ще си изтегли парите от неговата банка и голото дупе ще лъсне.

 • 8
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  До коментар [#7] от "proizvoditel":

  Напротив, бъди сигурен , че няма да фалира той ( визирам Василев). Достатъчно умен е, пък и инвестициите основно са направени с чужди ( държавни) пари. Ще фалираме ние данъкоплатците чиите пари са затворени там и я ги видим я не.

 • 9
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик

  До коментар [#5] от "stanimir.petkov":

  Вие господин Петков (или нямате титла или не я афиширате) защо не споделите с нас.Гледам имате познания,а и ви се пише по темата...

 • 10
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "Основният акционер "Бромак" на Цветан Василев пък е уверил, че ще запише всички полагащи му се акции."

  Мога ли да позная с какво финансиране "Бромак" ще плати всички тези акции на невероятната цена - почти двойно по-висока от борсовата? С кредит от КТБ! Т. е. с депозитите на държавните фирми в КТБ.

  Не е ненормално емисионната цена на такива акции да бъде по-висока от борсовата (на борсата се търгува малка àст от акциите, които не са интересни за голям инвеститор), но не и два пъти!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK