Банките очакват търсенето на кредити да се повиши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките очакват търсенето на кредити да се повиши

Банките очакват търсенето на кредити да се повиши

Финансовите институции ще облекчават условията за жилищни и потребителски заеми

Валентина Илиева
6770 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Лихвите по кредитите ще намаляват бавно

Банките очакват повишаване на търсенето на кредити през първото тримесечие на тази година. По-активно поведение ще имат предприятията и по-малко търсене ще има от домакинствата. През периода банките ще затегнат минимално кредитните стандарти за фирми, но ще има облекчение при жилищните и потребителските заеми.

Лихвите по депозитите ще се задържат на съществуващите нива през първото полугодие, а след това е възможен лек спад. Това обуславя и бавното намаление на лихвите по кредитите, което ще продължи. Кредитирането през първата половина на годината ще е с нисък растеж, движено основно от нарастване на заемите за фирми, докато тези за домакинствата слабо ще се понижават. Това са част от основните изводи и прогнози в редовното издание "Икономически преглед" на БНБ.

Слабо търсене и затегнати стандарти

Очакванията на банките за повишаване на търсенето на заеми става ясно от обобщени резултати от анкетата за кредитната им дейност, провеждана от БНБ всяко тримесечие. Нарастване на търсенето на кредити банките са отчели през периода октомври-декември 2012 г. в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Тогава активизирането в търсенето е било по-силно изразено при предприятията и в по-ниска степен при домакинствата. Такива са очакванията и за първото тримесечие на тази година.

При предприятията е имало засилване на търсенето на краткосрочни кредити, а при дългосрочните е останало без промяна за разлика от предходното тримесечие, когато и при двете категории е отчетен слаб спад. Сега в кризата фирмите ползват кредити предимно за оборотни нужди и рефинансиране на съществуващи заеми, а не за инвестиционни цели. Според анкетата сред банките в края на миналата година търсенето на жилищни кредити от домакинствата е отчело нарастване за първи път от третото тримесечие на 2011 г. насам.

През четвъртото тримесечие на миналата година банките са затегнали минимално стандартите си за одобряване на кредити за предприятията, докато за домакинствата е имало облекчение, което е съществено при потребителските кредити и в по-малка степен при жилищните, се посочва в "Икономически преглед". За това тримесечие се очаква облекчението в условията за кредитиране да засегне в еднаква степен и жилищните, и потребителските кредити, докато по отношение на заемите за предприятията затягането ще продължи, но ще е минимално.

Кредитирането ще остане ниско

От БНБ прогнозират нисък ръст на кредитите през първото полугодие на тази година главно заради влошената външна и вътрешна среда, като търсенето на кредити ще остане сравнително ниско. "Очакваме да се запазят текущите тенденции към нарастване най-вече на кредита за фирмите и към слабо понижаване на кредита за домакинствата без допълнително ускоряване на текущите темпове на спад", посочват от централната банка.

Основание за това са прогнозите им за бавно повишаване на инвестиционната активност на фирмите и продължаване на политиката за оптимизиране на разходите, ниски темпове на растеж на доходите на домакинствата, както и бавно възстановяване на заетостта и потреблението.

Склонността към спестяване на домакинствата ще остане висока и през първото полугодие на 2013 г., а банките ще запазят високо ниво на ликвидност. Нормата на спестяване е висока през целия период на кризата досега, което е нормално предвид ограниченото потребление. Така поради голямото спестяване и слабото търсене на кредити банките държат голяма част от ликвидността си като свръхрезерви в БНБ. Друга част от свободните средства са инвестирани в държавни ценни книжа, предимно на българското правителство.

Лихвите няма много да се променят

През първите две тримесечия на 2013 г. от централната банка прогнозират относително запазване на нивата на лихвите по срочните депозити. Тенденцията обаче е към понижение през втората половина на годината. Основен фактор за това е високата ликвидност на банковата система в условията на сравнително ниско търсене на кредити. Нестандартните мерки на паричната политика на ЕЦБ по предоставяне на неограничена ликвидност на банките в еврозоната също ще окажат натиск за понижаване на лихвите, посочват от БНБ.

Бавният спад на лихвите по кредитите ще се запази и през първото полугодие на 2013 г. Фактор за това пак е високата ликвидност на банките, както и понижаването на рисковата премия на страната. Задържащ ефект върху намалението им ще оказват лихвите по депозитите, които се предвижда да спадат бавно през 2013 г.

В посока към задържане или повишение на лихвените проценти по кредитите би могло да действа и евентуално нарастване на нестабилността и несигурността на международните финансови пазари в резултат от задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и влиянието им върху рисковата премия на страната, посочват от БНБ.

Лихвите по кредитите ще намаляват бавно

Банките очакват повишаване на търсенето на кредити през първото тримесечие на тази година. По-активно поведение ще имат предприятията и по-малко търсене ще има от домакинствата. През периода банките ще затегнат минимално кредитните стандарти за фирми, но ще има облекчение при жилищните и потребителските заеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  "Банките очакват търсенето на кредити да се повиши"
  Гладна кокошка просо сънува.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Доста мрачна картина.

 • 3
  pavlovich avatar :-P
  ........

  Всяко нещо с времето си .........или

  както казваше Царят: "ще стане като му дойде времето"

  краставичарят продава краставици а Банките - Кредити

  очевидно му "дойде времето" -

  защото с раздаване на лихви по депозити..не става ;)
  краставичарите НЕ подаряват краставици а ги продават

 • 4
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  "В посока към задържане или повишение на лихвените проценти по кредитите би могло да действа и евентуално нарастване на нестабилността и несигурността на международните финансови пазари в резултат от задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и влиянието им върху рисковата премия на страната, посочват от БНБ"

  хахаха тия ще ме уморят от смях ... всички са се юрнали да взимат кредити в БГ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.