Финансовото богатство на домакинствата расте с 12% за година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансовото богатство на домакинствата расте с 12% за година

Финансовото богатство на домакинствата расте с 12% за година

Увеличението се дължи на високата спестовност и ниското потребление, отчитат от Industry Watch

Мария Иванова
7175 прочитания

© Юлия Лазарова


Данъкът върху лихвите по срочните депозити води до спад в ръста им в началото на 2013 г. за сметка на безсрочните и спестовните влогове.

През 2012 г. финансовото богатство на българските домакинства се е повишило с 12% спрямо 2011 г. и към края на годината надхвърля 50 млрд. лв. Това показват данните от редовния тримесечен доклад на анализаторската компания Industry Watch към края на миналата година. Така за поредно тримесечие отчетеното от макроикономистите увеличение продължава да изпреварва ръста на реалната икономика, която по данни на НСИ за цялата 2012 г. е нараснала с едва 0.8% на годишна база. По-ускорените темпове обаче се дължат на оставащата висока норма на спестовност на населението и запазващото се ниско потребление.

Повече спестявания, по-малко дълг

"Домакинствата се въздържат от поемането на нови задължения, а вместо това изплащат натрупаните до момента дългове към банки, лизингови дружества и компании за бързи кредити", отчитат от Industry Watch. Така в основната си част реализираният ръст е заради увеличението в обема на банковите влогове, докато общите задължения на населението към финансови институции са намалели с 400 млн. лв. през 2012 г. По данни на БНБ към края на декември отпуснатите от банките кредити за домакинствата са за близо 18.5 млрд. лв., а заемите от небанкови финансови институции са на обща стойност 1.3 млрд. лв. Привлечените от банките депозити на домакинствата са за над 35 млрд. лв. към края на 2012 г.

Анализаторите отбелязват, че и в началото на 2013 г. се запазва наблюдаваната тенденция спестяванията на населението в банките да растат с относително бързи темпове, като през първите месеци на годината растежът е с около 11-12%. Забелязва се обаче отчетливо свиване до 5% на годишна база в темпа на нарастване на срочните влогове, лихвите по които се облагат с данък от началото на 2013 г. За сметка на това интересът към безсрочни и спестовни депозити се увеличава и обемите им в началото на 2013 г. растат съответно с 15% и с 34% на годишна база, отчитат от Industry Watch. "Интересът на домакинствата към взаимните фондове също се съживява през четвъртото тримесечие на 2012 г.", допълват макроикономистите.

Жилищен спад

Нарастването на финансовите спестявания е двигател и на отчетения от компанията общ ръст на т.нар. съвкупно богатство на домакинствата. Освен финансовото категорията включва и жилищното богатство на населението. Според данните на Industry Watch към края на 2012 г. общата й стойност достига близо 190 млрд. лв., като за миналата година се е увеличила с 3.2 млрд. лв.

Същевременно самото жилищно богатство на домакинствата намалява заради продължаващия спад в цените на недвижимите имоти. Към края на 2012 г. стойността на градските жилища в страната възлиза на 139 млрд. лв., като отчита свиване с 2.1 млрд. лв. за последната година. "От началото на кризата цените на недвижимите имоти са се понижили кумулативно с 38%. Все още обаче няма трайна стабилизация на цените на имотите", посочват анализаторите. Наблюденията им показват, че степента на достъпност на жилищата за хората, които имат стабилен доход и постоянна заетост, се подобрява. За миналата година изчисляваната от компанията покупателна способност на средната месечна заплата, измерена в жилищна площ, се е повишила с 10%. Като цяло обаче ипотечната активност остава ниска, а притокът на чужди капитали – слаб, отчитат от Industry Watch.

Данъкът върху лихвите по срочните депозити води до спад в ръста им в началото на 2013 г. за сметка на безсрочните и спестовните влогове.

През 2012 г. финансовото богатство на българските домакинства се е повишило с 12% спрямо 2011 г. и към края на годината надхвърля 50 млрд. лв. Това показват данните от редовния тримесечен доклад на анализаторската компания Industry Watch към края на миналата година. Така за поредно тримесечие отчетеното от макроикономистите увеличение продължава да изпреварва ръста на реалната икономика, която по данни на НСИ за цялата 2012 г. е нараснала с едва 0.8% на годишна база. По-ускорените темпове обаче се дължат на оставащата висока норма на спестовност на населението и запазващото се ниско потребление.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Мдам, ужасни глупости. Средната работна заплата нараства, защото се уволняват нископлатени длъжности. Не познавам нито един човек, на който да са му увеличили заплатата - банки, телекоми и къде ли не.

  А относно спестяванията - разделете влоговете по категории и кажете колко процента в коя категория има и коя категория нараства най-бързо. Вместо да пишете доклади ниво 4 клас....

 • 2
  sara. avatar :-P
  sara.

  хахахаха ....приказка за лека нощ?!

 • 3
  pilis avatar :-|
  pilis

  Не съм сигурен ,че живея в една и съща държава с тия "анализатори"!

 • 4
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  В статистиката е така: като кажат, че на глава от населението се пада по една пържола на ден, разбирай, че някой ежедневно плюска по две,а друг стои, гледа го и преглъща тъжно. Статистически обаче, грешка няма!

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#3] от "pilis":
  Че то никъде не е казано, че на всички трябва да им се увеличават влоговете. Ти и хората около тебе явно сте от другите.
  Друг е въпрос, че тия влогове в голямата си част не са на местното население. Близо милион иимигранти и още половин турци с двойно гражданство вкарват пари в БГ, защото такива лихви на тия времена никъде няма да видят при толкова нисък риск.
  Реалния риска е около 2% а те получават 4-6%. Отнасят го и опъват жили местните плащайки непосилно лихви в кризисни времена.
  Подхода на Дянков беше правилен а им охлади далаварета, ама му скочиха от лихварското съсловие, ама той нали си е перде успя да прокара закона.
  Трябва да се направи нещо лихвите по депозити и кредити да спадната, защото ей го Кипър. Едно към едно вървим към същата ситуация.

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Ако пък започнат и да не ядат, да не се отопляват и обличат, България ще стане страната на най-богатите хора в света. Що за глупав текст?

 • 7
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#5] от "k_":

  Прав си. Моята лихва плащана от банката ми е 0.1% в САЩ. Аз също познавам много българи емигранти, предполагам, че има и много чужденци, които си държат влогове в БГ, понеже плащаната лихва е огромна. Сега, какъв е риска е друг въпрос...аз поне не рискувам :).

 • 8
  hue avatar :-|
  Николов

  "Увеличението се дължи на
  високата спестовност и
  ниското потребление" ....и народът е ял свинско със зеле

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  Нека си кажем кои са авторите на това творенийце, щото те се крият зад това "Индъстри уоч". Шеф му е Гошето Стоев - бивш служител на ИПИ. Там са още от познаните "експерти", Гошенцето Ганев, Гошето Прохаски, Гошето Ангелов (те все гошета излязоха) и разбира се Лъчко Богданов. Това си е чист (без)мозъчен тръст, при това сравнително непрозрачен.
  Може да видите с какво се занимават!

  Сред изследователските и консултантски проекти, осъществени от “Индъстри Уоч Груп” ООД през последните три години са:

  - Разработване на концепция за етапите и правилата за въвеждане на системата на диференцирано заплащане в средното образование
  - Проучване и прогнозиране на потребностите на работодателите от работна сила с определена квалификация
  - Изследване на общия икономически ефект от изграждане на АЕЦ “Белене”
  - Изследване на моделите за финансиране на големи инфраструктурни проекти и на практиката на разпределиение на риска при публично-частни партнъорства в европейските страни
  - Изследване на развитието на регионалната транспортна инфраструктура в Югоизточна Европа
  - Анализ на икономическите параметри на концесионния договор за Автомагистрала “Тракия”
  - Оценка на пазарната стойност на третия GSM лиценз в България;
  - Изследване на пазара на труда: политика и институционални особености
  - Анализ на развитието на пазара на недвижими имоти в България
  - Изследване на развитието на пазара на метан в България
  - Консултанска подкрепа при разработването на Стратегия за насърчаване на инвестициите в Република България
  - Консултантска подкрепа за планиране на местното икономическо развитие в община Сливен
  - Консултантска подкрепа за планиране на местното икономическо развитие в община Ямбол
  - Мониторинг на икономическото развитие и на бизнес-средата в България и предоставяне на регулярни коментари и анализи за водеща медийна група;
  - Изготвяне на концепция и проект на Закон за насърчаване на иновациите, научните изследвания и развойната дейност в областта на високите технологии
  - Други специализирани изследвания и казуси.

  После се чудете защо нещата не вървят в България. Щото такива "експери" бъкат навсякъде из държавата и общините и препоръчват простотия след простотия, главно с неолиберален характер.

  Както съм писал отдавна "Една от целите на мозъчните тръстове е да монополизират областта на социалната, политическата и икономическата експертиза, така че каквото и да е правителството то да няма алтернатива при търсенето на експертно мнение." http://antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html
  Да припомням ли, че имаше време когато правителството повтаряше точно тия приказки, как населението пестяло и трябвало "да изкарат тия пари в потребление" и по този повод въведоха един известен данък. Сега виждате ли кой е в дъното на тия "анализи". Тогава аз направих друг анализ на спестяванията и вярвам, че е актуален и сега http://antipropaganda.comxa.com/DepozitiBNB.html .

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Голяма мъка, всички в България искат да се изкарат социално-слаби.. пък то не било така.

  За не вярващите - направете проста сметка на богатството на вашите приятели и роднини. Колко от тях се оплакват? А колко от тях са бедни и нямат богатство поне от 40-50 хил. лева?/имущество, влогове/

  Виж друг е проблема, че не харесваме тия пари, или пък не си оценяваме богатството, това което имаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.