Банките продължават да трупат депозити
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките продължават да трупат депозити

Банките продължават да трупат депозити

През февруари е имало разместване в топ пет на кредитните институции според размер на активите им

Валентина Илиева
9839 прочитания

© Юлия Лазарова


111

млн. лв. е печалбата на банковата система към края на февруари тази година

Депозитите на домакинствата остават единственият показател в балансите на банките, който е със стабилен дълготраен растеж. И през февруари той определя динамиката, както посочват от БНБ в прегледа им за състоянието на банковата система към края на февруари 2013 г. За втори пореден месец секторът излиза на печалба, след като приключи миналата година с първа загуба от близо десет години насам. През февруари финансовият резултат е по-висок от януарския. На годишна база обаче има спад.

Слабата кредитна активност не дава никакви признаци за съживяване, като устойчиво гравитира около точката на замръзване, а банките все повече пренасочват свободния си ресурс в нискорискови инвестиции - най-вече ДЦК. През февруари е имало и разместване в топ пет на банките по размер на активите, като пета по големина кредитна институция в сектора вече е Корпоративна търговска банка, а Райфайзенбанк отива на шесто място. Това показват данните на БНБ за банковата система към края на февруари тази година.

Депозити много, кредити не

Депозитите на домакинствата за пореден път се увеличават с близо половин милиард за един месец - 496 млн. лв. до 36.5 млрд. лв. Растежът на привлечените средства през февруари, който "определя динамиката в балансите на кредитните институции", както посочват от БНБ, е подкрепен и от повишението на средствата на фирми - с 200 млн. лв. до 22.3 млрд. лв. Друго перо, което нараства, е краткосрочното финансиране от кредитни институции с 460.5 млн. лв. Това може да са средства например, които се предоставят като кредитна линия за ликвидна подкрепа от някоя банка майка за дъщерно поделение.

Общо обемът на привлечените средства в банковата система достига 71.1 млрд. лв. Депозитите, привлечени от кредитни институции в същото време, намаляват (с 272 млн. лв. до 4.6 млрд. лв.).

Така банките за пореден месец се оказват със стабилен приток на средства от местния пазар, които обаче не успяват да пласират под формата на кредитиране, тъй като такова почти липсва.

На месечна база спрямо януари и корпоративните, и заемите за домакинства се свиват със съответно 0.6% (до 37.8 млрд. лв) и 0.3% (18.3 млрд. лв). От централната банка посочват, че свиването на кредитите за домакинствата е повлияно и от продажбата на кредити през месеца. Ниската кредитна активност съответно осигурява и ниски приходи от лихви за банките, като те намаляват на годишна база с 6.4% до 760 млн. лв.

Нетният лихвен приход на банковата система през миналия месец е бил 195 млн. лв. А нетните приходи от такси и комисиони са 69 млн. лв. В края на месеца печалбата на банковия сектор е 111 млн. лв., което е с 48 млн. лв. повече спрямо тази за януари, но на годишна база намалява с 5.6%. Натрупаната обезценка за първите два месеца е 151 млн. лв., като размерът й е по-малък в сравнение с този за същия период на предходната година.

ДЦК вместо кредити

Именно слабото кредитиране е един от мотивите за насочване на свободния ресурс в други инвестиции, които да носят някакъв доход за банките, които трябва и да плащат лихви по привлечените депозити. През февруари вложенията им са били основно в български държавни ценни книжа. Тогава беше пусната и извънредната емисия за 800 млн. лв., с която се набраха средства от пазара за финансиране на субсидиите на земеделците. Тя беше изкупена основно от банки.

Коментарите им тогава бяха, че така поне могат да вложат част от многото си ликвидност в някакви доходоносни инструменти. През февруари инвестициите в ценни книжа са се увеличили с 18.6%, или 1.3 млрд. лв. В резултат на това нарастване на портфейлите с ценни книжа ликвидността на банковия сектор се е увеличила допълнително и към края на месеца съотношението на ликвидните активи към пасивите е 26.74% (при 25.89% в края на януари), посочват от БНБ.

Смяна на местата в топ пет

Активите на банковата система в края на февруари са в размер на 82.9 млрд. лв., увеличавайки се и на годишна, и на месечна база. През месеца е имало и промяна в позициите на банките от топ пет според размер на активите им (класификация на БНБ, която няма оценъчен характер - бел. ред.). От централната банка посочват, че това не оказва влияние върху дела на петте най-големи банки и той остава 49.8% от активите на системата. Сред петте най-големи банки вече се нарежда и Корпоративна търговска банка (КТБ), като Райфайзенбанк остава шеста по големина.

На месечна база БНБ не публикува данни за отделните банки, а само общо за системата. За банките данни се оповестяват на тримесечие. Към края на миналата година активите на КТБ са в размер на 5.6 млрд. лв. Проучване на "Капитал" от миналата седмица по информация от публични източници показа (без претенция за изчерпателност), че към края на 2011 г. над 1 млрд. лв. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани със собствениците лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент (към края на миналата година обемът на кредитите й за фирми и домакинства е 3.7 млрд. лв.).

За 2012 г. активите на КТБ са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. За последните четири години банката почти се е утроила и така вече е пета по големина.

111

млн. лв. е печалбата на банковата система към края на февруари тази година

Депозитите на домакинствата остават единственият показател в балансите на банките, който е със стабилен дълготраен растеж. И през февруари той определя динамиката, както посочват от БНБ в прегледа им за състоянието на банковата система към края на февруари 2013 г. За втори пореден месец секторът излиза на печалба, след като приключи миналата година с първа загуба от близо десет години насам. През февруари финансовият резултат е по-висок от януарския. На годишна база обаче има спад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  pavlovich avatar :-P
  ........

  [quote#0:";)"] Банките продължават да трупат депозити [/quote]

  много ми е интересно Как си изкарват хляба банките -

  като Раздават лихви по привлечени депозити ..или
  като Събират лихви от раздадени Кредити
  ..........

  който ми помогне с отговора на този въпрос -
  ще отговори и на главния въпрос:

  Какво Следва оттук нататък ;)

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  До коментар [#1] от "Съгласен":

  Ми и чрез плащане на лихви за депозити и чрез даване на кредити е от услуги - деб. карти, преводи и т.н.

 • 3
  pavlovich avatar :-P
  ........

  [quote#2:"niceprson"]Ми и чрез плащане на лихви за депозити и чрез даване на кредити е от услуги - деб. карти, преводи и т.н.[/quote]

  има логика , ;)

  но в момента Никой не взема кредити........

  а лихви по депозити се раздават Постоянно

  откъде печелят , за да раздават лихви по депозити..

  това е алтруизъм..

  а банка/алтруист е оксиморон

  краставичарите Не раздават краставици..

  а ги Продават

  е това ми обясни ...как става ;)

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Не трябва да се забравя че много от непотарсените депозити, са чиста печалба за банката. Така например, ако някои умре, и роднините му не потарсят парите, това е печалба за банката. (правописа е поради наличие на транслатор)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  "За 2012 г. активите на КТБ са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. За последните четири години банката почти се е утроила и така вече е пета по големина."
  Затова значи е истерията срещу КТБ в Капитал и Дневник.
  Онзи мушмурок забегнал чак в Сингапур това ли заповядва да се пише ?

 • 6
  qn4eto92 avatar :-|
  qn4eto92

  До коментар [#5] от "bz":

  Каква е разликата между -500 и +500?

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#6:"qn4eto92"]Каква е разликата между -500 и +500?[/quote]
  Огромна.

 • 8
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  [quote#6:"qn4eto92"]Каква е разликата между -500 и +500? [/quote]
  Точно 1000. Защо питаш?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.