Защо се срива златото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо се срива златото

Защо се срива златото

Очакванията за ниска инфлация свалиха цените на метала с 200 долара за два дни. Прогнозите на инвеститорите са разнопосочни

Христо Съйнов
17545 прочитания

През последните седмици анализатори и инвеститори очакват Федералният резерв на САЩ затегне паричната политика.
"Продължаваме да очакваме, че в световен мащаб цените на суровините ще падат."

Доклад на JP Morgan Chase

"Очакваме в следващите няколко дни цената да се стабилизира и отново да тръгне нагоре."

Tavex

В края на миналата седмица и началото на тази инвеститорите на световните стокови пазари станаха свидетели на нещо смущаващо. След няколко години на постоянен и бурен растеж цените на златото буквално се сгромолясаха.

Благородният метал, който за 12 години поскъпна няколко пъти, само за два дни се прости с 200 долара за тройунция, достигайки най-ниската си стойност от две години насам. В един момент поведението на пазарите приличаше на паника, разпродаваха се контракти в големи обеми. Настроенията на пазара добре обобщи пред ВВС  Дейвид Говет, брокер във финансова къща Marex Spectron: "Свидетели сме на панически разпродажби от всички страни. Това е пазар, на който в момента инвеститорът има само едно нещо в ума си ... да се измъквам."

Който го въздигна, той ще го свали

В момента има няколко фактора, които влияят върху пазарите на злато и поведението на инвеститорите, а мненията им за посоката на цените са разнопосочни. Основният фактор са очакванията за инфлацията. Жълтият метал е основно средство за защита срещу нея - когато се прогнозите са тя да се повишава, скачат цените му и обратно. През последните седмици анализатори и инвеститори очакват Федералният резерв на САЩ затегне паричната политика. Тоест ще спре да печата пари, като изкупува държавни облигации (количественото облекчаване, quantitative easing – QE), което означава, че темпът на инфлацията в САЩ може да спадне. Така инвеститорите имат по-малко причини да държат злато.

През последните шест години централните банки в САЩ и Европа печатаха големи количества пари в опит да съживят световната икономика, а всеки нов кръг на "количествено облекчаване" беше придружаван от силни предупреждения, че неизбежният резултат ще е рязкото нарастване на инфлацията. Това помогна на цената на златото да се покачи със 116% от 2007 г. насам, служейки като класическа застраховка срещу високи потребителски цени. Така доброто представяне на златото се открояваше особено спрямо резкия спад през този период на стойността на американските акции и имоти.

Инфлацията обаче така и не дойде въпреки всичките напечатани пари от централните банки въпреки големите очаквания на пазарите. "Продължаваме да очакваме, че в световен мащаб цените на суровините ще падат", се казва в доклад до клиентите на JP Morgan Chase. "Това ще идва като отражение на отслабващото търсене, което пък трябва да приемем за сигнал, че и световното промишлено производство ще се забави" пише Wall Street Journal.

Разпродажби на резерви

Отделно от това нарастват и страховете, че централни банки от Европа обмислят да продават злато - притеснения, които предизвикаха верижна реакция след слуховете, че това се кани да направи първо Кипър заради тежкото си финансово положение. Мнозина анализатори се опасяват, че други слаби икономики от еврозоната като Италия и Испания може да последват примера на Кипър и да продадат част от златните си запаси, което допълнително би натиснало цената при увеличените доставки и намаляващото търсене.

Доминик Шнайдер, анализатор в Wealth UBS Management, коментира пред Reuters, че не случващото се в еврозоната е това, което предизвика масовото бягство от златото. "Паническите разпродажби, на които сме свидетели сега, по-скоро са предизвикани от това, че Фед даде сигнал, че има вероятност за намаляване на QE, а и инвеститорите като че ли осъзнаха, че са надценили златото. Още повече че липсата на инфлация е мощен стимул да се откажат от благородните метали."

Друга причина, която допринася за спада на цените, даде Индия - най-големият купувач в света на златни кюлчета въведе 50% мито върху вноса им. Това предизвика спад от близо 24% в обема на златото, влизащо в страната през първото тримесечие на тази година. Президентът на Мумбайската асоциация на златарите Мохат Камбой заяви за ВВС, че очаква цените да падат още: 

"При условие че все повече и повече страни намаляват златните си запаси, бъдещето на златото изглежда мрачно."

В опит да стабилизира търговията със злато Chicago Mercantile Exchange Group заяви, че вдига изискванията си за обезпечение при търгуването с фючърси на злато, сребро и други благородни метали от вторник.

Разпродажби на хартия

"Спадът в цената на златото е провокиран единствено от разпродажба на хартиения пазар (деривативи), без да има някакви фундаментални причини или събития, които да поставят под съмнение перспективите пред метала като инвестиция.

Разпродажбата започна с отварянето на COMEX в САЩ в петък, като е имало поръчка за продажба за близо 100 тона, след което цената пада под 1540 долара за тройунция, което е фундаментално от техническа перспектива ниво – дъното от 2012 г.", коментираха от българския офис на естонската компания Tavex, специализирана в търговия с инвестиционно злато. Оттам допълниха, че случилото се е провокирало много margin call и затваряне на overleveraged сметки (автоматично активиране на клаузи при срив на пазара при покупка на активи със заемни средства - бел. ред).

"Три часа по-късно имаше нова поръчка за продажба за близо 300 тона, което допълнително свали цената под 1500 долара и започна нова вълна на разпродажба, която действа като самозахранваща се спирала. Тъй като ценовата динамика се разиграва основно през щатската сесия, логично е в понеделник същите margin call и затваряния на overleveraged сметки да се повторят по време на азиатската и европейската сесия", коментираха още от Tavex.

А сега накъде

Страхът от нови понижения все още го има, затова и желаещите да купуват, които, изглежда, не са малко, изчакват.

"Ако гледаме само техническите нива, следващата подкрепа е на около 1300 долара, но ако и тя бъде преодоляна, тогава дъното вече ще трябва да се търси на 1250 долара", каза Питър Харпър, анализатор в Betashares Capital. Много анализатори във вторник обаче вече говореха за това, че сега е моментът да се купува, а не да се продава жълтият метал. Още повече че цената леко се възстанови вчера.

"Очакваме в следващите няколко дни цената да се стабилизира и отново да тръгне нагоре. Петък и събота цените на много от продуктите на европейските дилъри, включително и нашите, бяха замразени, тъй като не беше ясно дали може да поръчваме на тези цени от нашите партньори – рафинерии и монетни дворове", коментираха от Tavex и допълниха: "След като стана ясно че можем да поръчваме и успяхме да се свържем с по-голяма част от партньорите си, цените отново се нормализираха и от неделя се продаваше на обичайните цени. Интересът към физическото злато през последните два дни (понеделник и вторник) е изключително висок и много от инвеститорите виждат в моментната цена удобен момент за акумулиране на позиции в злато."

"Всичко, което се случва в момента, ме направи повече оптимист за златото и не по-малко бичи. Може би Индия ще купува по-малко, но нещата според мен ще се подобрят, а и данните от Китай не бяха чак толкова зле", коментира за CNBC Дейвид Бейкър, управляващ съдружник в Baker Steel Capital Partners. "Нашата теза е, че валутите се обезценяват с печатането на пари и аз не виждам причина да не се купува злато, особено сега, след като то вече е 30% под неговия пик. Смятам че изглежда добра възможност", добави той.

Клифърд Бенет, главен икономист в White Crane Group, каза за CNBC, че дългосрочно остава позитивно настроен към златото, защото то си остава безопасен клас актив, който ще трябва да бъде ползван като убежище, докато централните банки продължават да печатат пари. "Нищо не се е променило, а представата, че пазарът е свръхпродаден, в следващите дни ще се промени", каза той. Допълнителна причина за възстановяване на цената на златото според Бенет е фактът, че последните спадове в цената на метала най-вероятно ще предизвикат интереса на китайските и индийските централни банки, които са големи купувачи на жълтия метал, което ще раздвижи пазара.

Сред сериозно губещите от срива на златото е мениджърът и собственик на хедж фондове Джон Полсън, който само за последните три работни дни загуби почти 1 млрд. долара от личното си богатство. Той започна годината с около 9.5 млрд долара, инвестирани в неговите хедж фондове, от които 85% са в активи, свързани със златото. Въпреки всичко Полсън да продължава да е оптимист и да се придържа към тезата си, че златото е най-добрата защита срещу инфлация и девалвация на валутата. "Правителствата продължават да печатат пари с безпрецедентна скорост, което няма как да не създаде търсене на злато като алтернативна валута за индивидуални и институционални вложители и централни банки", е заявил за Bloomberg Джон Рийд, управляващ партньор в хедж хондовете на Полсън. "Въпреки че цената на златото може да бъде доста волатилна в краткосрочен план и да има периодични корекции, ние вярваме, че дългосрочната тенденция е към увеличаване на търсенето на злато вместо на хартия."

"Цената на златото през следващите няколко седмици ще зависи от това кой от двата главни фактора ще вземе превес – масовите разпродажби за заключване на печалби и ограничаване на загубите или промяната в инфлационните очаквания и печатането на пари. Според мен пазарните фактори са по-важни, което означава, че корекцията ще бъде по подобие на предишни спадове от около 15-20% или до нива между 1200 и 1300 долара", коментира пред "Капитал Daily" Цветослав Цачев, главен анализатор на "Елана трейдинг". И заключи: "За покупки на злато обаче трябва да се изчакат поне 3-6 месеца."

********

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение

В края на миналата седмица на пазарите на злато имаше известна паника
Фотограф: JOHN GRESS
През последните седмици анализатори и инвеститори очакват Федералният резерв на САЩ затегне паричната политика.
"Продължаваме да очакваме, че в световен мащаб цените на суровините ще падат."

Доклад на JP Morgan Chase

"Очакваме в следващите няколко дни цената да се стабилизира и отново да тръгне нагоре."

Tavex

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  "Оттам допълниха, че случилото се е провокирало много margin call и затваряне на overleveraged сметки (автоматично активиране на клаузи при срив на пазара при покупка на активи със заемни средства).

  Нямаше нужда от цяла статия, параграфът по-горе обяснява какво и защо се е случило. Нарича се спекулация, в случая спекулантите гризват дръвцето.

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Икономедиа дано сте си прибрали парите от Tavex за хартиената притурка към вестника, защото късите продажби като стартират може да се окажете накрая на веригата.
  Няма как да няма движение надолу поне за кратко, златото поскъпна до астрономически нива и няма стока или актив който да поскъпва неограничено както пише в рекламните брошури. Не знам защо, но на 3-4 години по някаква елегантна схема се прибират парите от лаиците решили да заложат на "сигурно". Бяха компютърните акции, после имотите и в България доста акции, сега златото.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#2] от "stoiank":

  +++

 • 4
  dun avatar :-|
  dun

  добра новина - ще охлади мераците на няколко "инвеститори" в златни мини което означава по-малко замърсяване на природата ....

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  След 7-8 години пак ще поеме нагоре. Просто сега се печели по добре от акции.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  "Спадът в цената на златото е провокиран единствено от разпродажба на хартиения пазар (деривативи), без да има някакви фундаментални причини или събития..."

  Именно, както и за астрономическия ръст в цената нямаше конкретни събития. тя просто нарастваше заради самата себе си, подхранвана от мераците на балъците. Сега ще има бързи разпродажби, а който прибрал комисиона, прибрал...

 • 7
  pavlov10 avatar :-P
  pavlov10

  Защо се срива златото?
  -Защото рейтинга на Борисов и Цветанов се вдига.

 • 8
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  от статията не става ясно ще продължи ли спада златото или не? Сегашния спад корекция до реалната пазарна стойност ли е или е спекулативна? Скоро ще стане ясно...

 • 9
  ruark avatar :-|
  ruark

  "Разпродажбата започна с отварянето на COMEX в САЩ в петък, като е имало поръчка за продажба за близо 100 тона, след което цената пада под 1540 долара за тройунция"

  това го интерпретирам така:
  ФЕД продаде отвратително огромно количество сертификати за злато така нар. " разпродажби на празно". тоест те притежават и взимат на заем от други институции сертификати за злато и ги продават на веднъж. цифра 300 тона. за 2 часа спад от 10 до 13 % на златото става след като мощна парична банка спекулира на финансовите пазари. този спад на златото за няколко часа е целенасочена спекулация от фед и др. играчи......защо. защото като стане цена 1200 за унция фед купуват обратно сертификатите и реализират печалба от 200 или повече на унция. те естествено ще купуват и продават докато направят яки печалби. те знаят при едино мощно предлагане на злато цената спада и увлича след себе си продажби които стават по електронен път по предварително зададена цена и това предизвиква още по голям спад на цената. тоест играчите от системата могат да манипулират цената когато си искат заради огромното количество сертификати които притежават а не на физично злато
  аз продавам днес златен сертификат на цена 1500 без да го притежавам взимам го назаем от банка или институция срещу лихва или премия и го купувам утре на 1200. за няколко часа реализирам печалба от 300 и си връщам сертификата.
  това е спекулация надолу. само че банките и др. фин институции могат да спекулират надолу в такива мащаби.
  само една мощна финансова институция и банки могат да предизвикат такъв спад на цената на златото за няколко часа.

  системата е логично много проста.
  ФЕД купуваха и притежаваха контракти върху златни сертификати години наред. става въпрос за стотици милиарди долара ако не и билиони. това вдигаше цената на златото, понеже във електронната финансова система колкото и количество да търсиш толкова ще се качва цената на златото и на др. продукти. тук не става въпрос за физично злато а за хартиено.
  и после естествено същата институция или институции без да им мигне окото и без някой да ги разследва с един ударт като този реализират отвратителни печалби. тоест СВОБОДЕН ФИНАНСОВ ПАЗАР няма. има само целенасочено манипулиране на цените и от там на пазара........

 • 10
  superbg avatar :-|
  superbg

  Всичко започна с това, че някой продаде 400 тона злато през Ковекса и после като при игра на домино пазара реагира нервно и почнаха и други разпродажби.
  Както в коментар 1 е посочено това провокира много затваряния на overleveraged сметки (автоматично активиране на клаузи при срив на пазара при покупка на активи със заемни средства) и спекулантите са много яко прецакани.

  Изтъргуваните фючърси върху злато (хартиено, електронно) на COMEX за петък, 12 април, и понеделник, 15 април са в размер на 1 милион договори т.е. 100 млн. тройунций (3100 т.), което е около 12% над годишното световно производство на физическо злато.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK