Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до близо 32%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до близо 32%

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до близо 32%

Адил Саид Ахмед ал Шанфари е налял още 20 млн. лв. в капитала й

Валентина Илиева
12746 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


131.3 млн. лв.

е капиталът на Инвестбанк след поредното увеличение

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до 31.74%, а този на Петя Славова е намалял до 67%. Това е станало чрез увеличение на капитала на кредитната институция с 20 млн. лв. до 131.3 млн. лв., става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър. Освен това в надзорния съвет влиза и ново лице – Димитрийка Андреева. Тя ще представлява оманския акционер Адил Саид Ахмед ал Шанфари.

Увеличението е направено чрез издаване на нови 11 904 762 акции с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна (продажна цена) – 1.68 лв. Всички новоиздадени акции са записани от оманския акционер. Така делът на доскорошния едноличен собственик на банката Петя Славова пада до 67%. Тя я контролираше чрез притежаваната от нея компания "Феста холдинг", която държеше 72.5% от капитала, а самата Славова притежаваше като физическо лице други 21.33%. Още една нейна компания - "Черноморско злато", държеше 4.27% от акциите. Останалите 1.89% от банката бяха собственост на множество физически лица и фирми.

Ал Шанфари влезе като акционер през лятото на миналата година чрез увеличение на капитала за 50 млн. лв. Срещу тях той придоби 24.93% дял, а делът на Петя Славова падна до 70.4%. Разрешението, което оманецът има от БНБ за придобиване на акции, на този етап е да не достига и надвишава 33%.

Извънредното общо събрание

Решението за увеличението на капитала е взето на извънредно общо събрание на акционерите, проведено на 1 март тази година. От документите става ясно, че към 27 март всички новоиздадени акции са записани и платени и сумата е внесена – 20 млн. лв., от която 11.9 млн. лв. са за основния капитал и 8.095 млн. лв. за фонд "Резервен". Именно заради по-високата емисионна цена на акциите от номиналната им стойност се получава по-голямата сума на платени акции.

Разликата между обема по номинал и емисионната стойност отива за резерви, за да се подкрепи собственият капитал на банката. Такава беше схемата на увеличение на капитала и през лятото на миналата година, когато Ал Шанфари наля 50 млн. лв. - от тях близо 20.24 млн. лв. постъпиха във фонда "Резервен". Тогава капиталът на Инвестбанк беше увеличен от 89.6 млн. лв. на 119.4 млн. лв., а сега вече е 131.3 млн. лв. Това най-вероятно ще се види в отчета на банката към края на март тази година, който ще бъде публикуван в края на този месец от БНБ.

В доклада на управителния съвет на банката до акционерите във връзка с предложението за увеличение на капитала се посочва, че "...отчитайки необходимостта от достатъчна капиталова база за покриване на загуби от рисковите експозиции през 2013 г., се изисква в най-кратки срокове осигуряване на адекватно увеличение на капитала". Там пише още, че освен завишените нормативни изисквания в сектора като цяло за работа на банките "причина за почти пълното оползотворяване на капитала са сериозните темпове на влошаване качеството на рисковите експозиции през последните две години".

Другото по-съществено решение на извънредното общо събрание е смяната на един от членовете в надзорния съвет - "Черноморско злато", собственост на Петя Славова (която също е в надзора на банката), с представител на оманския акционер. Този представител е Димитрийка Андреева. Така освен те двете в надзора като юридическо лице е и "Феста холдинг", собственост на Петя Славова. Акционерите са гласували и промяна на възнаграждението на членовете в надзора на банката – заради "финансовото състояние на дружеството, както и с цел оптимизиране на разходите" то е определено на левовата равностойност на 5000 евро месечно на член.

Сага с продължение

Сагата на Инвестбанк с търсенето на пари за увеличение на капитала е от лятото на 2011 г., или поне тогава това стана известно. През август същата година "Банков надзор" на БНБ нарежда на банката да предприеме действия за увеличение на акционерния си капитал с 50 млн. лв. За препоръката на надзора се разбра от спор във Върховния административен съд (ВАС), след като Инвестбанк реши да оспорва наложените й срокове за увеличение – октомври 2011 г.

Въпреки бурното начало в крайна сметка банката започна да търси инвеститор и средства за исканото увеличение, а БНБ удължи срока. Така след година търсене се появи и оманският инвеститор. Целта на банката е да запълни капиталовия си недостиг, получен в резултат на преоценка на кредити.

Казусът не е изключителна ситуация предвид на кризата и факта, че за по-малките банки е по-трудно да удържат на извънредни разходи и да намират нов капитал. Извънредните разходи се получават именно заради преоценяването на риска по отпуснатите вече заеми и начисляването на провизии. Ако делът на необслужваните кредити в портфейла на дадена банка стане прекалено голям, има риск от декапитализиране. Затова регулаторите, включително и този в България, периодично предписват на банките да увеличават капитала си, който служи като гаранция за посрещане на евентуални бъдещи проблеми с влошаване на кредитните им портфейли.

131.3 млн. лв.

е капиталът на Инвестбанк след поредното увеличение

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до 31.74%, а този на Петя Славова е намалял до 67%. Това е станало чрез увеличение на капитала на кредитната институция с 20 млн. лв. до 131.3 млн. лв., става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър. Освен това в надзорния съвет влиза и ново лице – Димитрийка Андреева. Тя ще представлява оманския акционер Адил Саид Ахмед ал Шанфари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Честити нови терористични пари в българската банкова система.

 • 2
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  5000 евро месечно на член - той си е направо златен член.

  Шегата настрана, ситуацията не е розова в част от банковия сектор. Въпросът е този омански капитал такъв ли е наистина или само параван, и ако е истински какъв е планът за банката? Прозрачността в сектора е покъртителна, за което се грижи БНБ.

 • 3
  vasco avatar :-P
  vasco

  Още една "българска", "националноотговорна" банка. Другарят Сидеров за такива лобира :)

 • 4
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Първо мистериозен омански фонд инвестира в КТБ, а сега в подходящия момент друг омански фонд спасява чрез инвестицията си банката на Петя Славова.
  Просто съвпадение ли е това и оманските фондове случайно ли се насочват към "гнилите ябълки" в българската банкова система.

 • 5
  zae10366921 avatar :-|
  zae10366921

  Еми ето кво излиза в гооглето,
  тоз арабин бил приятел на султана на Оман, пък султана авер на Симо Ментата...

 • 6
  zo avatar :-|
  zo

  Точно същото и аз си мислех — за оманската връзка между двете мафиотски банки (то българските всички са такива, де).

  Дали пък оманската връзка в същност не е руска?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK