"Елана": Банките трябва да променят лихвената си политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Елана": Банките трябва да променят лихвената си политика

"Елана": Банките трябва да променят лихвената си политика

Свиването на маржовете все по-осезаемо топи печалбите в сектора

Мария Иванова
3105 прочитания

© Ralph Orlowski


Съществено подобряване на икономиката и активизиране на кредитирането през 2013 г. са малко вероятни, посочват от "Елана трейдинг".

През 2013 г. в банковия сектор ще се наблюдава запазване на тенденциите на плавно понижаване на лихвите по депозитите и на постепенно отписване на необслужвани кредити. Това прогнозират анализаторите от "Елана трейдинг" в обзора си за развитието на системата през 2012 г. Според наблюденията им банките ще трябва да предприемат промени в лихвената си политика, с които да се разхлаби натискът върху финансовите им резултати.

Стопяване на печалбите

"Банките в България приключиха предизвикателната 2012 г. със загуби през декември за пръв път от над 10 години поради значителния ръст на обезценката на лошите кредити", отбелязват в анализа си от "Елана трейдинг". Крайният финансов резултат за годината обаче е по-слаб дори и от 2011 г., като в основната си част заслуга за него имат печалбите от инвестиции във финансови инструменти, докато нетните приходи от лихви, такси и комисиони са се свили осезаемо. Според прогнозата на анализаторите през 2013 г. равнището на нетния лихвен марж ще се задържи около достигнатите към четвъртото тримесечие 4.5%. Това ще е съпроводено с намаляване на доходността по депозитите, което да компенсира свиването на получаваните приходи от лихви по кредити.

Разходите за обезценки на необслужвани кредити също ще останат относително високи. "Тези разходи ще намалеят едва при осезаем спад на необслужваните корпоративни заеми, следствие на подобрение на икономическата активност и на възстановяване на интереса към инвестиции в недвижими имоти", се посочва в обзора.  

Стабилни позиции

Въпреки предизвикателствата, свързани с проблемните заеми обаче, капиталовите позиции на сектора остават стабилни. "Високото равнище на капитал на банките заедно с натрупаните провизии и отделените печалби засега успяха да предпазят системата от банкови фалити, породени от лоши кредити", посочва главният анализатор на "Елана трейдинг" Цветослав Цачев.

Отчетеното през 2012 г. повишаване на активите на системата се дължи главно на устойчивия ръст на депозитите, които се увеличават с 5.4 млрд. лв. за годината. Към момента обаче кредитирането изостава от растежа на активите в сектора и още няма признаци на стабилизиране на съотношението кредити към активи. "Това ще изисква подобряване на икономическата ситуация в страната и по-активна политика на банките към отпускане на кредити", коментира Цачев. По думите му обаче подобно развитие и съответно по-съществен положителен принос на банковата система върху икономиката са малко вероятни през 2013 г.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK