К10. #10 МКБ Юнионбанк: Очакваме много по-активна втора половина на 2013 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К10. #10 МКБ Юнионбанк: Очакваме много по-активна втора половина на 2013 г.

Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

К10. #10 МКБ Юнионбанк: Очакваме много по-активна втора половина на 2013 г.

Мария Иванова
4414 прочитания

Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


#10 МКБ Юнионбанк

#10 Стабилност и риск

#11 Ефективност и рентабилност

#14 Устойчивост и динамика

#13 Размер
Всичко за

класацията К10

на най-добрите

банки можете

да намерите

 тук.

Как оценявате изминалата година за българските банки – кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?

Лошите кредити продължиха да са проблем за всички банки. Те са такива, защото липсва ликвиден пазар и провизиите стоят в балансите, не могат да се реализират достатъчно приходи и оттам банките отчитат по-ниски печалби. Все пак обаче има печалби. И все пак без да тежи като бреме на данъкоплатците, както на много места в Европа, консервативният български пазар успя да се справи и да излезе на печалба. Търсенето на кредити продължи да се свива, като обемите остават по-ниски в сравнение с предишните години. Главната причина за това е замразяването на инвестиционните намерения на бизнеса и несигурността му в икономическата среда предвид глобалната криза, която силно се отразява и у нас. Продължихме да отчитаме рекордно високи спестявания на гражданите – над 10% ръст вече трета година. Запази се и започналата през 2009 г. тенденция на плавен спад по лихвите по кредитите, което през изминалата година бе далеч по-осезаемо – нивата паднаха до от 5-6%.

Конкретно за МКБ Юнионбанк мога да кажа, че не само успяхме да запазим нивото на приходите от предходната година, но и отбелязахме лек ръст, т.е. нетният оперативен резултат на банката е същият при доста по-свитите обеми на бизнеса. За мен лично това е успех, тъй като ние при доста по-малък портфейл реализираме същите приходи. Разбира се, че не са ни чужди проблемите с необслужваните кредити. Там обаче имахме доста реализирани продажби тази година, много по-сериозни преговори с клиенти, за да можем да реализираме някои обезпечения. И по-ефективни икономии – това е, което се прави, предполагам, навсякъде.

Какви са очакванията ви за развитието на сектора през 2013 г.?

Пак ще е на печалба, със сигурност. Даже може да има и леко увеличение.  
Кои ще са трите най-важни тенденции за българския банков сектор през 2013?

И през 2013 г. кризата продължава, като към това се добавя и политически привкус. Това внася, поне през първата половина на годината, допълнителна доза несигурност – забелязва се изчакване какво ще се случи, кои ще са хората, от които ще зависят решенията. От това ще зависи до каква степен ще се усвояват средствата от европейските програми, кои ще са приоритетите на новото правителство. И предприемачите, и обикновените граждани са в изчаквателна позиция и едва след като станат ясни резултатите, ще преценят в една или друга посока да насочат действията си. Тоест, предполагам, че по-сериозното развитие в икономиката ще се отложи за началото на следващата година.

При депозитите на граждани, независимо че са растели доста добре досега, сигурно ще настъпи някакъв момент на насищане и хората ще започнат да увеличават потреблението си. Така ръстът на депозитите ще намалее – няма да се увеличава, няма да изчезне, но едва ли ще е над 10%. Надявам се фирмите да се активизират по-сериозно през втората половина на годината, тъй като има предпоставки за това – нивата на лихвите вече са много ниски, предлагат се и европейските фондове за малки и средни предприятия и програмите като JEREMIE, където нивата при кредитите за фирмите паднаха дори до рекордните 3-4%, което е достатъчно ниска цена, за да може бизнесът да се възползва от тези средства. Предполагам, че нивата на лошите кредити би следвало вече да не се повишават, тъй като в банковата система вече има достатъчно акумулирани резерви.

Ако трябва да обобщя, очаквам задържане на нивата на лошите кредити, намаляване ръста на депозитите при физически лица, раздвижване при кредитите за фирми и много по-активна втора половина на годината. 

Върху какво е фокусът на вашата банка за тази година?

Продължаваме традиционно това, което правим в последните две години – засилено приръствие в областта на кредитирането на граждани и свързаните с това услуги. Миналата година бяхме трети по абсолютна сума на отпуснати кредити, което е доста добре за банка с нашия размер. Ще продължим и с фокус върху депозитите през тази година, тъй като от две-три години се забелязва връщане на ресурс към банките майки – това се отнася и за нас, така че ние ще трябва да намерим тези средства от пазара. Надяваме се да успеем, тъй като сме с много добър рейтинг – най-добрият възможен от всички банки в България. Обогатихме и обновихме продуктовото порфолио за сегмента на малките и средни предприятия, ще представим нови възможности, нови опростени и улеснени процеси, по отношение на средния и малък бизнес. Продължаваме да доразвиваме контактите с германския бизнес, което е традиционно за нас като банка с немски корени. През тази година не предвиждаме оптимизация на разходи, процеси и системи, тъй като това е нещо, което вече се случи и дава своите резултати. Фокусираме се по-скоро към опростяване на процесите за клиентите, като точно натам насочваме инвестициите си. 

Какви са рисковете за България от кипърската криза?

Никакви. Кипър заема малък дял от търговския стокообмен на България, като към нея е насочен под 1% от износа на страната. Малко по-голяма е тежестта при чуждестранните инвестиции (около 4% от всичките инвестиции), но като цяло и там не виждам някакъв риск. Има по-скоро чисто човешко притеснение в хората, както беше в Гърция – "ами сега какво ще стане", "ами ако това се случи тук". Има българи, които работят там, разбира се, и които най-вероятно са притеснени, но като цяло не очаквам някакъв поток от пари тук да се появи или пък търговията или икономиката да пострада.  

Профил

Създадената през 1994 г. МКБ Юнионбанк е сред средните по размер на пазара финансови институции в страната – с активи от 1.65 млрд. лв., което я подрежда на 13-о място по големина. През 2006 г. банката (тогава Юнионбанк) беше придобита от унгарската MKB Bank, която пък е част от групата на германската Bayern LB. Към момента унгарската институция притежава 97% от капитала. Поради преструктурирането на дейността на германската майка обаче в момента българската банка е обявена за продажба. Институцията е традиционно ориентирана към малкия и средния бизнес, като в последните години е все по-активна и в обслужването на физически лица.

МКБ Юнионбанк е на десета позиция в класирането на "Капитал", като в отделните категории също заема места около средата на подреждането. Най-предно е класирането в категория "Стабилност и риск", където също е десета на пазара. Показателят, по който се представя най-добре, е рейтингът й BBB+, присъден от Fitch. По-предни позиции постига и по отношение на печалбата преди обезценки/активи (8-о място) и на съотношението разходи към приходи (9-о място). През изминалата година обаче активите й се свиват с 4.99%, което я дърпа назад в класирането по този показател (19-о място). Цената на кредита (15-о място) и съотношението кредити/депозити (14-о място) също възпрепятстват заемането на по-челни позиции.
#10 МКБ Юнионбанк

#10 Стабилност и риск

#11 Ефективност и рентабилност

#14 Устойчивост и динамика

#13 Размер
Всичко за

класацията К10

на най-добрите

банки можете

да намерите

 тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    nsu16354744 avatar :-|
    nsu16354744

    трябва да се кредитира , на ниски лихвени нива


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK