С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 апр 2013, 8:15, 3967 прочитания

К10. #1 Банка ДСК: Очаквам ръст на кредитирането, макар и все още предпазлив

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
#1 Банка ДСК
#2 Стабилност и риск
#1 Ефективност и рентабилност
#2 Устойчивост и динамика
#2 Размер
Всичко за
класацията К10
на най-добрите
банки можете
да намерите
 тук.
Как оценявате изминалата година за българските банки – кои бяха основните предизвикателства и как се справиха с тях?
Несъмнено трудната икономическа среда през 2012 г. влияеше неблагоприятно върху качеството на активите и доходността на банковата система у нас. Макар че нашата икономика отбеляза някакъв растеж, неговият темп бе слаб, не позволи осезаемо подобрение на икономическите възможности на досегашните и/или потенциалните кредитополучатели и така не стимулира по-голямо търсене на нови банкови кредити.

Същевременно и през нелеката 2012 г. банковата система на България съумя да съхрани своята устойчивост благодарение и на високите си буфери, които са спирачка пред евентуален капиталов и ликвиден натиск. Минимално изискваната ликвидност по наредба на регулатора следва да бъде 12%. Банките у нас обаче спазват стриктно предписанията от БНБ ликвидността им всеки ден да не бъде по-малка от 25%. В случая с Банка ДСК този процент е дори 26%. Нещо повече - всяка банка в страната трябва да поддържа минимален задължителен резерв в БНБ – 10% от средствата, които привличаме от граждани и фирми, която сума за сектора възлиза на общо около 9.45 млрд. лв. Много висока по европейските и световните стандарти остана през 2012 г. и капиталовата адекватност на банковия сектор у нас. Делът на необслужваните експозиции с просрочие над 90 дни нарасна, но със забавящ се темп.


От друга страна, през изминалата година отново се увеличиха спестяванията на домакинствата у нас на годишна база. Безспорен лидер в банкирането на дребно в България, Банка ДСК е лидер по депозитите на граждани с 15.1% пазарен дял, като е и номер едно в кредитите за граждани (потребителски и ипотечни) със средно 28% пазарен дял.

Безспорно банковата система в България с чест се справи с основното предизвикателство и кардинална задача пред себе си – да остане най-важната опора за финансовата стабилност на страната. Така България остана и през 2012 г. една от малкото членки на Европейския съюз, в която на държавата не се наложи да отпусне средства нито от държавния бюджет, нито от централната банка, за да подпомогне някоя търговска банка. Уверена съм, че и в бъдеще няма да се наложи подобна помощ. Смятам, че големият принос на банковия сектор за поддържането на макроикономическата стабилност на България трябва да се оцени по достойнство от всички.

Какви са очакванията ви за развитието на сектора през 2013 г.?
Банковият сектор е, образно казано, кръвоносната система на икономиката. В условията на все още стагнираща икономика в България 2013 г. няма да бъде лесна и безпроблемна година и за банките. Настоящата година е изборна. Този факт крие рискове от евентуални опити за политизиране на теми, свързани с банковия сектор. Възможни са нападки както от амбицирани политици, така и от търсещи популярност "експерти", както срещу отделни банки, така и срещу системата като цяло.В България една от най-стабилните и вдъхващи сигурност системи е именно банковата. Тя е добре регулирана, дисциплинирана и ръководена прагматично от висшия си мениджмънт с цел устойчивото развитие на сектора. Такъв той ще остане и през 2013 г. Смятам, че и през тази година най-сигурният начин за съхранение на спестяванията на граждани и фирми ще остане депозирането на средства в банките в България.

Кои са трите най-важни тенденции за банковия сектор в България през 2013 г.?
Не съм макроикономист, но имам предостатъчен опит в банковото дело и достатъчно реалистичен поглед, за да преценя, че за голямо съжаление излизането на България от икономическата криза ще става по-бавно и по-продължително от желаното от всички нас. Още повече годината е изборна и на новото правителство ще му трябва естествено поне малко време, докато завърти на ефективни обороти управленското колело. Кризата и нейните последствия дават неминуем и силен отпечатък и върху нашия сектор. Ще се запази и продължи тенденцията на нарастване на депозитите както от граждани, така и от фирми. Нашите клиенти се въздържат да поемат инвестиционни рискове и смятат, че депозирането сега (въпреки спадналия лихвен процент) е най-сигурният начин за съхранение на техните финансови средства за по-добри времена.

Друга тенденция е известното, макар и частично, оживление на кредитния пазар. За това спомага и гъвкавата лихвена политика на банковия сектор у нас. Не всички забелязват, други пък като критикуващите ни често безпочвено "експерти" се правят, че не забелязват факта, че сегашните лихвени нива по кредитите са по-ниски от тези преди навлизането на България в кризата. Като прибавим и различните промоции, се вижда, че банките у нас правят това, което е по силите им за съживяване на кредитирането. Те никога не са спирали да финансират добре обосновани проекти – с добри перспективи и прозрачни доказуеми финансови потоци.

Банка ДСК например ще продължи и през 2013 г. да кредитира реалната икономика и в частност корпоративния сектор, без обаче да прави компромиси с качеството на своя кредитен портфейл и без да излага на риск парите на своите вложители. Очаквам ръст на кредитирането, макар и все още предпазлив.

Трета тенденция, която бих могла да откроя, е задържането и забавянето на темпа на нарастване на необслужваните експозиции с просрочие над 90 дни. С преструктурирания, разсрочвания и предоговаряния банките в България успяха да ограничат натрупванията от лоши кредити. Тази тенденция се забеляза още миналата година и ще продължи още по-отчетливо през 2013 г. Разходите на банките за провизии спряха да нарастват. В края на 2012 г. те възлизаха на 1.21 млрд. лв., или с 80 млн. лв. по-малко, отколкото през 2011 г.

Върху какво е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?
Цел на Банка ДСК е и в бъдеще да запази своята водеща позиция в банкирането на дребно и да продължава най-добрите практики в кредитирането. Ще се стремим да се утвърдим като най-надеждния партньор при финансирането на малките, средните и микропредприятията, да засилим позициите си в корпоративното банкиране, да разширим и развием сегмента на частното банкиране.

Наша задача и през 2013 г. продължава да бъде изграждането и поддържането на високи стандарти в банкирането, предлагането на най-ефикасни финансови услуги за нашите многобройни клиенти - близо 3 млн. души, обслужвани в най-голямата клонова мрежа – 381 точки на продажба. Фокусът на нашата дейност ще продължава да бъде клиентската удовлетвореност и предлагането на високотехнологични банкови решения и тяхната адекватна комуникация. Визията на Банка ДСК е да бъдем "първи сред равни" на динамичния банков пазар в България, да продължаваме да бъдем най-разпознаваеми като марка, лидер по доверие сред потребителите на банкови и финансови услуги в страната.
Профил

С 62-годишната си история Банка ДСК впечатлява. По времето на социализма тя е практически единственият досег на обикновения човек с влогове и заеми и досега в спомените на по-възрастните хора е като синоним за банка. Преминава през различни преобразувания - създадена е като Държавна спестовна каса, впоследствие става банка - еднолично акционерно дружество с държавнa собственост, а през 2003 г. е приватизирана и продадена на чужд инвеститор – най-голямата унгарска банка OTP. Банка ДСК е с най-големия портфейл в банкирането на дребно, с най-много депозити и сметки на домакинства, като след приватизацията й активно навлиза в корпоративното банкиране и обслужването на малки и средни предприятия. Според размера на активите е втората по големина в сектора – 8.7 млрд. лв. към края на миналата година.

И в класацията на "Капитал" банката заема водещи позиции в различните групи критерии, които сумарно я изкачват до лидерското място като общ резултат. В отделните категории, според критериите в тях, Банка ДСК се движи между първото – за ефективност и рентабилност, и третото място – за стабилност и риск. Показателите в отделните групи, които й тежат, са такива като ръст на активите, според който банката е на 17-та позиция, както и стойности на маржа на нетния доход от такси. Цената на кредита на банката я поставя почти в дъното – на 21-во място. Към челните позиции я изстрелват показателите, които дава за съотношението на приходи и разходи, което я прави най-ефективната банка, както и възвращаемостта на активите и на капитала. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Лошите кредити в България намаляват с 21% през 2019 г. 1 Лошите кредити в България намаляват с 21% през 2019 г.

Растежът на жилищните заеми продължава да се ускорява и през декември

25 яну 2020, 1666 прочитания

БНБ подсили предупрежденията си за рисковете пред банките БНБ подсили предупрежденията си за рисковете пред банките

Регулаторът с по-остър тон призовава кредитните институции активно да разчистват лошите кредити от балансите си

24 яну 2020, 4042 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
К10. #2 Уникредит Булбанк: Митът за нулевото кредитиране не се оказа реалност

Още от Капитал
Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Маневрите на Путин: Той си тръгва, за да остане

Руският президент не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическа схема

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10