Заем в пощенска кутия

"Изи кредит" ще работи с 238 станции на "Български пощи" в 130 града

Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията
Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов са собствениците и създателите на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Бързи заеми вече могат да се получават и в поделенията на "Български пощи". Това е възможно, след като небанковата финансова компания "Изи кредит" е сключила споразумение за стратегическо партньорство с "Български пощи", съобщиха от дружеството за кредитиране. Така в мрежата на пощите ще могат да се получават заеми, отпуснати от компанията.

В 238 пощенски станции в 130 населени места ще се предлагат т.нар. малки бързи кредити за суми до 3000 лв. От компанията уточняват, че броят на пощенските станции, в които ще се предлага услугата, постепенно ще се увеличава.

Нов канал за продажби

Със сключеното споразумение на практика "Изи кредит" разширяват каналите за продажба. До момента компанията предлага само отпускане на заеми в дома от кредитни консултанти, които посещават клиентите на място по домовете им. Сега вече ще предлагат кредитиране и чрез точки на продажба. "Кредитите в дома" си остават сърцевината на бизнеса на компанията, посочиха оттам.

Пощите с широката им мрежа от точки за продажба са доста атрактивен канал. В други страни по света този начин на продажба на бързи заеми е утвърдена практика. "Чрез пощите компанията ще достигне до най-отдалечени населени места, част от които са лишени от всякакъв достъп до финансови услуги", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" в "Изи кредит".

Ако услугата на "Изи кредит" стане достъпна във всички 3000 пощенски станции в страната, компанията на практика ще е с най-голямата мрежа от точки на продажба. Това обаче би било постепенно, тъй като в момента тече процес на модернизация на пощенските станции, уточниха още от компанията. "Изи кредит" развива дейност и извън България - в Румъния и Украйна, и е единствената българска компания за бързи кредити с дейност на външните пазари.

Пощенски кредит

Продуктът на компанията, който ще е достъпен в пощите, се казва "Пощенски Изи кредит", като одобрението става чрез обаждане на телефон и в рамките на един час от експерти на компанията. След това кредитополучателят може да изтегли заема си във всяка пощенска станция, в която услугата се предлага. В станциите ще може и да се погасяват взетите заеми. Те ще се предлагат в два варианта в зависимост от това дали клиентът е работещ или пенсионер - съответно суми до 3000 лв. с двуседмични погасителни вноски и суми до 1500 лв. с месечни погасителни вноски.

"Пощенските станции са разположени на удобни места. През тях всекидневно минават голям брой хора, за да ползват услуги или да платят сметки. Служителите в тях поддържат близък контакт с клиентите. Това превръща мрежата на "Български пощи" в изключително подходящо място за отпускане на бързи заеми", коментира още Ина Илиева.

Динамика в криза

Секторът на т. нар. бързи заеми, които се отпускат от небанкови финансови компании, в България се развива доста динамично в последните няколко години, независимо от кризата. Появяват се нови компании, като според регистъра на БНБ, в който се вписват получилите разрешение за дейност, общият им брой за цялата страна към 25 април тази година е 246.

В началото на март 2013 г. стана ясно, че една от най-големите международни компании, развиваща дейнст в този сегмент - британската компания за потребителско кредитиране International Personal Finance, подновява интереса си към българския пазар. В отчета за дейносттта й за миналата година се посочва, че възнамерява да започне дейност в България през третото тримесечие на 2013 г. През пролетта на 2011 г. за първи път стана ясно, че компанията има намерения да стъпи на българския пазар. Кризата тогава обаче отложи експанзията й за по-удачен момент.