К50: Атрактивни, но с едно наум
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К50: Атрактивни, но с едно наум

К50: Атрактивни, но с едно наум

Приходите на публичните компании се лутат в различни посоки, все още притиснати от тежките времена

Татяна Пунчева-Василева
2660 прочитания

Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на 

борсата можете

да намерите

тук.

Според клишето капиталовият пазар е огледало на икономиката на дадена страна. Първо, защото обикновено на борсата се търгуват най-зрелите и големи компании, и, второ, защото на нея присъстват представители от почти всички важни сектори.

В крачка и не точно

За съжаление българският капиталов пазар разбива това клише, но в лошия смисъл - просто защото на него е една малка част от икономиката на страната. И то с тенденцията да става все по-малка, след като компаниите, които се отписват, са доста повече от новите през последните години.

Приходите на компаниите в К50 надхвърлиха 18 млрд. лв. през изминалата година. Това представлява малко под една четвърт от брутният вътрешен продукт на страната за 2012 г. и твърде малко, за да бъде прието като представителна извадка. Още повече че тук влизат и резултатите на някои холдинги, които се препокриват с приходите на дъщерните им дружества, които също са публични. Други пък като "Химимпорт" отчитат милиарди левове курсови разлики като приходи и разходи, които, ако се нетират общите постъпления на 50-ицата, намаляват с 4-5 млрд. лв.

Тези които все пак са представители на ключови сектори като машиностроене, фармация, химия, транспорт, индустрия и други, наистина следват основните тенденции. Така например повечето са зрели компании, а общите им приходи растат с темпо, близко до средното за икономиката. През 2012 г. БВП на страната се е увеличил с 0.8%, докато приходите на 50-те дружества от класацията се увеличават с 0.4%.

Освен това ключова разлика в представителността на капиталовия пазар спрямо година по-рано е излизането на борсата на две от общо трите електроразпределителни дружества в страната - съответно електроразпределителните и търговски дружества за ток на ЧЕЗ и "Енерго-про". Интересното при тях е, че увеличават приходите си доста над средното за икономиката, като при търговските дружества увеличението е между 30 и 40 на сто. Разбира се, за това ключова роля има сравнително непредвидимата регулация, на която подлежи секторът, пример за което е регулацията на зелената енергия.

И все пак как се представи петдесетицата

На пръв поглед миналата година изглежда доста успешна за някои компании, докато при други отново има съществени еднократни ефекти, които изкривяват реалното им оперативно представяне през последните дванадесет месеца.

Сред успешните примери се отличават за поредна година компании като производителя на акумулатори "Монбат" и фармацевтичната "Софарма". Основната причина за това отново е експортът им, макар и вече в сравнително по-скромни темпове на ръст. При "Софарма" пък не малка част от добрият резултат се дължи и на силното представяне на дъщерната и компания - търговската "Софарма трейдинг". Силна година има и "Булгалгартабак холдинг" и причината отново е експортът. Приходите на холдинга растат с една трета през първата си година като частна компания, но трябва да се отбележи и фактът, че този растеж е съпроводен със значително увеличение на вземанията на групата, което обикновено се приема от анализаторите като сигнал за евентуално ускорено отчитане на приходи.  Освен това и ръст в паричните постъпления от клиенти е по-нисък от ръста на приходите.

Компанията, които пък трябва задължително да се отбележат заради съществените еднократни ефекти във финансовите им резултати е "Зърнени храни България". Холдингът премина през преструктуриране, обявено публично доста след като реално вече бяха видни резултатите от него. То доведе до изчезването на близо половината приходи на компанията през 2011 г. чрез сторниране на фактури. Те по обясненията на мениджмънта трябваше да бъдат възстановени по-късно, което явно се е случило, ако се съди на пръв поглед от резултатите за 2012 г. Значителният ръст на приходите на холдинга (най-голям в К50) обаче изглежда повече резултат от по-ниската база за 2011 г., отколкото от реален ръст в дейността на компанията през последната година.

А каква ще е 2013 г. все още е сравнително рано да се каже. Износът на страната се движи в доста по тесни граници в първите месеци на годината, което донякъде е резултат и от сравнително високата база. Основният въпрос обаче лежи в това доколко Европа ще може да задвижи двигателя си за растеж тази година и доколкото вътрешното потребление все пак ще подкрепи бизнеса в страната.

Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на 

борсата можете

да намерите

тук.

Според клишето капиталовият пазар е огледало на икономиката на дадена страна. Първо, защото обикновено на борсата се търгуват най-зрелите и големи компании, и, второ, защото на нея присъстват представители от почти всички важни сектори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK