К50: Доминиращо български
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К50: Доминиращо български

К50: Доминиращо български

Банките с местна собственост обичат капиталовия пазар

2685 прочитания

© Капитал


Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на 

борсата можете

да намерите

тук.

Съвсем малка част от финансовия сектор в страната присъства на капиталовия пазар. Причината е, че повечето банкови и застрахователни компании са част от големи европейски групи, като самите те са публични дружества. В това се крие и обяснението защо основно български банки са на борсата, след като доброволно се листнаха в годините преди кризата.

Те заедно със застрахователите отпаднаха от "Капитал 50" на публичните компании, тъй като бизнесът им и показателите, които са меродавни за тях, са различни от основата на класацията. Освен това "Капитал" предлага отделна класация, посветена изцяло на банките, така че сравнението им да бъде спрямо средното за целия банков сектор в България.

Въпреки това, макар и слабо представен, секторът е важен за капиталовия пазар. Пазарната капитализация на четирите публични банки и двата застрахователя е около 1 млрд. лв., което е почти 15% от общата стойност на компаниите, листнати на Българска фондова борса. От началото на 2013 г. публична е и пета банка - Тексим банк. 

Банковите представители

Банките на борсата са с доминираща българска собственост, което носи със себе си и специфичен риск. А той е, че местните собственици може да пренасочват част от ресурса на институцията към други свои бизнеси и дружества, с което, вместо да разпределят риска, може да го съсредоточат в определена група. Разбира се, всеки инвеститор би следвало внимателно да следи кредитната политика на избраната от него институция и съответно да калкулира подобен потенциален риск в цената, която плаща за инвестицията си.

Именно на база на агресивна кредитна експанзия доминиращата кредитна институция като пазарна капитализация - Корпоративна търговкса банка (КТБ), наскоро получи понижение на перспективата по кредитния си рейтинг от агенция Moody’s. Агенцията запази рейтинга й, но посочи, че може да го понижи, ако резултатите й продължават да се различават в огромна степен със средното за пазара. КТБ всъщност е петата банка по активи в страната. По-голяма от нея и представена на борсата е само Първа инвестиционна банка (ПИБ) - тя е трета.

Бърз поглед на резултатите на КТБ показва над 45% ръст на приходите и през 2012 г. и марж на печалбата от над 15% при едноцифрен и близо до нулата ръст за останалите банки в страната, включително на публичните ПИБ и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Отделно от това средната норма на печалба в системата е в пъти под 15%. При публичните банки тя е около три пъти по-ниска. Освен това немалка част от ръста в приходите на КТБ през 2012 г. се дължат и на повече постъпления от операции с финансови инструменти, търгувани на Българската фондова борса, като например с акциите на "Агро финанс" АДСИЦ и "Булгартабак". Все пак банката отчита и значителен ръст в приходите си от лихви.

При ПИБ, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка (БАКБ) приходите от лихви се увеличават доста по-скромно през 2012 г. При първите две увеличението е с 5%, докато при БАКБ се свиват с близо една трета. Малка част се компенсира и с по-големи приходи от такси и комисиони. По-разочароващият резултат на БАКБ се дължи най-вече на факта, че банката все още преминава през процес на прочистване на портфейла си от проблемни заеми и промяна на стратегията, след като банката бе придобита от Цветелина Бориславова чрез фонда й CSIF.

И скромният застрахователен избор

Ако банките на борсата вече са пет, при застрахователите, които представляват не по-малко важен икономически сектор, изборът е сведен само до две компании "Булстрад" на австрийската Vienna Insurance Group и "Евроинс" на "Еврохолд България". Последното дружество влиза в "Капитал 50" като холдинг със сравнително диверсифициран портфейл от инвестиции.

И двата застрахователя предлагат общо застраховане, като  "Булстрад" е сред лидерите на пазара. През ноември 2012 г. е втори по пазарен дял (12.8%) след "Армеец" (12.9%) по размер на брутния премиен приход, но месец по-рано е първи. Всъщност разликата между първия и втория е сравнително малка, показват данните на Комисията за финансов надзор. "Евроинс" пък по-скоро е в златната среда и заема осма позиция с 5.9% пазарен дял.

И двата публични застрахователя се представят сравнително стабилно през миналата година, като успяват да запазят или леко да повишат приходите и печалбата си, макар това да е се отразява веднага върху пазарните им показатели като оценка и ликвидност. В същото време обаче това е добър знак за борсово представените дружества предвид трудната пазарна среда на все още стагниращ пазар на застраховки "Автокаско", който е сред най-доходоностните за бранша.

Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на 

борсата можете

да намерите

тук.

Съвсем малка част от финансовия сектор в страната присъства на капиталовия пазар. Причината е, че повечето банкови и застрахователни компании са част от големи европейски групи, като самите те са публични дружества. В това се крие и обяснението защо основно български банки са на борсата, след като доброволно се листнаха в годините преди кризата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK