К50: Година на контрасти

Shutterstock

К50: Година на контрасти

Малка част от компаниите са увеличили в пъти финансовия си резултат. При около половината обаче той е спаднал

Весела Николаева
3701 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


За много компании политическият фактор и държавната регулация имат силно влияние върху финансовите им резултати
Всичко за класацията К50 на най-добрите компании на борсата можете да намерите тук.

През миналата година може би повече от всяка друга си личеше колко апатичен е инвеститорът на БФБ. Излизането на корпоративните отчети след края на всяко тримесечие нямаше почти никакво влияние върху търговията, като същото важи и за ефекта след публикуването на важни новини. Единствените две компании, при които маржът на печалба за миналата година е над 20, са добивната "Проучване и добив на нефт и газ" и пазарният оператор "Българска фондова борса". Малко след тях са курортният комплекс Албена и "Булгартабак холдинг". В първите места по марж на печалбата има компании от много различни сектори, така че е трудно да отбележим тези отрасли, в които крайният финансов резултат е по-висок за единица приходи.

Интересно е, че електроразпределителните дружества нямат чак толкова висок марж, нито пък печалба. При "ЧЕЗ Разпределение" съотношението между печалба и разходи е малко над 7, а на "ЧЕЗ Електро" е едва 0.04. При "Енерго-про мрежи" стойността едва надминава 3, докато "Енерго-про продажби" има загуба за миналата година. Всъщност като стойност печалбата на "ЧЕЗ Разпределение" е голяма в сравнение с останалите публични компании, което го нарежда на трета позиция сред най-добрите 50 на борсата. Другото електроразпределително дружество на ЧЕЗ обаче има 4 пъти по-ниска печалба за миналата година в сравнение с 2011 г.

Ако сравним подредбата по марж и по печалба, най-добре представящи се по тези два показателя са "Булгартабак холдинг", "Албена" и донякъде машиностроителната "М+С хидравлик". Това са единствените три компании, при които печалбата е над 10 млн. лв., а показателят за марж също надминава нивото от 10.

На различни полюси

Друга интересна зависимост е тази, че компании от едни браншове и едни икономически групи имат съвсем различни съотношения между печалба и приходи. Пример са "Софарма" и "Унифарм", като при второто представянето е доста по-лошо. Това е обяснимо донякъде, тъй като "Унифарм" е и по-малкото дружество на фармацевтичната група на "Софарма", което означава по-малко икономии от мащаба и като цяло по-малка ефективност.

Безконкурентният победител по размер на печалбата - "Химимпорт", има много нисък марж, подобен на този на свързаните си дружества "Каучук" и "Велграф асет мениджмънт". "Елхим-Искра", производител на акумулатори, който е по-малък от "Монбат", има много близък до неговия марж на печалбата, макар размерът на крайния му финансов резултат да е под десет пъти по-малък.

Непреодолимият държавен фактор

В България зависимостта от държавата винаги е била фактор, който някои сектори не могат да преодолеят – дали пряко или косвено, все се появява правителствен фактор, който да помогне или удари компанията ти. Освен електроразпределителните дружества, чийто бизнес се регулира от държавата, и части от дейностите на други компании, дори и с формално независима дейност, се оказват зависими от политически решения. Пътностроителната "Трейс груп холд", която е изцяло зависима от държавни и общински поръчки, има ниска печалба и малък марж. Крайният финансов резултат на холдинга е в пъти по-малък, отколкото е бил през 2010 г.

Подобно е положението и при "Юрий Гагарин", което произвежда хартиени и картонени опаковки, а доскоро и цигарени гилзи. От миналия юли обаче правителството забрани производството и продажбата им в България без ясни аргументи, но със сериозни съмнения за лобизъм. В резултат на това решение съществена част от бизнеса на предприятието беше закрита, а печалбата му за миналата година е намаляла повече от пет пъти.

Като цяло резултатите в класацията показват, че маржовете на компаниите не са по-ниски или по-високи в сравнение с година по-рано. Печалбите обаче при доста дружества са по-малки, но съотношението между тези с ръст и тези със спад е приблизително еднакво. Е, има и такива като "Булгартабак холдинг", "ЧЕЗ Разпределение", БТК… и т.н., които са изпратили повече от добри 12 месеца с увеличение на резултата в пъти. Отново обаче трябва да се подчертае, че ако погледнем секторите, в които работят, повечето от тях са силно зависими от държавни регулатори и политика.

За много компании политическият фактор и държавната регулация имат силно влияние върху финансовите им резултати
Всичко за класацията К50 на най-добрите компании на борсата можете да намерите тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход