Чужди банки се изтеглят от Унгария

Най-голямата кредитна институция там - OTP Bank, преговаря с две от тях за поделенията им в страната

Шандор Чани, главен изпънителен директор на OTP Bank (собственик на Банка ДСК)
Шандор Чани, главен изпънителен директор на OTP Bank (собственик на Банка ДСК)    ©  АСЕН ТОНЕВ
Шандор Чани, главен изпънителен директор на OTP Bank (собственик на Банка ДСК)
Шандор Чани, главен изпънителен директор на OTP Bank (собственик на Банка ДСК)    ©  АСЕН ТОНЕВ
Имената на банките, които продават не са посочени

Чужди банки се изтеглят от Унгария. Най-голямата кредитна институция там - OTP Bank, преговаря с две от тях за покупка на поделенията им в страната, съобщи Reuters. Имената на банките, които продават, не се посочват. За едната OTP е потвърдила устно подаването на оферта, а за другата разговорите са на финал.

OTP Bank е собственик на Банка ДСК в България и беше единият от сочените за вероятни кандидати за покупката на МКБ Юнионбанк, но в крайна сметка не подаде оферта, като посочи пред "Капитал" тогава, че не би могла да коментира причините за решението. Впоследствие обаче имаше очаквания, че от OTP може да променят намеренията си.

Очевидно банката е решила да съсредоточи вниманието си на този етап на местния пазар в Унгария. Там чуждестранните собственици са уплашени от големия банков данък, въведен от правителството, който убива растежа в дългосрочен период, пише Reuters.

Трудните продажби

Главният изпълнителен директор на OTP Bank Шандор Чани е заявил в понеделник пред InfoRadio, че банката води разговори за покупката на две институции от чужди собственици, които планират да се изтеглят от унгарския банков сектор. "В единия случай вече сме потвърдили устно, че ще подадем оферта, като все още не сме подали писмена оферта, а по другия сме на финала на разговорите", е посочил Чани в интервю.

Той е казал, че продължаващите преговори на OTP за двете придобивания може да отнемат три или четири месеца, като не е сигурен, че офертата на банката ще бъде приета, тъй като има консервативен подход при ценообразуването.

В момента опитите за продажби и за консолидации са актуални процеси за банковите сектори в европейските страни. И двете обаче не се случват с особена интензивност и успех. Най-пресните примери са от Гърция с няколкото провалени опита за обединение на големите й банки. Банки се продават не само в Унгария, но и в Полша, Румъния, както и в България.

Проблем по-скоро е намирането на платежоспособни купувачи. В по-голямата си част продажбите са резултат на поети ангажименти за преструктуриране и освобождаване от бизнеси, които не са основни за съответната банка срещу дадена държавна помощ.

Такъв е случаят с продажбата на поделения на втората по големина унгарска банка - MKB, която е собственост на немската Bayern LB. Тя продава банката си и лизинговото си дружество в Румъния и банката в България, като според информации в чуждата преса Bayern LB може да се освободи и от унгарската си собственост.

Банковият данък като пречка

Шандор Чани е посочил още в интервюто, че е реалистично да се очаква ръст в страната през следващите години, както и че дори може да е от полза за икономиката й намаляването на дейността на чуждестранните банки допълнително след кризата от 2008 г. в сравнение с местните банки. Неотдавна министър-председателят на Унгария Виктор Орбан посочи, че иска нарастване на унгарската собственост в банковия сектор в страната.

"Има ясни сигнали, че някои банки искат да напуснат Унгария и това не са малки банки", е казал Чани. "Въпросът е кой ще купи техните поделения – друга чужда банка или OTP или държавната банка за развитие MFB." "Но страната няма да има възможност да финансира икономическото си възстановяване, ако твърде много чужди банки се изтеглят", е посочил той.

Според Чани Унгария трябва да намали високите данъци за банките в дългосрочен период или ще се изправи пред икономическа стагнация и масово оттегляне на чужди банки от страната заради понесени загуби. По думите му Унгария е имала необходимост от високия банков данък през изминалите години, за да консолидира държавния бюджет, но сега правителството трябва да намали нивото му, което държи ниско кредитирането.