Увеличението на капитала на КТБ вероятно ще е успешно

Използваните права показват, че банката ще набере 87.8 млн. лв. от търсените близо 94 млн. лв.

Основният акционер "Бромак", на председателя на надзора на банката Цветан Василев, предварително обяви, че ще запише дела си
Основният акционер "Бромак", на председателя на надзора на банката Цветан Василев, предварително обяви, че ще запише дела си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Основният акционер "Бромак", на председателя на надзора на банката Цветан Василев, предварително обяви, че ще запише дела си
Основният акционер "Бромак", на председателя на надзора на банката Цветан Василев, предварително обяви, че ще запише дела си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Седмица преди да е изтекъл срокът за участие в увеличението на капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ), почти със сигурност може да се приеме за успешно. Според данни от Централния депозитар досега са използвани 5 614 310 от всички издадени 6 млн. права, което означава, че инвеститори са подали заявления за записване на 93.5% от предложените нови акции, докато за да се счита увеличението за успешно, е нужно да бъда пласирани над половината от предложените нови акции.

Това, изглежда, ще е и финалният резултат, тъй като останалите останаха непродадени на аукциона за неизползваните права на 8 май и ще останат неупражнени. Така вероятно КТБ, в която са концентрирани голяма част от парите на държавните дружества, ще успее да увеличи капитала си с 87.8 млн. лв., което е с около 6 млн. лв. под максимално търсената сума от почти 94 млн. лв. По принцип заявленията за участие са неотменяеми, така че единственият вариант в банката да постъпи по-малка сума или увеличението да е неуспешно е някой от инвеститорите да не успее да заплати емисионната стойност на заявените от него акции до финалната дата на увеличението - 22 май.

Предизвестеният успех

По принцип успехът на  увеличението не е изненадващ, тъй като още в проспекта на КТБ беше отбелязано, че мажоритарният акционер с 50.3% от капитала "Бромак" (еднолично дружество на председателя на надзорния съвет на банката КТБ Цветан Василев) е декларирал, че ще запише полагащите му се нови акции. Това означава, че "Бромак" би трябвало да е вложило 47 млн. лв.

Банката има нужда от увеличението, тъй като ако тя раздава нови кредити, ще падне под регулаторните минимуми за капиталова адекватност, което ще принуди БНБ да й предпише вдигане на капитала. Досега тя се задържаше над исканите от централната банка 12% обща капиталова адекватност с включване на два пъти на подчинен срочен дълг за общо 29 млн. евро от "Бромак" в капитала си. Сега обаче тя е и близо до минималните 8% капиталова адекватност от първи ред и трябва да предприеме реално увеличение. Вероятно след увеличението БНБ ще разреши на КТБ да върне дълга към "Бромак" и така ще бъде финансирано участието му.

Мистериозният инвеститор

Голямата неизвестна е кой е записал останалата част от увеличението. Допреди аукционът на неизползваните права нямаше нито една сделка с тях на борсата и бяха упражнени само малко над половината. Това означава, че другият голям акционер - Държавния фонд на Оман (33%), не е участвал. На самия аукцион бяха предложени 2 885 690 права, от които 2.5 млн. бяха продадени по 0.1 ст. за брой. Чрез тях неизвестният им купувач записва 250 хил. акции. За тях той трябва да плати 39 млн. лв., които му дават едва 3.8% дял в капитала на банката, тъй като емисионната цена на новите акции от 156.47 лв. за брой е доста над пазарните нива от около 90 лв.

Всичко това прави увеличението не особено атрактивно за нови инвеститори, които при желание биха могли да придобият от старите акции значително по-евтино. Например в момента третият по големина акционер в КТБ е базираното в Лондон инвестиционно поделение на руската държавна Внешторгбанк. Наскоро в борсова сделка VTB Capital придоби 9.9% от капитала на банката за 58 млн. лв. Всичко това навежда на мисълта, че вероятно и мистериозният инвеститор е близък до Цветан Василев.

Циклично финансиране

На такава мисъл навеждат и няколкото рокади в капитала преди увеличението. Делът на VTB Capital му беше прехвълен от карибската офшорка DEWA International по 97.791 лв. за акция на 15 април. Самата тя придоби пакета на 22 март от компанията на Василев "ТЦ - Институт за микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) по 90.7 лв., което й осигурява 4.2 млн. лв. за по-малко от месец. ТЦ-ИМЕ пък се сдоби с тези книжа около месец по-рано от други свързани и финансирани от банката лица на средна цена 83.5-84 лв. за акция, което означава, че също печели около 4 млн. лв. от продажбата им и вече няма акции в институцията. Чрез подобни борсови сделки кредити от самата банка може да се превърнат в собствени средства с ясен произход (печалба от борсови операции), които могат да се използват за увеличение на капитала на банката.

Например през последните години делът на "Бромак" в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40 - 60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като "Юлита 2002", "Си Ди мениджмънт", "Корект фарм", "Ареском", "Дивал 59", "Булит 2007", "Принт инвест 1", "Транстрейдинг" и др. Така реално кредитите на КТБ се озовават в "Бромак" като приход от продажба на акции и той може да ги вкара в банката като подчинен срочен дълг. Сега същият този дял отново е събран в ТЦ-ИМЕ и препродаден на печалба.

Ако увеличението приключи така, след него "Бромак" ще запази дела си, този на Държавния фонд на Оман ще падне до малко над 30%, на VTB – до 9%. Разбира се, има вариант и руската банка да е купила правата и тя да е мистериозният инвеститор, като осигурява подкрепа за Цветан Василев, с когото в последните години си партнира при няколко големи сделки  като приватизацията на "Булгартабак" и покупката на БТК.