Provident Financial е най-новият играч на пазара на бързи заеми

Provident Financial е най-новият играч на пазара на бързи заеми

Дружеството е собственост на британската компания за потребителско кредитиране IPF

Валентина Илиева
15646 прочитания

© Мария Съботинова


Бизнес моделът на компанията е отпускане и събиране на малки бързи заеми в домовете на клиентите.

Provident Financial - България, е най-новият играч на местния пазар на бързи кредити. Дружеството е собственост на британската компания за потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF), която през пролетта на тази година обяви, че подновява интереса си от 2011 г. към българския пазар в този сегмент. В средата на миналия месец Provident Financial е била регистрирана вече в Търговския регистър. Предстои регистрация и в БНБ като небанкова финансова компания. Инвестицията е на зелено.

На старта

В момента компанията извършва организационни дейности, като наемане и оборудване на помещения, формиране на екип и наемане на персонал, обясни за "Капитал Daily" адвокатът на Provident Financial Георги Цветков. На този етап обаче той посочи, че не би могъл да разкрие информация дали са подадени документите за регистрация в БНБ. От централната банка също не дават информация за конкретна компания, преди тя да е вписана в регистъра на финансовите институции.

Според Закона за кредитните институции небанковите компании са на регистрационен режим, като за да бъдат вписани, което означава и своеобразно разрешение за работа, те трябва да отговарят на определени изисквания по отношение на капитал, акционери, финансови възможности. Към 31 май 2013 г. компанията все още не фигурира в регистъра на финансовите институции на БНБ.

Българският бизнес на IPF ще бъде управляван от екипа в Румъния, стана ясно през март тази година от годишния отчет на компанията, която е публично дружество във Великобритания. Те обаче няма да ползват правото на единния паспорт в Европейския съюз, поради което им е необходима регистрацията в БНБ.

Единният паспорт дава правото на банка или финансова компания от държава от ЕС да открива свои клонове в други страни от евросъюза, без да й трябва лиценз за това от централната банка в страната, в която ще се открива клонът. Прилага се само уведомителен режим, при който комуникацията се извършва между регулаторите. За небанковите финансови компании обаче има и ред допълнителни изисквания, като да имат собственик или акционер банка например.

Освен в България IPF се готви да навлезе и в Литва, като там бизнесът ще се управлява от поделението им в Полша. Общата инвестиция за навлизането на двата пазара се оценява на 4-5 млн. паунда, като прогнозата е средствата да се удвоят през 2014 г. "Като цяло очакваме сумата да бъде разпределена поравно между двата пазара", коментира през март тази година за "Капитал Daily" Влад Шандру, старши мениджър по корпоративните въпроси в румънското подразделение на компанията.

Колкото повече, толкова повече

Сегментът, в който е ориентирана приоритетно IPF във Великобритания, е отпускането на малки и краткосрочни необезпечени кредити за потребление, като бизнес моделът представлява отпускане и събиране на заемите на място в домовете на клиентите. Този модел се очаква да бъде приложен и на местния пазар. Такъв начин на работа в България развива "Изи кредит".

Според изпълнителния директор на "Изи кредит" Станимир Василев пазарът в страната все още не е достигнал и половината от потенциала си. "Оценката ни е, а очевидно и тази на IPF, че търсене ще има. Те са сериозен конкурент с добри практики, който ще се отрази положително на пазара като цяло", коментира Василев. По думите му конкуренцията е позитивна за клиентите, тъй като така те могат да избират най-доброто, което се предлага.

За пазара на работна ръка също е положителна новина - появата на нов работодател увеличава конкуренцията за служители, съответно води и до повишение на нивото на заплащане. "IPF работят открито и това е добре за пазара, защото определя дългосрочната игра. Освен това те имат и различни социални и образователни програми, които също са добри практики на пазара", посочи още Станимир Василев. Според него влизането им на българския пазар е много добра новина и за страната - поява на нов чужд инвеститор, което само по себе си означава благоприятна оценка за средата.

Кой е той

За последните две години IPF за втори път афишира публично интереса си към българския пазар. През пролетта на 2011 г. тогавашният й главен изпълнителен директор обяви България и Украйна за "топ приоритети", но впоследствие плановете за навлизане в двете страни бяха замразени заради кризата. "Наблюдаваме България като топ приоритет от дълго време, така че беше въпрос на изчакване на оптималния момент за навлизане на пазара. Смятаме, че този момент вече е настъпил", обясни през март Влад Шандру.

"Вярваме, че България е изключителна възможност – това е растяща икономика с огромен потенциал", посочиха тогава от компанията, допълвайки, че в страната "определено има търсене на потребителско кредитиране". Очакванията им са да достигнат портфейл от около 100 хиляди клиенти на местния пазар, всеки от които да изтегли финансиране от порядъка на 300-500 британски паунда.

IPF работи на пазарите в Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Мексико. Акциите на компанията се търгуват на Лондонската борса. Пазарната й капитализация е малко над 1 млрд. паунда. За последната година оборотът й е в размер на 657 млн. паунда, което е с 8.8% повече спрямо 2011 г. Отчетеният за 2012 г. ръст на основната й печалба преди данъци е с 20% до 95.1 млн. паунда (143.8 млн. долара).

Бизнес моделът на компанията е отпускане и събиране на малки бързи заеми в домовете на клиентите.

Provident Financial - България, е най-новият играч на местния пазар на бързи кредити. Дружеството е собственост на британската компания за потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF), която през пролетта на тази година обяви, че подновява интереса си от 2011 г. към българския пазар в този сегмент. В средата на миналия месец Provident Financial е била регистрирана вече в Търговския регистър. Предстои регистрация и в БНБ като небанкова финансова компания. Инвестицията е на зелено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Освен в България IPF се готви да навлезе и в Литва, като там бизнесът ще се управлява от поделението им в Полша. Общата инвестиция за навлизането на двата пазара се оценява на 4-5 млн. паунда" - цитат.
  4-5 млн. паунда може да извади всяка втора уважаваща себе си мутра над средното за бранша си ниво! Сериозна инвестиция, няма що! Явно от Обединеното кралство ни имат за ескимоси! Нас добре, но защо и Литва?

 • 2
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Браво на IPF! Когато нашите банки спят, другите действат. Има огромен недостик на такива заеми, щом при плащането на битови сметки, има хора, които се отказват да си платят сметката, и няма кой да им набута кредит. Иначе е ясно, че зад този фонд се крият интереси, на които крайна цел е събирането на пазарна информация, дори с цената на леко набутване.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nockout avatar :-|
  nockout

  До коментар [#2] от "[email protected]":

  Какви банки, какви 5 лева колега ??? Или само сте прочели заглавието и сте пропуснали пояснението за НЕ БАНКОВАТА институция ???

 • 4
  villiger avatar :-(

  Не се ли насити пазарът на такива кредитни институции вече... и тези ще пробват да ни доизстискат още малко населението. :(((

 • 5
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  още един мераклия да раздава кредити с 600% ГПР :)

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Парица е царица! Бързи заеми с голям риск фактор и огромни проценти. Обикновенно фокус групата са необразовани хора притиснати в ъгъла и неразбиращи какво точно им предлагат.
  Как ли се гледат в огледалото служителите на Provident Financial?
  Етичност и морал едва ли фигурират сред ценностите на компанията!

 • 7
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  Точно това. от което имахме нужда - още един лихвар... Интересно ми е с какви лихвени проценти ще работят? Омръзна ми да ми обясняват, как сме имали нужда от "чуждестранни инвеститори", които след дитирамбите за посрещане се оказват по-бесни и от нашите!

 • 8
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Наскоро имаше разкрития за измами и тормоз на британски компании за бързо потребителско кредитиране в Англия!?

 • 9
  kokko avatar :-|
  kokko

  За съжаление на българина му липсва финансово образование и е лесна мишена за този бизнес. Май само в България (ако греша ме поправете) хората взимат кредити за да се наядат и да си платят сметките, а после "някак ще го върнат". Тъжно ми е защото този "бизнес" процъфтява и се правят милиони на гърба на простичкия народ.

 • 10
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Това е бизнес като всеки друг бизнес - разчита се на неинформираност, липса на алтернатива или на спонтанност на решенията! Не търсете морал в това! Нима има морал в търговията с недвижими имоти в момента на пик на пазара?! Или в извличането на максимална печалба от каквато и да е стока в момент на дефицит!? Тук няма морал - има бизнес! Не само в България оперират такива компании! Те са навсякъде, защото навсякъде има балъци! Тази компания е британска - там също не липсват балъци! Има ги и в САЩ! Задайте си въпроса в кои стани има най-много играчи на хазарт? (Не като обем на залозите, а като брой на играчите). Аз мисля, че в бедните страни са най-голям брой! Защото хората там са обезверени, нямат надежда и разчитат на имагинерен късмет! Няма 100 лева, но имам един и ако го заложа, ми обещават да спечеля 1000! За всеки здравомислещ е ясно, че няма как да стане, но за отчаяния ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал