Спестовността на домакинствата ще се запази и през следващите месеци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спестовността на домакинствата ще се запази и през следващите месеци

Спестовността на домакинствата ще се запази и през следващите месеци

Банките държат голяма част от свободния ресурс в БНБ, погасяват външни задължения, купуват ДЦК, се казва в "Икономически преглед" на централната банка

4574 прочитания

© Асен Тонев


Спестовността на домакинствата ще се запази и през третото тримесечие на тази година. Такива са очакванията на БНБ в последното издание на тримесечния бюлетин на централната банка "Икономически преглед". Прогнозите са домакинствата да продължат да увеличават депозитите си, а банките да запазят високото си ниво на ликвидност.

В същото време се очаква запазване на текущите темпове на растеж на кредитите за частния сектор – тенденция към забавяне на кредитирането, като все още ръст има при корпоративния сектор, докато заемите за домакинствата продължават да отбелязват минимален спад.

Спестовен влог пред срочен депозит

При спестяванията на домакинствата се запазва тенденцията от края на миналата година за промяна в предпочитанията им от срочни към спестовни влогове, което води до промяна и в структурата на депозитите. От БНБ посочват, че тази тенденция се изразява в съществено нарастване на приноса на различни форми на спестовните влогове и понижение на срочните депозити. Централната банка допуска, че промените са в резултат от въведеното в началото на 2013 г. данъчно облагане на доходите на физически лица от лихви по срочни депозити.

По отношение на лихвените нива по депозитите очакванията на централната банка са плавното им понижение да продължи и през третото тримесечие на годината. Това се обуславя от различни фактори – ограничени инвестиционни алтернативи, висока склонност към спестяване в икономиката, политиката на ЕЦБ за предоставяне на неограничена ликвидност на банките в еврозоната.

Слабо кредитиране, ниско търсене

Продължаващата вече близо година (от август 2012 г.) тенденция на забавяне на кредитния ръст ще се запази. Според резултатите от анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от БНБ всяко тримесечие, през периода януари – март 2013 г. се отчита минимален прираст в търсенето на кредити от предприятия спрямо предходното тримесечие. Основните фактори за по-ниското търсене, посочени от банките, са били по-големите възможности на предприятията да използват както небанково финансиране, така и вътрешнофирмени източници на финансиране.

При кредитите за домакинства се отчита запазване на тенденцията на прираст в търсенето на потребителски кредити, докато търсенето на жилищни заеми е по-слабо в сравнение с предходното тримесечие. Очакванията на банките в анкетата са били за повишаване на търсенето на кредити през второто тримесечие на 2013 г. и от страна на домакинствата, и на предприятията. Данните за кредитирането за второто тримесечие ще бъдат публикувани в края на юли.

Банките са облекчили стандартите при кредитите за фирми и в по-малка степен за домакинства, става ясно още от анкетата. Фактори за облекчаване на кредитната политика са били конкуренцията от други банки, намалението на цената на привлечените средства и обемът на привлечените средства. В обратна посока - към затягане на кредитната политика, са действали състоянието на макроикономическата среда, рискът, свързан с обезпечението, бизнес климатът в отраслите с голям дял в кредитните портфейли и кредитният риск. За второто тримесечие на 2013 г. банките очакват облекчаване на кредитните стандарти за предприятия и относителното им запазване при жилищните и потребителските заеми.

По отношение на лихвите тенденцията на плавен спад ще продължи и през третото тримесечие на 2013 г. Прогнозата се основава както на високата ликвидност на банките, така и на очакванията на БНБ за допълнителен лек спад на лихвените проценти по депозитите.

Свободните пари

Така в условията на продължаващо нарастване на депозити и слаба кредитна активност ликвидността на банковата система в България остава значителна, посочват от централната банка. Кредитните институции продължават да държат голяма част от ликвидността си като свръхрезерви в БНБ – с увеличение на спестяванията нараства и обемът на задължителните минимални резерви (ЗМР), които банките плащат върху депозитната си база - 10% (основно на фирми и домакинства) и 5% за привлечени средства от чужбина.

Към края на април (данните за май ще бъдат публикувани в края на този месец – бел. ред.) общият обем на привлечените средства е 70.8 млрд. лв., от които 36.8 млрд. лв. са на домакинства, а 22.1 млрд. лв. от фирми и предприятия.

Друга част от свободния ресурс банките използват за погасяване на външната си задлъжнялост, а трета част инвестират в държавни ценни книжа, основно на българското правителство, се казва още в "Икономически преглед".

Спестовността на домакинствата ще се запази и през третото тримесечие на тази година. Такива са очакванията на БНБ в последното издание на тримесечния бюлетин на централната банка "Икономически преглед". Прогнозите са домакинствата да продължат да увеличават депозитите си, а банките да запазят високото си ниво на ликвидност.

В същото време се очаква запазване на текущите темпове на растеж на кредитите за частния сектор – тенденция към забавяне на кредитирането, като все още ръст има при корпоративния сектор, докато заемите за домакинствата продължават да отбелязват минимален спад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  "Свръхрезерви"- дочуваме,е няма ли да се намалят лихвите:)

 • 2
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  Бюлетинът на централната банка е работа на цял отдел да вземе заплатата за морето. Не се концентрирайте върху тези свободни съчинения в началото на лятото. Хората по селата са с по 100 EUR пенсия, другото е „наздраве банката“!

 • 3
  vzn55308941 avatar :-|
  vzn55308941

  1.5 млрд няма как да покрият 23 % лоши кредити (над 10 млрд). Ще трябва да се продадът облигациите, които покриват борда и това означава спад на паричната база и задълбочена криза! Така е положението като БНБ допуснаха да се раздават кредити с плаваща лихва и да могат банките да вдигнат лихвите след като раздадът достатъчно. Вместо печалби са пред системна криза, но винаги има трейд-офф между риск и печалба.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Със всички условности, можем да направим следните изводи:
  * пари има, идеи няма, т.е. инвестиции;
  * не се предвижда промяна при имотите;
  * депозитите си остават евъргрийн и алтернативни инструменти на практика няма или не привличат ресурс;
  * ако върви така, скоро банките ще започнат да изнасят пари на по-атрактивни пазари;
  * (евентуално) лихвите ще падат;
  * (тъжно) банките си остават свързани само и единствено с имотите, било с ипотечни, било с корпоративни, финансиращи отново имотни проекти;

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Лихвите по кредитите няма да падат, не се заблуждавайте. Колкото и пари да се натрупат, тук лихвите все ще са високи, докато не се появи конкуренция. В момента очевидно такава няма, освен това липсата на нормални закони позволява на банките да правят каквото си искат, в резултат на което ГПР става сериозен.

 • 6
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#5] от "today":

  Аз и не виждам за какво са ви по-ниски лихви !?
  За по-голям балон може би ?

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#4] от "misho73":
  Поблема не е толкова в липсата на идеи и желание за инвестиции, а в поведението на банките.
  Тук където съм в момента хората ми предлагат кредит на 2.5% лихва без какавито и да е надбваки. За тях е достатъчно мястото и позицията в която съм ангажиран с местните.
  На банката в София, на която съм клиент от повече от 15години, ползвал и изплатил кредит, с влогове и не съм ги изоставял и в най-трудните им времена, като ги питам за кредит почват да ми въртят плочата, че нищо не можели да направят, защото ситемата им била такава и ако съм искал нещо по-така да съм говорял с еди кой си той можел да "уреди нещо" по европейска линия, ама трябвало да ползвам еди кои си консултанти и пр. глупости.
  Е, защо да ходя в българската банка като ми трябва кредит?

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "k_":


  [quote#7:"k_"]Поблема не е толкова в липсата на идеи и желание за инвестиции, а в поведението на банките. [/quote]

  Съгласен. Но от друга страна и проектите са калпави, в повечето случаи, и то където ги има. Та едните нямат идеи, другите кураж да ги подкрепят и накрая парите мухлясват в протяжни депозити, които ако продължава така, ще започнат да преливат към други страни и вместо да внасяме, ще започнем да изнасяме капитал. Не стига това, ами и фондов пазар нямаме. А там вече вина банките нямат. Вместо да се подобрява, той се влошава. Не говоря за индекси и доходност, а за предложени активи и ликвидност. Това е прокоба за бавен и мъчителен, лъкатушещ растеж, неспособен да осигури историческото настигане от което имаме нужда. Болезнената истина е че след имотите друго няма. И не само в БГ за съжаление. Но това е ефекта от лява и регулирана Европа. Във вода газим, жадни ходим. Трябва ни ново поколение предприемачи и политици, както и народ, който да е съгласен да заложи сигурния къшей хляб за нещо по добро. Ако не - просто ще гледаме тъжно залеза си като народ, континент и цивилизация. Но да бъдем оптимисти, надежда има.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#7] от "k_":


  [quote#7:"k_"]хората ми предлагат кредит на 2.5% лихва без какавито и да е надбваки[/quote]

  Това малко ме учудва. За корпоративен кредит ли говориш? При какво обезпечение (вид и процент). За какъв срок?
  Е, ако говорим са САЩ или Северна Корея :-) - може и 2.5%. Понеже не вярвам за второто, предполагам знаеш че в САЩ тези проценти са от натиска на Фед и рано или късно ще потеглят нагоре. Смятай ги 5% за да имаш буфери, каквото и да си решил да правиш. Ако е за къща ... не знам, аз съм скептик към ползата от ипотечни кредити. Независимо от лихвата и условията, това е товар, който не си струва усилията.

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#9] от "misho73":
  Не става въпрос за ипотеки.
  Кредита е за хизическо лице - а можеш да си го ползваш за квото ти скимне. Може за фирмени нужди, ако искаш си купи кола или ходи на море на майната си.
  Има горен лимит - около половин милон долара. Ако го върнеш предсрочно до 1 година лихвата е 0.5%!
  Никакви препоръки и гаранции. И защо са им, като едно цъкане в базата данни на Виза ти изрисува и кътните зъби и е ясно що за птица си и какво ти е отношението към парите.
  Ппредложението е от клон на банката с най-развита клонова мрежа в света, т.е. не става въпрос за някви перачница.
  Не е САщ или Сев Корея. Света е моного по-голям и различен.
  Оставям на тебе ти да се сетиш от къде може да е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK