Вътрешен човек

Управителят на БНБ предложи експерт от централната банка за подуправител на "Банков надзор"

Гласуването на новия подуправител на БНБ е първа точка в програмата на парламента за утре (сряда). Управителят на централната банка Иван Искров (на снимката) внесе предложението в понеделник в края на деня
Гласуването на новия подуправител на БНБ е първа точка в програмата на парламента за утре (сряда). Управителят на централната банка Иван Искров (на снимката) внесе предложението в понеделник в края на деня    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Гласуването на новия подуправител на БНБ е първа точка в програмата на парламента за утре (сряда). Управителят на централната банка Иван Искров (на снимката) внесе предложението в понеделник в края на деня
Гласуването на новия подуправител на БНБ е първа точка в програмата на парламента за утре (сряда). Управителят на централната банка Иван Искров (на снимката) внесе предложението в понеделник в края на деня    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
От ДПС посочиха, че номинацията на Цветан Гунев не е тяхна, но уточниха, че е съгласувана с тях.

Голяма изненада. Такава се оказа номинацията за нов подуправител на БНБ, който да ръководи ключовото звено "Банков надзор". Управителят на БНБ Иван Искров предложи поста да заеме директорът на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Цветан Гунев. Той трябва да наследи досегашния подуправител Румен Симеонов, чийто мандат изтича в събота – 15 юни.

Според Закона за БНБ управителят на централната банка внася в Народното събрание предложение за подуправител (БНБ има трима подуправители с 6-годишен мандат). Името се предлага от гуверньора, но се гласува от парламента. Обичайно самата номинацията е предшествана от тиха дипломация. Изборът на нов член на управителния съвет на БНБ трябва да бъде направен не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия.

В случая с мандата на сегашния подуправител на "Банков надзор" в конкретно дадения според закона срок изборът му не можеше да се осъществи – не по-рано от средата на март и не по-късно от средата на април. Тогава вече нямаше действащ парламент – с президентски указ 41-то народно събрание беше разпуснато на 15 март, след като тогавашният кабинет подаде оставка и беше назначено служебно правителство.

В закона се казва и че ако не бъде избран нов подуправител, действащият продължава да изпълнява правомощията до избора на нов. За да не се стига и до влизане в изтекъл мандат, Иван Искров очевидно е внесъл в първия възможен момент, предвид приоритетите на депутатите, номинацията. Новият подуправител ще бъде гласуван още днес.

Очаквай неочакваното

По неофициална информация до четвъртък миналата седмица за номинацията е готвен досегашният шеф на надзора Румен Симеонов, като предложението е било предшествано от тиха дипломация в средите на БСП и мнението на Сергей Станишев. Преди това е сондирано и сред предишните управляващи. Румен Симеонов е дългогодишен служител на централната банка, като в последните години, преди да оглави надзора, беше директор на дирекция "Надзорна политика и методология". През 2007 г. той наследи тогавашния подуправител Емилия Миланова с одобрението на левицата (тристранната коалиция тогава). Миланова беше назначена още в началото на кабинета "Костов", като впоследствие изкара два мандата един след друг.

Сега голямата изненада дойде в понеделник около 17.30 ч, когато от БНБ разпространиха официално съобщение, че на "10 юни 2013 г. в 16.43 ч. управителят на БНБ Иван Искров внесе в Народното събрание на Република България предложение за избор на подуправител на БНБ – ръководител на управление "Банков надзор". Сам по себе си този акт не е изненада, въпреки че в банковия сектор не знаеха за внесената номинация като такава и за номинацията като личност.

Неочакваното беше новото име предложено за подуправител, тъй като се знаеше, че вече има консенсус с политическите сили за сегашния подуправител. От ДПС посочиха пред "Капитал", че номинацията на Цветан Гунев не е тяхна, но уточниха, че е съгласувана с тях. Като най-вероятна се приема на този етап теорията, че Иван Искров е търсил човек "отвътре", тъй като не е искал външен за централната банка, за сектора и системата човек на това ключово място.

Големият скок

Цветан Гунев не е непознат за банковата общност, тъй като той отговаря за една от най-големите дирекции в централната банка, която се занимава с инспекциите на надзора в банките. Предимство за него е, че познава ситуацията "от кухнята". Познат е като човек със собствено мнение, уравновесен и балансиран, професионален експерт в областта си. Със сигурност обаче няма да бъде човек "под прожекторите", което не е и чак толкова голяма изненада за централен банкер.

Това, с което ще трябва да се справи в общи линии, е да продължи да прави това, което и досега е правел – да следи за стабилността на банковата система. В следващ момент ще се наложи да въвежда новото европейско законодателство за банките. Част от новите му задължения като подуправител включват и представителство и дейност в международни води (среди). От тази гледна точка се допуска, че принципно кандидатът за този пост е с малко по-различен профил.

Все пак вариантът се определя като удачен. В крайна сметка за функционирането на банковата система е от значение ключовият подуправител да не прави резки движения и неочаквани изненади. В този контекст всяко ново лице буди въпросителни сред консервативните банкови среди. При смяната на Емилия Миланова с Румен Симеонов (който също не беше непознат за сектора) банкери предпочитаха тя да остане на поста си, изтъквайки фактори като предсказуема и последователна политика. В кризата сега това също е важен момент.

В официалното съобщение на централната банка по повод на номинацията се казва, че Цветан Гунев "е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация на уважаван професионалист. Той е дългогодишен служител на БНБ, като кариерата му преминава през постепенното йерархично израстване в управление "Банков надзор". През дългогодишната си работа в централната банка Гунев безспорно доказа, че има висока квалификация и задълбочени познания, както и богат професионален опит в областта на банковия надзор".

Там пише още, че е завършил УНСС в София и има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от ЕС. Роден е в София на 2 февруари 1959 г. Владее английски език.