Парламентът избра новия подуправител на БНБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът избра новия подуправител на БНБ

Цветан Гунев, новият подуправител на БНБ, шеф на "Банков надзор"

Парламентът избра новия подуправител на БНБ

Цветан Гунев ще ръководи "Банков надзор" в следващите шест години

9182 прочитания

Цветан Гунев, новият подуправител на БНБ, шеф на "Банков надзор"

© Цветелина Белутова


Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ, който ще ръководи ключовото управление "Банков надзор" в централната банка. Той беше избран от парламента в сряда, след като в понеделник в края на деня управителят на централната банка Иван Искров внесе предложението в Народното събрание, каквато е процедурата според Закона за БНБ. Той ще наследи на поста Румен Симеонов, който е дългогодишен служител на регулатора.

Гунев е избран със 175 гласа "за", двама против и двама въздържали се. ГЕРБ останаха в пленарната зала за гласуването, въпреки възприетия начин на действие от тяхна страна – регистрират се и напускат заседанието. Веднага след гласуването депутатите от ГЕРБ са напуснали, пише dnevnik.bg. Мандатът на Гунев започва да тече на 16 юни, неделя. Този на Симеонов изтича на 15 юни.

Първа публична изява

Пред депутатите Цветан Гунев е заявил, че финансово-икономическата криза се дължи на загубата на доверие. "Този въпрос трябва да се реши, като се възстанови доверието между субектите в икономиката", е посочил той, съобщи агенция "Фокус". "Контрол върху класифицираните банкови кредити има на няколко нива – от външните одитори на банките и от управление "Банков надзор" към БНБ. Посочени са всички критерии, по които всяка една кредитна експозиция трябва да бъде класифицирана в съответната класификационна група", е казал още Гунев.

Той е посочил, че необслужваните кредити (с просрочия над 90 дни – бле. ред.) са не повече от 16%. Гунев е определил намаляването на дела на класифицираните кредити като трудна задача, "тъй като това е чисто бизнес задача". По думите му единственото подобрение може да дойде от развитието на икономиката. "БНБ има правата и задължението да защитава и опазва целостта на банковата система и интереса на вложителите", е подчертал още той.

Цветан Гунев е завършил УНСС. От 1982 г. започва работа като кредитен инспектор в Банка ДСК (бившата Държавна спестовна каса). През следващите години работи като счетоводител, данъчен инспектор. От 1992 г. започва в БНБ, като последният му пост е директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции".

И ... много неуредени въпроси

По време на дебатите по избора депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че БНБ трябва да очаква от това Народно събрани стъпки в посока нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите, пише "Фокус". "Финансовата система е стабилна, но трябва да знаете, че има много неуредени въпроси между кредитополучателите и кредитните институции. Част от недоволството е насочено към определени такси, към ипотечни кредити.

Ръководството на БНБ трябва да обърне внимание за това какво кабинетът Орешарски иска да промени в тези отношения, които не са равноправни. На много места тези отношения не са и пазарни. Ще имаме работа в тази посока и нека БНБ да очаква от това Народно събрание стъпки в посока нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите", е коментирал Цонев.

Голямата изненада

Името на Цветан Гунев се оказа голямата изненада в банковия сектор. До последния момент – четвъртък миналата седмица, сигурната номинация беше тази на Румен Симеонов за втори мандат. В понеделник в края на деня обаче стана ясно за внесеното предложение в парламента и за името на новия кандидат-подуправител.

Вчера на заседание на парламентарната група на БСП е била обсъдена кандидатурата на Гунев, по информация на dnevnik.bg. Чули се гласове, че позицията е много важна и не бива да се подхожда прибързано. Председателят Сергей Станишев обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение. Финансисти от БСП, макар и да не познават, одобряват Гунев.

Той ръководи една от най-големите дирекции в централната банка и се отговаря за инспекциите на надзора в банките. Според Закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет на БНБ трябва да бъде направен не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия. В случая срокът не можеше да бъде спазен заради разпускането на предишния парламент.

Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ, който ще ръководи ключовото управление "Банков надзор" в централната банка. Той беше избран от парламента в сряда, след като в понеделник в края на деня управителят на централната банка Иван Искров внесе предложението в Народното събрание, каквато е процедурата според Закона за БНБ. Той ще наследи на поста Румен Симеонов, който е дългогодишен служител на регулатора.

Гунев е избран със 175 гласа "за", двама против и двама въздържали се. ГЕРБ останаха в пленарната зала за гласуването, въпреки възприетия начин на действие от тяхна страна – регистрират се и напускат заседанието. Веднага след гласуването депутатите от ГЕРБ са напуснали, пише dnevnik.bg. Мандатът на Гунев започва да тече на 16 юни, неделя. Този на Симеонов изтича на 15 юни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Всички обичат Гунев. Предстои да се разбере защо.

 • 3
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Преди да стане премиер, Орешарски често имаше срещи в БНБ.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Кабинета Орешарски работи от ден 1-ви на макс и само месец след парламентарните избори, започват реализацията на предизборни ангажименти. За първи път правителството има план какво да прави месец за месец. Несъмнено - тежко е наследството, оставено от ГЕРБ.

 • 5
  vasco avatar :-?
  vasco

  Интересно: в материалите "По темата" са включили статията "Държавата КТБ".

 • 6
  vzn55308941 avatar :-|
  vzn55308941

  при 23% лоши кредити, какво очаквате да се случи с банковата система? Защо банките си изтеглиха вложените от тях чужди стредства през последните 2-3 години? В Кипър взеха десетки проценти от влоговете, в България борда пада, защото има 1.5 млрд във фонда за гарантиране и закон, който обещава да се покрият.

 • 7
  iv.iv avatar :-(
  iv.iv

  КФН на път да тласне България към международен скандал

  .....Ведомството върти търговия със секретна информация от чужди регулатори......

  Скандалите около Комисията за финансов надзор не са новост. Макар че потършевшите не смеят официално да нададат глас, зачествяват подшушнатите „на ухо” свидетелства за корупция, затвърдена чрез ненужна и дори – законово необоснована бюрокрация.
  Инстутицията, натоварена да се грижи за развитието на българския фондов пазар, успя да го задуши почти до смърт чрез некомпетентни, безхаберни и даже неправомерни действия на своето ръководство и служители. И докато досегашните пропуски можеха, макар и с доста благосклонност, да бъдат извинени като засягащи само някои инвестиционни посредници, днес КФН е на път да тласне България към международен скандал.
  Живеем в ера, в която кражбата на лични данни от фантастика се превръща в ежедневие. Избираме все по-внимателно паролите си в интернет, все по-трудно се подвеждаме по фишинга и параноично прикриваме клавиатурата, докато въвеждаме пин кода си в магазина. И докато дори редовите потребители се тревожат от кибер престъпленията, какво да кажем за корпорациите, където заплахите се умножават пропорционално.

  Компютърната сигурност е новата мантра на 21 век... но не и за КФН.

  И нищо чудно – регулаторите вече не веднъж демонстираха, че когато говорят парите, законите и почтеността мълчат. Да си спомним например за г-н Стоян Мавродиев – председател на Комисията за финансов надзор, срещу който, както се говори сред инвесциионните среди под сурдинка, се водят поне 7 производства няколко разлчни звена на прокуратура и полиция. Лицето е председател на комисията, която трябва да защитава интересите на българските инвеститори и да пази техния капитал от мръсни играчи и мошенници. Според читателя, може ли това компрометирано лице да изпълнява добросъвестно и брагоразумно зададените му функции? Въпреки изобилстващите данни за корупция, разследвания за пране на пари и съмненията за конфликт на интереси, той остава недосегаем.
  Или за Г-жа Райкова, директор на дирекция „Регулаторни режими на инвестиционната дейност”, управление „Надзор на инвестиционната дейност. Мълвата, че именно нейната благосклонност към г-н Токушев е причина за внезапния възход на адвокатското дружество „Токушев и съдружници”, остана просто мълва – не последва официално разследване, нито началниците й, нито ДАНС намериха за нужно да се сезират. Е – всяко зло – за добро. Може би тактиката „нищо лошо не чух, нищо лошо не видях” вече няма да работи, след като скандалите около КФН днес заплашват да се разпрострат извън границите на страната.

  За какво става въпрос?

  Според източник от ДАНС, пожелал анонимност, в момента се разследва как ведомството продава информация за поднадзорните лица на конкурентни фирми. Служителите не се свенят да търгува с лични данни не само на български граждани, но и на други жители на Европейския съюз.
  И още по-скандално – КФН нагло прекрачва границите на етика и закон, като допуска изтичане на поверителна информация от регулаторите на други държави. В това число влизат доклад, представен от полския регулатор, във връзка с тяхна проверка и мониторинг на български инвестиционен посредник, „случайно” оказал се широко достъпен в интернет. Този случай много наподобява един друг случай от тъмното минало на нашата страна, когато наркобосът с прякор „Брендо” получаваше справки на Европейските служби директно от шефовете на МВР. Дали връзките на г-н Мавродиев с лицето по-горе и идентичността са проблема са случайност, преценете Вие. Факт е, че срама остана да витае като призрак 10 години след прегрешенията на някой си корумпиран шеф на МВР. Според източника от ДАНС, доклада на полския регулатор е изнесен от най-вишшите ешалони на риководството на КФН и е предоставен на друг бивш скандално известен директор на КФН, от когото пък е попаднал в конкурентен посредник.
  Подобни действия, меко казано, уронват престижа на България. В най-лошия случай, можем да очакваме официални възражения и страната ни, освен посрамена, да се окаже и заплашена от санкции.

  Българите малко се вълнуват, че Комисията за финансов надзор спъва развитието на капиталовия пазар. За разлика от американците например, ние рядко влагаме парите си на борсата, и съдбата на един или друг емитент или посредник ни изглежда без значение.

  Но как е засегнат всеки един от нас?

  Да помислим над това – имат ли право регулаторите, чрез неправомерните си действия, да ни лишават от една функционираща фондова търговия, която да ни даде шанса да изкараме по-висока възвръщаемост върху изяжданите ни от инфлацията спестявания? Тогава какъв смисъл от думите на настоящия премиер за намаляване на натиска върху бизнеса и освобождаване на икономически активните субетки ако „бойковистите”, все така нагло и безскрупулно продължават да саботират предпиемачеството и инициативността.
  Второ – всеки пострадал емитент или посредник логично съкращава работни места. Последици, които ощетяват не само уволнените. Повече хора на улицата означава и по-свито потребление, тоест – по-малко клиенти за всеки български бизнесмен, независимо дали се вълнува или не от съдбата на капиталовия ни пазар.
  И към списъка вече се добави и третата точка. Свикнали сме да се червим, че сме българи, рожби на една унищожавана от корупцията държава. Но ако на страната ни бъдат наложени санкции, заради „търговийката” на някой чиновник от КФН, загубите ще бъдат покрити не от кого да е, а от всички нас – данъкоплатците. Защото историята поне засега доказва, че „черните овце” на ведомството остават ненаказуеми и ще продължат със своеволията си, докато всички ние мълчаливо понасяме последствията.

 • 8
  menkata avatar :-P
  menkata

  До коментар [#4] от "trayan.petkov":

  АахахАХХААХ ... поръчкови коментари :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.