Брюксел търси начин да раздвижи кредитирането

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу определи като "абсолютен приоритет" улесняването на достъпа на малки и средни предприятия до заеми

Барозу обяви, че се обмисля създаването на три типа инструменти за раздвижване на кредитирането на малките и средни предприятия.
Барозу обяви, че се обмисля създаването на три типа инструменти за раздвижване на кредитирането на малките и средни предприятия.    ©  Reuters
Барозу обяви, че се обмисля създаването на три типа инструменти за раздвижване на кредитирането на малките и средни предприятия.
Барозу обяви, че се обмисля създаването на три типа инструменти за раздвижване на кредитирането на малките и средни предприятия.    ©  Reuters

Европейският съюз обмисля прилагането на спешни мерки, които да увеличат кредитирането и да улеснят достъпа на малки и средни предприятия (МСП) до финансиране, съобщи Reuters. "Лесният достъп на фирмите до кредити е ключов за връщането на икономиката на Европа към устойчив растеж", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

Акцентът в новата програма се поставя върху шест южноевропейски икономики - Гърция, Кипър, Италия, Испания, Португалия и Словения. Изпадналите в рецесия страни ще срещнат трудност при обслужването на дълговете си без наличието на достатъчен растеж.

Барозу каза още, че се обмисля създаването на три типа инструменти за раздвижване на кредитирането, сред които е увеличаване на броя на действащите гаранционните схеми по кредитите, но при изричното условие средствата да бъдат насочени приоритетно към малките и средни предприятия.

На две скорости

От Европейската централна банка (ЕЦБ) определят като "проблемна" разликата между средните лихви в Централна и Южна Европа. По данни на ЕЦБ компании от южната периферия на ЕС плащат от два до три пъти по-високи лихви спрямо конкурентите си от централната и северната част. Компания в Кипър например трябва да плаща 70 300 евро на година за заем от 1 млн. евро. За сравнение фирма от същия сектор във Франция би плащала 21 600 евро. Аналогична е разликата между Германия (29 200 евро) и Гърция (66 600 евро).

Компаниите от Южна Европа са изправени пред предизвикателството да се справят с намаленото вътрешно потребление, като рецесията засяга някои страни вече шеста поредна година, какъвто е случаят с Гърция. Падащите печалби и високата междуфирмена задлъжнялост рефлектират върху оборотния капитал на фирмите и ги принуждават да търсят банкови кредити, често при неизгодни за самите тях условия. Според банковия сектор обаче, високата ликвидност в системата се дължи основно на по-малкото качествени проекти, които да бъдат кредитирани.

Ситуацията в България

Немалкото програми и кредитни линни при различни български банки осигуряват възможност за кредитиране на МСП. Търсенето остава скромно, като предпочитанията на бизнеса са насочени основно към схемите за субсидирано кредитиране – с гаранции, преференциални лихви, както и по-ниски такси и комисионни.

Такава програма е например инициативата на Европейския инвестиционен фонд – JEREMIE. Гаранционната схема по програмата е в размер на 78 млн. евро, с общ обем заеми, които могат да се отпуснат до 400 млн. евро и тази с нисколихвените кредити с лихви от 3 до 7% с портфейл от 380 млн. евро. От началото на годината започна да работи и гаранционната схема по европроекти за земеделски производители с по-ниски от пазарните лихви и с облекчени обезпечения към Националния гаранционен фонд на Българската банка за развитие (ББР), която миналата година отпусна кредитна линия от 100 млн. лв. на шест банки за заеми на малкия и среден бизнес. Новото правителство обяви в намеренията си да увеличи ролята на ББР в стимулирането на икономиката, като финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бизнес средата може да бъде съживена, без да е непременно необходимо държавата да взима заеми.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  В ЕС са наясно, че без малък и среден бизнес всичко отива по дяволите. А тука управляващите правят всичко възможно да разширят монопола на големите, и да утрепят малкия и средния, доколкото е останал такъв.
  Затова сме на последно място, и няма да мръднем от там.

 • 2
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Точно пък Брюксел да е много загрижен за малкия бизнес...

  Нали повечето регулации, които уж целят да "направят нещо за потребителите", но реално вдигат бариери пред влизането на малки фирми на пазара, си ги внасяме от Европа.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Може и да има някаква недомислица, но като цяло положителното го взимаме от ЕС (под натиск!), ако мине без побългаряване върши работа. Можеш и сам да сравниш кой къде е, че сме на дъното е неоспорим факт, и докато другите се развиват, макар и по-бавно от очакваното, ние тук продължаваме да забиваме надолу.

 • 4
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Иначе тази статия може да се сведе то там че в Еропа изглежда са изчезнали компетентните икономисти.

  Не може да е чудно че липсва търсене в евро зоната като цяло при положение че си наясно със супер рестриктивната парична политика на ЕЦБ и с неадекватността на еврото като паричен съюз.

  Следващия месец след като се отчете поредния ръст в евро скептицизма, тези същите некадърници ще изразят своето "учудване" от този факт.
  Не може в половината държави да има по 20% безработица и да е очевидно че никой в Брюксел и Фракфурт няма идея какъв точно е проблема и да си оптимист.

 • 5
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  До коментар [#3] от "today":

  Кой точно се развива през последните 4-5 години. Гърция? Испания? Италия? Фрамция?

  В най добрия случай може да кажем че Австрия и Германия не дърпат назад за разлика от останалите. Това ако е успех и развитие, не искам да виждам как ще изглежда неуспеха.

  Ако искаш пример за развиваща се добре държава виж България до 2008 г. имахме по 14% (7 реален + 7 инфлация) ръст на година. За последните 4 години имаме общо 14% ръст. Това са си 4 напълно пропиляни години заради неадекватна парична политика на ЕЦБ.

  Ние бихме могли да се откажем от борда и да си водим самостоятелна парична политика и да забравим за кризата много бързо, но не виждам как ще се случи. Нито политици, нито "експерти", нито журналисти, нито хората си дават сметка че това е реалния проблем и съответно няма как да решим проблем който дори не сме идентифицирали като такъв.

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Според мен достъпа до кредити не е в тройката най-важни проблеми. Миграцията на много производства в Азия и дълговата криза на много държави в ЕС води до свито търсене. Ако добавим азиатски конкуренти и скъп и негъвкав пазар на труда в западна европа, картината не става по-добра. Много от европейските МСП гравитират и работят за гиганти. Ако гигантите са зле (Рено) или масово изнасят производството в Азия (Икеа), то и за МСП няма работа.
  Как по-лесни кредити биха помогнали?

 • 7
  today avatar :-|
  today

  [quote#5:"tupguz"]Ние бихме могли да се откажем от борда и да си водим самостоятелна парична политика и да забравим за кризата много бързо[/quote]
  И как точно ще забравим за кризата много бързо? Ще напечатаме пари и ще раздадем големи пенсии, след 1-2 месеца пенсията няма да стига и за един мазен салам.
  Зимбабве в Европа не щем, не и на наш гръб! ЕС ли е виновен, че тука няма условия за бизнес, и инвеститорите бягат? Тежки режими, голяма корупция, неработеща съдебна система - всичко това в България, но някой друг е виновен, нали?

 • 8
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  [quote#0:"Статията"]Европейският съюз обмисля[/quote]
  Да съживи нещо, което е убил!?

 • 9
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  До коментар [#7] от "today":
  [quote#7:"today"]И как точно ще забравим за кризата много бързо? Ще напечатаме пари и ще раздадем големи пенсии, след 1-2 месеца пенсията няма да стига и за един мазен салам.
  Зимбабве в Европа не щем, не и на наш гръб! ЕС ли е виновен, че тука няма условия за бизнес, и инвеститорите бягат? Тежки режими, голяма корупция, неработеща съдебна система - всичко това в България, но някой друг е виновен, нали? [/quote]

  Условията за бизнес нямат никаква връзка. Същите лоши условия за бизнес които си ги имахме и преди кризата ни носеха по 7% ръст на година.
  Това което пречи е липсата на търсене в следствие от рестриктивната парична политика на ЕЦБ. В момента наистина "друг ни е виновен" до толкова че българската парична политика напрактика се води от ЕЦБ (заради валутния борд). Иначе ние можем и сами да се оправим ако премахнем борда и си върнем самостоятелната парична политика.

  Вижте какво прави федералния резерв в САЩ от миналата есен насам и вижте резултата от действията им.

  Инфлация все още не са успели да постигнат. За сметка на липсваща инфлация имат ръст колкото еврозоната няма за последните 3 години взети заедно и безработицата им падна с 2 пункта.

  Рестриктивната политика забавя/пречи на икономиката защото резултата от нея е че парите не се "въртят" в икономикта. Вижте че всеки месец отчитаме нов рекорд на депозитите. И кредити няма защото никой не иска да ги взема. Защото няма какво да прави после с парите при положение че икономиката е в застой и вече трети месец поред имаме дефлация.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#9] от "tupguz":
  Пропускаш нещо много важно, нашите фенове тука ще се омацат да печатат пари, тоя валутен борд за какво беше въведен в крайна сметка? Ми за да не печатат безразборно пари.
  Обаче твърдението, че условията за бизнес нямали връзка, направо кърти!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход