Излишъците на каучук достигат рекордни нива

Въпреки съживяването на автомобилната индустрия търсенето не може да достигне предлагането вече трета година

Излишъците на каучук на световните пазари наближават рекордни нива и предлагането на суровината ще надвишава търсенето за трета поредна година, след като износителите от Югоизточна Азия не се договориха за намаляване на доставките, съобщава Bloomberg. Според изчисленията на сингапурската търговска къща RCMA Commodities Asia Group излишъците ще нараснат с 57% до 490 хил. тона през тази година, колкото е потреблението в САЩ за шест месеца. Според средната прогноза на анализаторите фючърсите на каучука на борсата в Токио ще спаднат с още 4.9% до 225 йени за килограм (2365 долара за тон) до края на годината. Според някои експерти цената може да спадне и до 200 йени, което ще е най-ниското ниво от 2009 г.

Неразбирателство сред износителите

Тайланд, Малайзия и Индонезия, осигуряващи 70% от световните доставки, не успяха да се споразумеят за ново свиване на износа, след като през шестте месеца до март ограничиха предлагането с 300 хил. тона. Макар ръста на автомобилната индустрия в световен мащаб да е сигнал за повишено търсене на гуми, това няма да е достатъчно за усвояване на излишното производство. След като в края на 2008 г. цените на каучука започнаха да се увеличават, производителите увеличиха добива на суровината с 18%.

"Просто няма достатъчно търсене, което да абсорбира излишъците. Проблемът ще се задълбочи, ако правителствата не се намесят, за да ограничат увеличеното производство в Югоизточна Азия. От началото на годината каучука се е обезценил с 2% до 26.5 йени за килограм на Токийската стокова борса. Това ниво е с 56% под историческия рекорд от 535.7 йени, достигнат през февруари 2011 г. International Rubber Study Group прогнозира през януари, че търсенето ще се увеличи с 6% до 11.6 млн. тона, а продукцията ще се увеличи с 3.8% до 11.8 млн. тона. Анализаторите обаче очакват и тази организация да повиши прогнозата си за излишъците през следващия месец.

Основен потребител

Анализаторите очакват вносът в Китай да спадне с 14% до края на годината, след като в началото на 2013 г. имаше ръст от 27%. Още в края на април обаче складовите запаси в Китай достигнаха рекордните 371 хил. тона. Най-голямата азиатска икономика отговаря за 33% от глобалното търсене на каучук, като 70% от суровината се използват за производството на автомобилни гуми.

Тайланд се опитва да задържи цените, като едностранно удължи ограниченията за износа с 60 дни след предишните неуспешни разговори с Индонезия и Малайзия през април. Това спомогна фючърсите да достигнат 299 йени на 13 май, но след това поевтиняването на каучука се възобнови. Износните цени на каучука в Тайланд са спаднали с 14% до 2780 долара за тон от началото на годината, което е повече от двойно под пика от 2011 г.