Промените в международните стандарти за финансово отчитане, част IV
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Промените в международните стандарти за финансово отчитане, част IV

Shutterstock

Промените в международните стандарти за финансово отчитане, част IV

Изменения в МСС 32 и МСФО 7 – нетно представяне на финансови активи и пасиви и свързани с това оповестявания

9516 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


През декември 2011 г. Съветът по Международни счетоводни стандарти издаде следните изменения:

· Компенсиране на финансови активи и финансови пасиви (изменение към МСС 32 Финансови инструменти: представяне), които изясняват значението на един от критериите за компенсиране, а именно - понастоящем юридически упражняемо право "за компенсиране".

·  Оповестяване - компенсиране на финансови активи и финансови пасиви (изменения към МСФО 7 Финансови инструменти: оповестявяния), които въвеждат допълнителни оповестявания, близки до новите изисквания на Общоприетите счетоводни принципи (ОСП) на САЩ. Основната цел на изменението е да се осигури информация за ползвателите на финансовите отчети, полезна при преценката на потенциалния ефект на рамкови споразумения за нетиране и да се подобри сравнимостта между финансовите отчети, изготвени в съответствие с МСФО и ОСП на САЩ.

Кое наложи измененията?

Компенсирането на финансови активи и пасиви в отчета за финансовото състояние е една от областите, в която се наблюдават най-значимите разлики в представянето на отчетите на дружествата, изготвяни в съответствие  с МСФО и ОСП на САЩ. Тези разлики са най-вече съществени за дружества от сектора на финансовите услуги, притежаващи големи портфейли от деривативни и недеривативни финансови инструменти и произлизат предимно от по-рестиктивните критерии за компенсиране на финансови активи и финансови пасиви според МСФО в сравнение ОСП на САЩ. Разликите касаят най-вече деривативни финансови инструменти, сключени с един и същ контрагент по силата на Рамково споразумение за нетиране.

Подобни споразумения често дават право за компенсиране, което става упражняемо само при събитие на загуба или при други събития, които не се очаква да настъпят в обичайния ход на дейността и не е налице намерение за прихващане. В тези случаи критериите на МСС 32 за компенсиране не са изпълнени, докато по ОСП на САЩ компенсирането е допустимо. С оглед на това и за да се улесни сравнението между отчетите на отделните дружества, изготвени в съответствие с МСФО и ОСП на САЩ, Съветът по Международни счетоводни стандарти взе решение да разшири изискванията за оповестяване относно компенсирането на финансови активи и пасиви.

Основни нови положения

Измененията в МСС 32, приложими за отчетни периоди, започващи на или след 1 януари 2014 година, поясняват основно изискванията на параграф 42(а) за "понастоящем юридически упражняемо право да компенсира". Правото за компенсиране на финансови активи и пасиви трябва да е упражняемо не само в обичайния ход на дейността, но и при събитие на загуба или обявяване в несъстоятелност на всяка една страна по договора, включително на дружеството, изготвящо финансовия отчет.

Изменението също пояснява, че правата за компенсиране не би следвало да са обвързани с бъдещо събитие. Несигурност в размера на плащанията не изключва наличие на юридически упражняемо право за компенсиране. Когато обаче правото за компенсиране не е упражняемо през период, през който сумите са дължими, критериите за компенсиране не са изпълнени. Това е така и ако правото за компенсиране се прекратява при настъпване на бъдещо събитие (напр. понижаване на рейтинг).

Допълнително към разясненията в МСС 32 съветът въведе изменения в МСФО 7 с изисквания за допълнителни оповестявания. Измененията в МСФО 7 изискват дружествата да оповестяват във финансовите си отчети информация относно правата за компенсиране и свързаните с тях договори. Новите оповестявания се изискват за всички финансови активи, които са компенсирани в съответствие с изискванията на МСС 32, както и за финансови инструменти, които са обект на Рамково споразумение за нетиране, независимо дали са компенсирани в съответствие с изискванията на МСС 32. Примери за финансови инструменти, които не са в обхвата на тези оповестявания, са клиентски кредити и депозити (когато те не са компенсирани в отчета за финансовото състояние) и финансови инструменти, които са обект единствено на договор за обезпечение.

Измененията изискват от дружествата количествени оповестявания в табличен формат, представени поотделно за финансови активи и финансови пасиви, признати към края на отчетния период. Те следва да съдържат като минимум следната информация:

(а) брутната стойност на признатите финансови активи и пасиви

(б) сумата, компенсирана в съответствие с изискванията на МСС 32 (в) нетната сума, представена в отчета за финансовото състояние
(г) сумите, обект на Рамково споразумение за нетиране, които не са включени в (б), включително:             - суми, свързани с признати финансови инструменти, които не изпълняват критериите на МСС 32, и             - суми, свързани с финансови обезпечения

(д) нетната стойност след изваждане на сумите в (г) от тези във (в).

В допълнение измененията изискват от дружествата да оповестят във финансовите си отчети описание на правата за компенсиране, които не са резултирали в нетно представяне и са оповестени в (г). За финансови инструменти, чието право на компенсиране не зависи от бъдещо събитие, но които не изпълняват критериите на МСС 32, дружествата следва да опишат причините, поради които тези критерии не са изпълнени.

Отражение върху бизнеса

Разясненията в МСС 32 не се очаква  да променят нивото на компенсиране, постигнато от повечето дружества. Необходимо е обаче да се направи преглед на процедурите за сетълмент и документацията по сделките, за да се потвърди, че компенсирането е все още възможно. По-конкретно следва да се анализират условията за упражняване за правото за прихващане, особено при обявяване в несъстоятелност на клиента, при неизпълнение и други подобни.

Допълнителните изменения в МСФО 7 могат да наложат отделяне на повече време и ресурси. Основно за извличането на необходимата за тях информация. По-специфични области са рамковите споразумения за нетиране, брутни суми на нетирани финансови активи и финансови пасиви и други.

Детайлното запознаване и своевременният анализ на измененията в МСС 32 и МСФО 7 ще са предпоставка за ефективно счетоводно приключване и комуникиране на евентуални съществени ефекти на ключовите потребители на финансовите отчети (собственици, кредитори, инвеститори).

Соня Заркова е одит мениджър "Ърнст и Янг Одит" ООД

Най-важното, което трябва да знаем

Промените в МСФО 7 влизат в сила от 1 януари 2013 година и се прилагат ретроспективно.

Промените в МСС 32 влизат в сила и следва да се прилагат ретроспективно за отчетни периоди, започващи на или след 1 януари 2014 година.

Новите оповестявания имат за цел да адресират най-значимата разлика, засягаща основно финансовия сектор, в представянето на отчета за финансовото състояние, изготвен в съответствие с МСФО и Общоприетите счетоводни принципи на САЩ.

Измененията на МСС 32 разясняват и дават насоки за прилагането на критериите за нетно представяне на финансови активи и финансови пасиви.

През декември 2011 г. Съветът по Международни счетоводни стандарти издаде следните изменения:

· Компенсиране на финансови активи и финансови пасиви (изменение към МСС 32 Финансови инструменти: представяне), които изясняват значението на един от критериите за компенсиране, а именно - понастоящем юридически упражняемо право "за компенсиране".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    payton avatar :-|
    payton

    Има твърде много жаргон в тази статия, за да бъде тя разбрана от широката публика. А тенденцията GAAP и IFRS да се приближават все повече не е нова.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.