Компаниите за бързи кредити разширяват мрежите си за продажба

В магазините на Globul и Germanos ще се отпускат заеми на "Кеш кредит"

Размерът на заемите ще бъде от 100 до 1000 лв.

Компаниите, отпускащи т.нар. бързи кредити, разширяват все по-активно дистрибуторските си мрежи и точките на продажби. Обичайно това е в партньорство с разпознаваема и утвърдена марка на пазара, която има и широка магазинна мрежа. Така компаниите в сектора на малките потребителски заеми "заместват" необходимостта от инвестиции в изграждането на собствена клонова мрежа, което не е никак евтино и бързо начинание.

Освен това профилът и специализацията им – позициониране в сегмента на малки като суми необезпечени кредити, не предполагат наличие на клонове и офиси, като банковите например. Поредният пример в това отношение е новото партньорство между небанковата финансова компания за потребителско кредитиране "Кеш кредит" и мобилния оператор Globul.

Ало, имате кредит

В обозначени магазини на Globul и Germanos ще се отпускат микрозаеми на "Кеш кредит" на абонатите на мобилния оператор в размер от 100 до 1000 лв., съобщиха от компанията. За кандидатстване е необходима само лична карта. Според съобщението не се плащат такси за кандидатстване и първоначална вноска. Срокът за одобрение е шест минути (чрез скоринг система), а "Кеш кредит" дава отговор чрез sms на посочен телефон.

Средствата за одобрен кредит се получават в брой на касата на магазина, в който е подадено искането, или в срок от три работни дни във всеки от обозначените магазини. Плащането на месечни вноски става с плащането на месечните сметки за телефон към Globul на каса в магазин на оператора или на Germanos. Има възможност за плащане и по електронен път през портала MyGlobul, по банков път, на каса на EasyPay или в офисите на "Кеш кредит".

Предсрочно може да се погасяват кредити на касите на EasyPay или в офисите на самата компания, като се посочва, че няма такса за предсрочно погасяване. През 2011 г. "Кеш кредит" започна такова партньорство и с "М-тел" - малки заеми до 1000 лв. Компанията има и 33 собствени обекта, в които отпуска заеми.

"Микрокредитирането е динамично развиващ се сегмент на българския пазар, като компаниите, които са регистрирани към БНБ, са над 200. Въпреки това се отличават само няколко национално опериращи такива. Партньорството между мобилен оператор и микрокредитираща институция е уникален за света бизнес модел", коментираха от "Кеш кредит" пред Капитал Daily.

Компанията смята, че бъдещето на микрокредитирането е в премахването изцяло на агентски структури като посредник на такава услуга, защото клиентите все повече се притесняват от навлизане в личното им пространство, както и от подвеждане с непълна и неясна информация. Клиентите се ориентират към услуги, които са както бързи, така и изключително достъпни, посочиха още оттам.

Партньорът, моят приятел

Други компании в този сектор, които ползват партньорски мрежи като канал за продажби, са например "Вива кредит", а от неотдавна и "Изи кредит". Първата е сравнително нова небанкова финансова компания на пазара, като работи в партньорство с веригата супермаркети "Фантастико", Handy, "Скай сити", EasyPay. Компанията има изградена и собствена мрежа от обекти (т.нар. офиси за пари Viva Shop) в страната.

През пролетта на тази година "Изи кредит" сключи споразумение за стратегическо партньорство с "Български пощи" за отпускане на кредити от компанията. Така в 238 пощенски станции в 130 населени места се предлагат заеми за суми до 3000 лв. Основният модел на кредитиране на "Изи кредит" е отпускане на заеми в дома, като с партньорството с "Български пощи" дружеството разширява каналите си за продажба.

Утвърдени начини на финансиране си остават и стоковите потребителски кредити, при които водещи са по-големи компании, част от международни групи като Unicredit consumer financing, "БНП Париба Лични финанси", "Ти Би Ай кредит", които отпускат и парични потребителски заеми.

Секторът на т.нар. бързи заеми, които се отпускат от небанкови финансови компании, в България се развива доста динамично в последните няколко години независимо от кризата. Появяват се нови компании, като според регистъра на БНБ, в който се вписват получилите разрешение за дейност, общият им брой за цялата страна към 1 юли 2013 г. е 251. Само преди месец стана ясно, че на пазара навлиза още един играч - Provident Financial, България.

Дружеството е собственост на британската компания за потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF), която през пролетта на тази година обяви, че подновява интереса си от 2011 г. към българския пазар в този сегмент. В средата на миналия месец Provident Financial е била регистрирана вече в Търговския регистър. Предстои регистрация и в БНБ като небанкова финансова компания. Инвестицията е на зелено.

Сегментът, в който е ориентирана приоритетно IPF във Великобритания, е отпускането на малки и краткосрочни необезпечени кредити за потребление, като бизнес моделът представлява отпускане и събиране на заемите на място в домовете на клиентите, какъвто е и начинът на работа на "Изи кредит" в България. Този модел се очаква да бъде приложен и на местния пазар.