С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 7 юли 2013, 16:58, 7403 прочитания

Време е за култура на плащане навреме

Новите правила за плащанията на парични задължения по сделки имат за цел да дисциплинират търговския оборот

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


60
дни е максималният срок, който страните по една сделка могат да договорят за плащане на парично задължение.
Пълното и своевременно плащане на паричните задължения по търговските сделки в съответствие с уговореното между страните и при спазване на законовите изисквания добива значението на решаващ фактор за ликвидността и финансовата стабилност на търговските предприятия в условията на продължаваща икономическа криза.

Този проблем се наблюдава в рамките на всички държави – членки на ЕС, и затова на европейско ниво беше приета Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и съвета от 16 февруари 2011 г. относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки (Директива 2011/7/ЕС). Както се отбелязва в нейните мотиви, забавените плащания имат отрицателен ефект върху ликвидността и усложняват финансовото управление на предприятията, отразяват се на тяхната конкурентоспособност и рентабилност, когато заради забава на плащане кредиторът се нуждае от външно финансиране, а рискът от тези отрицателни последици сериозно се увеличава по време на икономически спад, когато достъпът до финансиране е затруднен.


Срокове според Търговския закон

Изискванията на Директива 2011/7/ЕС са транспонирани в българското право чрез въвеждане в Търговския закон на специални правила относно сроковете за плащане на паричните задължения по търговски сделки и последиците при неспазване на установените срокове за плащане. Тези нови правила се прилагат за договори, сключени след 15 март 2013 г.

Те не се прилагат за плащанията на менителничните задължения (по менителница, по запис на заповед), както и на задълженията в открито производство по несъстоятелност и на обезщетенията за вреди, включително и застрахователните обезщетения. В съответствие с Директива 2011/7/ЕС правилата се прилагат не само за сделки, по които страни са търговци, но и за сделки, страна по които са занаятчии и лица, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия.
 
Ефект върху свободата на договарянеДокъде новите правила налагат ограничения върху свободата на договаряне по търговски сделки? Страните могат да договорят срок за плащане на парично задължение, но този срок не може да бъде повече от 60 дни, а когато длъжникът е публичен възложител, т.е. възложител по Закона за обществените поръчки – срокът не може да е повече от 30 дни. Само по изключение може да бъде договорен и по-дълъг срок, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави. Когато длъжникът е публичен възложител, уговореният по-дълъг срок не може да надхвърля 60 дни.

В съответствие с целта на Директива 2011/7/ЕС за засилена защита на държавните структури, които предоставят здравни услуги и които са надлежно признати като такива в съответната държава членка, специално правило е предвидено за срока за плащане по търговска сделка от лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения и от държавните лечебни заведения, които трябва да заплатят винаги в срок от 60 дни от деня на получаване на фактура или на друга покана за плащане.

Ако не е уговорен срок за плащане, паричното задължение трябва да бъде заплатено в 14-дневен срок от получаване на фактура или на друга покана за плащане. Когато денят на получаване на фактурата или поканата за плащане не може да се установи или когато фактурата или поканата са получени преди получаване на стоката или изпълнението на услугата, срокът за плащане започва да тече от деня, следващ деня на получаване на стоката или изпълнението на услугата, независимо че фактурата или поканата за плащане са получени преди това.

Когато договорът или законова разпоредба предоставят възможност за преглеждане на стоката или на изпълнението на услугата и страните не са уговорили срок за плащане, 14-дневният законов срок за плащане започва да тече от приемането на стоката или на изпълнението на услугата, но ако фактурата или поканата за плащане са получени преди това – срокът за плащане ще тече от изтичане на срока за преглеждането.

Нормативно определен е и срокът за преглеждане – той е 14 дни от получаване на стоката или изпълнение на услугата, но по изключение може да бъде договорен по-дълъг срок за преглеждане, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина.
Ако при преглеждането са установени дефекти и несъответствия в качеството на стоката или изпълнението на услугата, то длъжникът, който трябва да заплати цената, може да се защити чрез упражняване на възражение за неизпълнено насрещно задължение и в такъв случай срокът за плащане няма да започне да тече (и длъжникът няма да изпадне в забава за плащане) до отстраняването на откритите дефекти и несъответствия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Европейски банки свиват американските си активи с 280 млрд. долара Европейски банки свиват американските си активи с 280 млрд. долара

Финансовите институции преоформят операциите си в САЩ след промени в регулациите на Федералния резерв

5 дек 2019, 417 прочитания

Гърция ще намали корпоративния данък и ще привлича богати чужденци Гърция ще намали корпоративния данък и ще привлича богати чужденци

Атина планира да понижи и данъка върху дивидентите

5 дек 2019, 520 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Американските пазари тръгнаха нагоре

Положителната тенденция е вследствие на добрите данни за безработицата в САЩ

Още от Капитал
За кого е модерната MBA диплома

MBA отдавна вече не е просто образование по мениджмънт, като фокусът се е изместил към обучение в лидерство

Кой кой е при дигиталните портфейли в България

Седем компании вече предлагат безконтактни плащания и операции с телефон в страната, но използването остава слабо

"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък

Сумата, която държавата търси от фирмите, участвали в заменки на гори, изглежда трудносъбираема

Нов кмет, нова такса смет

Една от основателните причини за ръста на местните данъци и такси е увеличената цена за депониране, кои са другите

Да пишеш в интересни времена

Литовската писателка и носителка на "Златен лъв" Вайва Грайните за нуждата да преценяваме думите си

Velvet November

30 години след Нежната революция чешките дисиденти, социолози, историци правят равносметка на фона на протести

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10