С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 7 юли 2013, 16:58, 7351 прочитания

Време е за култура на плащане навреме

Новите правила за плащанията на парични задължения по сделки имат за цел да дисциплинират търговския оборот

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


60
дни е максималният срок, който страните по една сделка могат да договорят за плащане на парично задължение.
Пълното и своевременно плащане на паричните задължения по търговските сделки в съответствие с уговореното между страните и при спазване на законовите изисквания добива значението на решаващ фактор за ликвидността и финансовата стабилност на търговските предприятия в условията на продължаваща икономическа криза.

Този проблем се наблюдава в рамките на всички държави – членки на ЕС, и затова на европейско ниво беше приета Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и съвета от 16 февруари 2011 г. относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки (Директива 2011/7/ЕС). Както се отбелязва в нейните мотиви, забавените плащания имат отрицателен ефект върху ликвидността и усложняват финансовото управление на предприятията, отразяват се на тяхната конкурентоспособност и рентабилност, когато заради забава на плащане кредиторът се нуждае от външно финансиране, а рискът от тези отрицателни последици сериозно се увеличава по време на икономически спад, когато достъпът до финансиране е затруднен.


Срокове според Търговския закон

Изискванията на Директива 2011/7/ЕС са транспонирани в българското право чрез въвеждане в Търговския закон на специални правила относно сроковете за плащане на паричните задължения по търговски сделки и последиците при неспазване на установените срокове за плащане. Тези нови правила се прилагат за договори, сключени след 15 март 2013 г.

Те не се прилагат за плащанията на менителничните задължения (по менителница, по запис на заповед), както и на задълженията в открито производство по несъстоятелност и на обезщетенията за вреди, включително и застрахователните обезщетения. В съответствие с Директива 2011/7/ЕС правилата се прилагат не само за сделки, по които страни са търговци, но и за сделки, страна по които са занаятчии и лица, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия.
 
Ефект върху свободата на договарянеДокъде новите правила налагат ограничения върху свободата на договаряне по търговски сделки? Страните могат да договорят срок за плащане на парично задължение, но този срок не може да бъде повече от 60 дни, а когато длъжникът е публичен възложител, т.е. възложител по Закона за обществените поръчки – срокът не може да е повече от 30 дни. Само по изключение може да бъде договорен и по-дълъг срок, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави. Когато длъжникът е публичен възложител, уговореният по-дълъг срок не може да надхвърля 60 дни.

В съответствие с целта на Директива 2011/7/ЕС за засилена защита на държавните структури, които предоставят здравни услуги и които са надлежно признати като такива в съответната държава членка, специално правило е предвидено за срока за плащане по търговска сделка от лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения и от държавните лечебни заведения, които трябва да заплатят винаги в срок от 60 дни от деня на получаване на фактура или на друга покана за плащане.

Ако не е уговорен срок за плащане, паричното задължение трябва да бъде заплатено в 14-дневен срок от получаване на фактура или на друга покана за плащане. Когато денят на получаване на фактурата или поканата за плащане не може да се установи или когато фактурата или поканата са получени преди получаване на стоката или изпълнението на услугата, срокът за плащане започва да тече от деня, следващ деня на получаване на стоката или изпълнението на услугата, независимо че фактурата или поканата за плащане са получени преди това.

Когато договорът или законова разпоредба предоставят възможност за преглеждане на стоката или на изпълнението на услугата и страните не са уговорили срок за плащане, 14-дневният законов срок за плащане започва да тече от приемането на стоката или на изпълнението на услугата, но ако фактурата или поканата за плащане са получени преди това – срокът за плащане ще тече от изтичане на срока за преглеждането.

Нормативно определен е и срокът за преглеждане – той е 14 дни от получаване на стоката или изпълнение на услугата, но по изключение може да бъде договорен по-дълъг срок за преглеждане, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина.
Ако при преглеждането са установени дефекти и несъответствия в качеството на стоката или изпълнението на услугата, то длъжникът, който трябва да заплати цената, може да се защити чрез упражняване на възражение за неизпълнено насрещно задължение и в такъв случай срокът за плащане няма да започне да тече (и длъжникът няма да изпадне в забава за плащане) до отстраняването на откритите дефекти и несъответствия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г. 8 ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г.

От държавната институция не обясниха на какво се дължи забавянето

13 окт 2019, 5382 прочитания

Доктор Ружа и пътят на милиардите 3 Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

11 окт 2019, 31431 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Американските пазари тръгнаха нагоре

Положителната тенденция е вследствие на добрите данни за безработицата в САЩ

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма