Време е за култура на плащане навреме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време е за култура на плащане навреме

Време е за култура на плащане навреме

Новите правила за плащанията на парични задължения по сделки имат за цел да дисциплинират търговския оборот

7798 прочитания

© Капитал


60

дни е максималният срок, който страните по една сделка могат да договорят за плащане на парично задължение.

Пълното и своевременно плащане на паричните задължения по търговските сделки в съответствие с уговореното между страните и при спазване на законовите изисквания добива значението на решаващ фактор за ликвидността и финансовата стабилност на търговските предприятия в условията на продължаваща икономическа криза.

Този проблем се наблюдава в рамките на всички държави – членки на ЕС, и затова на европейско ниво беше приета Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и съвета от 16 февруари 2011 г. относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки (Директива 2011/7/ЕС). Както се отбелязва в нейните мотиви, забавените плащания имат отрицателен ефект върху ликвидността и усложняват финансовото управление на предприятията, отразяват се на тяхната конкурентоспособност и рентабилност, когато заради забава на плащане кредиторът се нуждае от външно финансиране, а рискът от тези отрицателни последици сериозно се увеличава по време на икономически спад, когато достъпът до финансиране е затруднен.

Срокове според Търговския закон

Изискванията на Директива 2011/7/ЕС са транспонирани в българското право чрез въвеждане в Търговския закон на специални правила относно сроковете за плащане на паричните задължения по търговски сделки и последиците при неспазване на установените срокове за плащане. Тези нови правила се прилагат за договори, сключени след 15 март 2013 г.

Те не се прилагат за плащанията на менителничните задължения (по менителница, по запис на заповед), както и на задълженията в открито производство по несъстоятелност и на обезщетенията за вреди, включително и застрахователните обезщетения. В съответствие с Директива 2011/7/ЕС правилата се прилагат не само за сделки, по които страни са търговци, но и за сделки, страна по които са занаятчии и лица, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия.

 

Ефект върху свободата на договаряне

Докъде новите правила налагат ограничения върху свободата на договаряне по търговски сделки? Страните могат да договорят срок за плащане на парично задължение, но този срок не може да бъде повече от 60 дни, а когато длъжникът е публичен възложител, т.е. възложител по Закона за обществените поръчки – срокът не може да е повече от 30 дни. Само по изключение може да бъде договорен и по-дълъг срок, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина, ако това не представлява явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърнява добрите нрави. Когато длъжникът е публичен възложител, уговореният по-дълъг срок не може да надхвърля 60 дни.

В съответствие с целта на Директива 2011/7/ЕС за засилена защита на държавните структури, които предоставят здравни услуги и които са надлежно признати като такива в съответната държава членка, специално правило е предвидено за срока за плащане по търговска сделка от лечебните заведения по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения и от държавните лечебни заведения, които трябва да заплатят винаги в срок от 60 дни от деня на получаване на фактура или на друга покана за плащане.

Ако не е уговорен срок за плащане, паричното задължение трябва да бъде заплатено в 14-дневен срок от получаване на фактура или на друга покана за плащане. Когато денят на получаване на фактурата или поканата за плащане не може да се установи или когато фактурата или поканата са получени преди получаване на стоката или изпълнението на услугата, срокът за плащане започва да тече от деня, следващ деня на получаване на стоката или изпълнението на услугата, независимо че фактурата или поканата за плащане са получени преди това.

Когато договорът или законова разпоредба предоставят възможност за преглеждане на стоката или на изпълнението на услугата и страните не са уговорили срок за плащане, 14-дневният законов срок за плащане започва да тече от приемането на стоката или на изпълнението на услугата, но ако фактурата или поканата за плащане са получени преди това – срокът за плащане ще тече от изтичане на срока за преглеждането.

Нормативно определен е и срокът за преглеждане – той е 14 дни от получаване на стоката или изпълнение на услугата, но по изключение може да бъде договорен по-дълъг срок за преглеждане, когато това се налага от естеството на стоката или услугата или по друга важна причина.

Ако при преглеждането са установени дефекти и несъответствия в качеството на стоката или изпълнението на услугата, то длъжникът, който трябва да заплати цената, може да се защити чрез упражняване на възражение за неизпълнено насрещно задължение и в такъв случай срокът за плащане няма да започне да тече (и длъжникът няма да изпадне в забава за плащане) до отстраняването на откритите дефекти и несъответствия.

Обезщетение при забава на плащането

Когато кредиторът – доставчик на стоки или услуги – е изпълнил задълженията си, а длъжникът е в забава за плащане, ако не е уговорено друго, кредиторът има право на обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата, както и на обезщетение за разноски за събиране на вземането в размер на не по-малко от 80 лева, без да е необходима покана. Ако претърпените вреди и направените разноски за събиране са в по-висок размер, кредиторът може да търси обезщетение за тях, като ги докаже съобразно общите правила. Когато пък е уговорено разсрочено плащане, тези обезщетения се дължат отделно за всяка от забавените вноски по схемата на разсроченото плащане.

Разбира се, при договаряне страните могат да се разберат за ограничаване на отговорността на длъжника при забава за плащане, но такива уговорки ще са валидни само ако не представляват явна злоупотреба с интереса на кредитора и не накърняват добрите нрави. Така страните могат да уговорят, че при забава на плащането длъжникът освен законната лихва за забавата ще дължи само възстановяване на разноските в размер на 80 лева, а кредиторът няма да има право да претендира по общия ред остатъка от разноските. Ограничаване на отговорността при забава за плащане е винаги нищожно и не поражда действие, когато длъжникът е публичен възложител.

В обобщение новите правила за плащанията на парични задължения в търговския оборот имат за цел да дисциплинират търговския оборот и, както е посочено в Директива 2011/7/ЕС, да създадат "култура на плащане на задълженията в срок", което е необходима предпоставка за запазване на синергията и целостта на търговските предприятия и за гарантиране на системната стабилност на търговския и стопанския климат в страната и в рамките на Европейския съюз.

д-р Николай Колев, адвокат в Адвокатско дружество "Боянов и Ко"

60

дни е максималният срок, който страните по една сделка могат да договорят за плащане на парично задължение.

Пълното и своевременно плащане на паричните задължения по търговските сделки в съответствие с уговореното между страните и при спазване на законовите изисквания добива значението на решаващ фактор за ликвидността и финансовата стабилност на търговските предприятия в условията на продължаваща икономическа криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • salinarka

  Държавата в лицето на бившия премиер Симеон Дянков беше тази, която наруши дисциплината на плащанията и разплащанията. Това беше много безотговорно. Дянков се главозамая и даде много лош пример, срамна работа. Това на всяка цена трябва да се промени!!!!

 • 2
  balyk avatar :-|
  batak

  Европейска директива-за европейци!

  Аз като българин видях само вратички и то много.Въпреки всичко крачка в правилната посока

  п.п.За нас българите може да премахнат 80те лева и да го заменят с "рязане на ръце"....примерно :):) Ще има добър дисциплиниращ ефект


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK