Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 16 юли 2013, 20:14, 7554 прочитания

Недоверие към сделката за "Доверие"

Управляващи и институции с първи притеснения за продажбата на най-голямата пенсионна компания в страната

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Недоверие и обещания за пълна проверка. Това събуди сред политици и институции развръзката с продажбата на най-голямата пенсионна компания "Доверие" ден след като Vienna Insurance Group (VIG) обяви, че се е договорила да я продаде на дружеството със съмнителни капитали и офшорни собственици - United Capital plc. В същото време КНСБ, която първо остро разкритикува бъдещия нов собственик на компанията и изрази публично страха си от сделката, втвърди позицията си.

Първите реакции на управляващи


Ден след обявяването на сделката и близо седмица след като от КНСБ повдигнаха въпроса в публичното пространство, заваляха коментари на възмущение от политици, депутати и експерти. Общата линия при всички е, че не бива компанията, която управлява парите за втора пенсия на 1.25 милиона българи, да се оставя да бъде продадена на съмнителни собственици. Това застрашава както правата на осигурените, така и цялата пенсионна система на страната.

"Против съм и смятам, че не е редно средствата за втора пенсия на хората, които им се удържат като осигуровки, да бъдат управлявани от компания с неясна собственост", коментира пред "Капитал" финансовият министър Петър Чобанов.

"Как най-големият пенсионен фонд ще бъде продаден на неясна компания", възмути се и председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев (още реакции тук). Сделката е съмнителна от гледна точка на това, че не е ясен купувачът и не бива да бъде позволено да се реализира, каза още Цонев.Управляващите обаче побързаха да заявят, че въпреки възмущението си не желаят да се месят в работата на независимия регулатор - Комисията за финансов надзор, която по закон решава дали ще се стигне до реално финализиране на сделката за "Доверие".

"Надявам се, че председателят на Комисията за финансов надзор ще отчете притесненията, които буди подготвяната сделка, и няма да позволи тя да се случи. Мога само да го посъветвам, но не съм му се обаждал, защото това е независим регулатор и нямам право да му се бъркам в работата. Преди време аз председателствах тази комисия и не искам над нея да се оказва политически натиск, както е бил оказван върху нея в миналото", каза Чобанов. "Съгласен съм да се направят законови промени, които да спрат сделката, но се опасявам, че може времето за това да се окаже недостатъчно", допълни той.

И втората цедка на регулатора


Всъщност оттук нататък топката е в ръцете на Комисията за финансов надзор (КФН), която по закон трябва да одобри смяната в собствеността на една пенсионноосигурителна компания. В рамките на месец до два след като е уведомена за сделката, комисията трябва да се произнесе дали одобрява или не смяната в собствеността. Основното, за което следи, е бъдещите акционери да не застрашават финансовата стабилност на компанията, на осигурените лица или системата като цяло. Допълнително по закон пред регулатора трябва да се разкрие действителният собственик на бъдещия акционер.

Късно в понеделник председателят на КФН заяви пред "Капитал", че ако има и един микрон съмнение за купувача на "Доверие", няма да одобри сделката. Освен това той допълни, че до момента в комисията не са постъпвали каквито и да било документи по сделката.

Източник на "Капитал", близък до сделката и пожелал анонимност, обаче заяви, че КФН притежава проектодоговори между VIG и двата ексклузивни кандидат-купувача - "Юнайтед капитал" и "Индустриален холдинг Доверие". Според него те са били със срок на валидност до 30 юни и са били подписани едностранно от кандидатите, като те са се съгласили, че ако на VIG им е необходимо още време, ще удължат срока на офертата.Не е ясно дали виенската компания е удължила срока на преговори с двата кандидата или само с единия, избран от тях. В документите има данни само за ангажиментите, които поемат продавачът и купувачите по сделката за "Доверие", и за представляващите компаниите, но на КФН не са били представени точни данни кой стои зад избрания от VIG купувач, посочи още източникът.

Цялата тази информация е била предоставена на регулатора по време на специална среща по молба на VIG в началото на юли.

Информиран източник от комисията пък потвърди, че VIG е представил предпочитания първи и втори кандидат за придобиването на "Доверие" дни преди компанията да оповести официално, че е се е споразумяла с United Capital plc по сделката. По думите му обаче по време на срещата не са били предоставяни никакви документи за кандидатите и самата продажба, нито са били комуникирани детайли по нея. Представена е само финансиращата институция на първия кандидат - United Capital, и това е била руската банка Инвестбанк. Източникът от комисията определи срещата като по-скоро от куртоазия и уважение към регулатора. И допълни, че от своя страна представителите на регулатора са уверили продавача, че КФН ще направи пълен одит на бъдещия купувач, с който VIG сключи споразумение за продажбата на "Доверие", и на база на резултатите от този одит ще вземе решение дали да одобри или не сделката.

Избраникът

Както "Капитал" вече писа, зад избрания от VIG купувач на "Доверие" - United Capital plc, стои една странна смесица от офшорни собственици, представлявани от група българи и австрийци. Така например един от основните акционери в компанията е българското "Риджънт кепитал", представялвано от Румен Нанов, бивш управител на първата фалирала по време на прехода банка - Агробизнесбанк.
До 11 юли управители на компанията са Камелия Здравкова (31 г.) и австриецът Гюнтер Рор (64 г.). Тези две имена отново водят към група българи около Нанов с бизнес в България и Австрия. Така например справка в австрийския търговски регистър показва, че част от тях, включително и Рор, имат за съдружник руския гражданин Сергий Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка Инвестбанк. Същата банка се смята, че ще финансира покупката на "Доверие".

На 11 юли обаче ръководството на United Capital е допълнено и за управител е вписана и американската адвокатка Дебора Стърман (виж карето). По тази причина вероятно ден по-рано Нанов и Рор отказаха коментар по сделката пред "Капитал". До редакционното приключване на броя "Капитал" не успя да се свърже със Стърман, за да поясни бъдещите планове на новия собственик на "Доверие", но й изпрати въпроси.

В същото време вече публично се говори, че вторият предпочетен от VIG кандидат до началото на юли е бил "Индустриален холдинг Доверие", дъщерно дружество на "Доверие обединен холдинг". От своя стана холдингът се представлява от Борис Борисов, който е и изпълнителен директор на "Доверие обединен холдинг" и финансов директор на "Софарма", където сред основните акционери и главен изпълнителен директор е Огнян Донев.

Пред "Капитал" Донев отрече да има общо със сделката.

"Според мен Огнян Донев твърди, че не участва лично в сделката по няколко причини. На практика самият той няма акции в кандидат-купувача, а от друга страна "Доверие" е публично дружество с над 140 хил. акционери и нито един от тях не притежава контролния пакет. Смятам и че самият той не би искал да се конфронтира с неизвестен купувач", коментира източник, близък до бившия приватизационен фонд "Доверие", пожелал анонимност.

И съмнението


В същото време президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди официално, че и банкерът Цветан Василев е имал оферта за "Доверие" чрез дружеството си "Бромак". На надзорен съвет на "Доверие" Димитров е бил информиран от члена на управителния съвет на VIG Франц Фукс, че е имало оферта, подадена от "Бромак" до VIG, но е била за по-ниска цена и решението на VIG е било да не се обвързва с "Бромак". "По каква причина – дали само цената е съображение, или има и други причини – не знам, това си е тяхно решение. Тогава бяхме информирани, че VIG няма решение да продава на Цветан Василев и на свързани с него фирми", каза Димитров в интервю за "Дневник".

В същото време косвени връзки сочат към друго. Справка в Търговския регистър показва, че прокуристът на бъдещия собственик на "Доверие" Стоян Стайков е участвал в управлението на старо дружество заедно с директора на "Инвестиционно банкиране" на КТБ Димитър Въртигов.

Нов директор на купувача

Дружеството купувач United Capital от дни има трети директор - Дебора Стърман. Промяната е вписана в британския фирмен регистър на 11 юли, като няма настъпили изменения в собствеността. Стърман е американка, адвокат по ключови дела в САЩ и Европа. През 2001 г. е обявена от National Law Journal за един от десетте най-добри адвокати в САЩ. Тя представлява и консултира институционални инвеститори от САЩ и Европа по всякакви правни въпроси, свързани с техните вложения. Освен това специализира и в защита на институционални инвеститори. Има няколко казуса, при които Стърман е станала известна. Популярна е със защитата си на жертви на холокоста след Втората световна война в търсене на иззетата им собственост в Германия. Инициатор е на първия колективен иск срещу банки в Швейцария на стойност 1.25 млрд. долара. Водила е колективни дела срещи Deutsche Telekom за укриване и манипулиране на информация при сделката за придобиване на американската Voicestream. Във вестници като Wall Street Journal и FinancialTimes има портрети за Стърман, в които е описана като изключително иновативен и преуспял адвокат.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове 2 Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Сенчестото банкиране се свързва с близо половината ипотечни кредити в САЩ

24 май 2020, 16793 прочитания

Счетоводна революция в застраховането Счетоводна революция в застраховането

Новият МСФО 17, който ще влезе в сила от януари 2023 г., ще направи по-лесно сравнението между дружествени отчети и ще даде по-детайлна информация за печалбата

18 май 2020, 5051 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Русия подготвя свое "количествено облекчаване"

Централната банка започва инжектиране на ликвидност, за да стимулира забавящата се икономика

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10