Обединяването на кредити отново попада във фокуса на банките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обединяването на кредити отново попада във фокуса на банките

Обединяването на кредити отново попада във фокуса на банките

Няколко финансови институции извадиха промоционални оферти за консолидиране на задължения

Мария Иванова
10937 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ограниченото потребление и свитият кредитния пазар карат банките да търсят възможности за привличане на клиенти чрез различни оферти за обединяване или за рефинансиране на задължения. Така след близо две години застой отскоро на пазара отново се появяват промоционални предложения за консолидиране на няколко различни заема в един. Офертите за рефинансиране пък, макар и не толкова активно рекламирани, също остават във фокуса на финансовите институции.

Всичко накуп

Основното предимство на окрупняването на задължения е, че позволява на кредитополучателите да облекчат месечните си плащания. Идеята е, че при обединяването на различните задължения – например по потребителски заем, кредитна карта, овърдрафт и т.н., всичко се консолидира в един кредит. Така клиентът плаща една обща месечна вноска, на една дата, като същевременно спестява разходи от такси, тъй като заплаща за поддържането и/или обслужването само на една сметка. "Важно условие както при обединяването, така и при рефинансирането е съществуващите до момента задължения да са били погасявани редовно", посочва изпълнителният директор на консултантската компания "Кредит център" Тихомир Тошев.

"Погасяването на различни задължения всеки месец често пъти обременява клиентите с различните срокове на плащане, освен това ГПР по някои от тях се оказва необичайно високо. Обединяването им в един-единствен кредит спестява време и средства, защото не само значително намалява разходите, но и технически облекчава хората, тъй като обслужват само една вместо няколко вноски", коментира Радослав Велков, началник-отдел "Индивидуални клиенти" в Сосиете женерал Експресбанк.

Като цяло предлаганите в момента на пазара продукти, насочени към обединяването на задължения, са структурирани под формата на потребителски заеми. Идеята е, че когато се говори за обединяване, обикновено става дума за много на брой задължения, които са за по-малки суми, обяснява Иван Стайков, старши анализатор във финансовия портал "Моите пари". Разбира се, ако става въпрос за по-голяма сума по отделните заеми, които се консолидират, биха могли да се търсят и варианти за обединяване и рефинансиране с ипотечен кредит, пояснява той.

Сред банките, които към момента предлагат конкретни продукти за консолидиране на няколко задължения в едно, са Сосиете женерал Експресбанк, Алфа банк, ОББ и Пощенска банка. В зависимост от това дали клиентът получава заплатата си по сметка в банката предлаганите лихви са в диапазона 9.95 до 12.45%. При някои от продуктите преводът на работна заплата е задължително условие за отпускането на заема. Сроковете за погасяване на задълженията са до 10 години, а максималните суми, които клиентите могат да получат, достигат до 50 хил. лева.

В рамките на промоционалните си оферти банките не начисляват такси за кандидатстване и/или отпускане на кредита или пък размерът им е по-нисък. Тези такси обаче обикновено така или иначе са по-ниски в сравнение с начисляваните от банките по ипотечни заеми. Ето защо като цяло основната привлекателност на потребителските кредити за консолидиране е по-скоро в спестяването на различните такси за обслужване, което обединяването позволява, пояснява Тихомир Тошев.

По-изгодна ипотека

Същевременно според наблюденията на кредитните консултанти интересът на банките е насочен по-скоро към привличането на клиенти с ипотечни заеми от конкурентни, на които се предлага да рефинансират задълженията си при по-изгодни условия.

"Както обединяването на задължения, така и рефинансирането са начини банките да привличат нови клиенти", посочва Иван Стайков. По-думите му обаче интересът определено е по-голям, когато става въпрос за привличането на клиенти под формата на рефинансиране. Тошев също отбеляза, че възможността за рефинансирането присъства като оферта в почти всички банки.

Едно от основните предимства за банките в тези случаи е фактът, че предоставените заеми са обезпечени с ипотека за разлика от кредитите за обединяване, при които по-често не се изисква обезпечение и/или поръчител. За кредитополучателите пък рефинансирането на ипотечните им заеми дава възможност за договаряне на по-изгодни лихвени условия – от една страна, заради понижението на лихвите в последните няколко години, а от друга, поради възможността за фиксиране на лихвата за даден начален период. Допълнителен плюс, предлаган от някои от банките, е възможността (част от) разходите, свързани с рефинансирането на заем от друга банка, да бъдат капитализирани в главницата по новия заем. Такива са например таксата за предсрочно погасяване на съществуващия кредит или пък разходите за заличаване и учредяване на ипотека.

Ограниченото потребление и свитият кредитния пазар карат банките да търсят възможности за привличане на клиенти чрез различни оферти за обединяване или за рефинансиране на задължения. Така след близо две години застой отскоро на пазара отново се появяват промоционални предложения за консолидиране на няколко различни заема в един. Офертите за рефинансиране пък, макар и не толкова активно рекламирани, също остават във фокуса на финансовите институции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Банките да не би нещо да са поизгладнели?
  При техните лихвени проценти на човек му е по-изгодно да си вземе кредит от Европата ...

 • 2
  flader avatar :-P
  Златан Дапчев

  Обедняването на кредити отново попада във фокуса на банките

 • 3
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Консолидирането на кредити има и други тенденции. Големите банки с европейски клонове майки, не желаят да консолидират кредити свързани с регионални трибуквени структури.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.