ПИБ купува МКБ Юнионбанк (обновена)

След сделката ПИБ ще остане трета по активи в страната, но ще е много близо до втория - Банка ДСК.

ПИБ купува МКБ Юнионбанк (обновена)

Сделката е за 100%, но цена не е обявена, въпреки че купувачът е публична компания

Валентина Илиева
34288 прочитания

След сделката ПИБ ще остане трета по активи в страната, но ще е много близо до втория - Банка ДСК.

© Цветелина Николаева


Купувачът: "ПИБ и MKB Bank постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни."
Продавачът: "МКБ Юнионбанк е успешна компания на един перспективен пазар."

Близо година след като МКБ Юнионбанк беше обявена за продажба, сделката, която ще е и най-голямата в сектора от началото на кризата, е факт. Първа инвестиционна банка (ПИБ) е подписала споразумение с досегашния собственик - унгарската MKB Bank, за придобиване на 100% от акциите на българското й поделение.

Цената на сделката не беше обявена официално нито от продавача, нито от купувача, въпреки че ПИБ е публична компания и подобна сделка е чувствителна за цената на акциите й. През пролетта на тази година, когато изтече срокът за подаване на обвързващи оферти, каквато беше подадена само от ПИБ, се коментираше цена от около 100 млн. лв., а според източници на "Капитал" сега тя е по-ниска. На въпроси на "Капитал" за цената и дали МКБ Юнионбанк ще бъде влята в ПИБ от купувача отговориха, че на този етап няма да коментират.

От централната банка не конкретизираха подадено ли е вече уведомление от ПИБ за покупката, като посочиха, че "БНБ е запозната с процеса по продажбата на МКБ Юнионбанк и с потенциалните купувачи от самото начало на преговорите лично от банката майка BayernLB и от MKB Унгария". Оттам допълниха още, че "след внасяне на документите за одобрение управление "Банков надзор" на БНБ ще се произнесе в установените от закона срокове". За да бъде окончателното финализирана сделката, трябва й разрешение и от Комисията за защита на конкуренцията. 

Неизвестната цена

Поради липсата на официална информация не е ясно дали в крайната цена на сделката, която ще плаща купувачът, ще се калкулира и сумата на краткосрочния ресурс на МКБ Юнионбанк от унгарската й централа, който е в размер на 345 млн. лв. Практиката досега е банката майка да си прибере обратно средствата за подкрепа, което значи, че на купувача може да му се наложи да подсигури ликвидни буфери на тяхно място.

Това означава, че освен чистата цена ПИБ вероятно ще трябва да има готови поне още около 350 млн. лв., които да депозира в купената банка. Подобен беше случаят с продажбата на 49.99% от капитала на Българо-американската кредитна банка през лятото на 2011 г. За половината от банката тогава Цветелина Бориславова плати 100 хил. евро, но пое ангажименти по погасяване на емисия облигации за 35 млн. евро и увеличение на капитала с 50 млн. лв. заради върнати 25 млн. евро по кредитна линия на дотогавашния собственик, ирландската Allied Irish Bank.

По принцип при банкови сделки показателно съотношение както за изгодна сделка от страна на продавача, така и за добра стойност на самата банка е цена/нетна стойност на активите. Към края на миналата година собственият капитал на МКБ Юнионбанк е 207.5 млн. лв. Сега обаче поради недоверието в банковите баланси и в качеството на портфейлите им акциите на финансовите институции в Европа се търгуват на борсите при нива средно около 30-40% от счетоводната им стойност.

Консултанти по сделката на ПИБ са били инвестиционната банка Lazard и Първа финансова брокерска къща, а правни съветници - Stephenson Harwood и кантора "Цветкова, Бебов & партньори". Deloitte са били водещ консултант на MKB Bank, а CMS Cameron McKenna - правни съветници.

Реални шансове да стане втора

Пряк ефект от сделката за ПИБ ще бъде "порастването" й. Сега тя е трета по големина в сектора с 6.97 млрд. лв. активи към края на юни 2013 г. С придобиването на 15-ата МКБ Юнионбанк (1.54 млрд. лв.) разликата между нея и втората по големина Банка ДСК (8.88 млрд. лв.) става по-малка, а шансовете на ПИБ за втората позиция по-големи. Лидер по активи остава Уникредит Булбанк с 12.7 млрд. лв.

В официалното съобщение на ПИБ се посочва, че след придобиването на МКБ Юнионбанк активите й ще са над 8.5 млрд. лв. "Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа. Придобиването ще повиши ефективността на банката", се казва още там.

Освен механичен пазарен дял ПИБ ще получи и портфейл от малки и средни предприятия. МКБ Юнионбанк е профилирана в този сегмент от самото си създаване, като в последните няколко години започна активно навлизане и в банкирането на дребно. В същото време обаче ПИБ е с една от най-големите клонови мрежи. Това може да означава, че вероятното сливане, т. нар. преструктуриране, ще бъде придружено със затваряне на клонове, а съответно и със съкращаване на персонал. Към края на миналата година ПИБ има 152 клона и 2859 служители (заедно с тези в Кипър и Албания), а в МКБ Юнионбанк работят 720 души и има 58 клона.

МКБ Юнионбанк, макар и средна по размер, е с най-висок кредитен рейтинг в България (BBB+ с негативна перспектива от Fitch), който е по-висок от този на държавата (BBB-). На 1 юли рейтинговата агенция потвърди оценката си, като подчерта, че тя е основно заради вероятността от подкрепа от германския й собственик. Това показва, че след сделката с ПИБ (която Fitch оценява на BB-, или три степени под инвестиционен клас) вероятно рейтингът на МКБ Юнионбанк ще бъде понижен, което ще оскъпи финансирането й и ще натежи на рентабилността й.

Германците си тръгват

Крайният собственик на унгарската MKB и на българската МКБ Юнионбанк е германската BayernLB. Тя се разделя със собствеността в свои чуждестранни поделения като част от задълженията си за връщане на помощта от спасителния план от германското правителство. През 2008-2009 г. BayernLB получи капиталова инжекция от 10 млрд. евро, допълнителни 4.8 млрд. евро за подкрепа срещу риск и 5 млрд. евро за ликвидност. Условие за получаването им беше преструктуриране на банката и връщане на 5 млрд. евро през следващите седем години (до 2019 г.), като 3 млрд. евро от тях тя трябва да върне до 2017 г.

До края на септември според съобщения в унгарската преса предстои да бъде финализирана и продажбата на румънската дъщерна институция на MKB Bank. В същото време германската банка продава и самото унгарско поделение, което се определя в отчетите на BayernLB като "неключов актив". В разпространено от продавача MKB Bank съобщение за сделката се казва, че "МКБ Юнионбанк е успешна компания на един перспективен пазар и единствено решението на Европейската комисия по отношение държавната помощ за BayernLB е причина германската банка да пристъпи към извършване на определени мерки като продажбата на свои директни и непреки участия с цел да изпълни ангажиментите си по плана за преструктуриране до 2015 г.". 

През май тази година от МКБ Юнионбанк излезе като акционер Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като продаде остатъчния си дял от 3% на MKB Bank. Така унгарците консолидираха собствеността, за да могат да продадат цялата банка. ЕБВР влязоха в МКБ Юнионбанк като акционер през есента на 2002 г., закупувайки 15% от капитала й. МКБ Юнионбанк е създадена преди 17 години (Юнионбанк тогава) като изцяло българска собственост. Физически лица акционери бяха братята Иван и Светослав Радеви, Емануил Манолов и Емил Иванов, а като юридически лица - фирмите "Борас" и "Юнион груп" (тяхна собственост).

През 2006 г. те продадоха 60% на MKB Bank, чийто собственик е втората по големина банка в Бавария, BayernLB. В съобщението на продавача се посочва, че кредитният портфейл на МКБ Юнионбанк се е увеличил с над 1 млрд. лв., а депозитите са нараснали над два пъти, откакто унгарците са придобили мажоритарния дял. Към средата на юни тази година кредитите за фирми и домакинства на банката са за 1.3 млрд. лв., а депозитите - 997 млн. лв., по данни от отчета на банката в БНБ.

Консолидация или...

През пролетта на 2013 г. в КТБ с 10% дял влезе инвестиционното поделение на руската Внешторгбанк - VTB Capital, с което си партнира по различни сделки. Към Токуда банк в момента интерес проявява кандидатът за ПОК "Доверие", зад който стой руската Инвестбанк и собственикът й Сергей Мастюгин.

Купувачът: "ПИБ и MKB Bank постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни."

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  ani51 avatar :-|
  ani51

  И двете банки са добри но при тази криза в България по вероятно е ПИБ да използва клиентската маса на Юнионбанк и да намали разходите си като затвори клоновете на Юнионбанк.А това означава увеличение на безработицата

 • 2
  galia66 avatar :-|
  galia66

  Че това се знаеше още преди една година .Нищо ново .

 • 3
  vasco avatar :-|
  vasco

  [quote#1:"ani51"]двете банки са добри[/quote]
  Добри са ,чак дрънкат :)
  Лоша новина, олигархията разширява позициите си! Бойкотирайте ековредителите Цеко Минев & Ко! Има достатъчни читави банки, все още!

 • 4
  diadomraz avatar :-|
  diadomraz

  Увеличение на безработицата е силно казано - персонала на Юнионбанк е 720 човека според отчета им за 2012. Със сигурност ще има оптимизране на клоновата мрежа, но за първите 6 месеца след сделката е най вероятно да има допълнително наемане на хора заради сливането.

 • 5
  galia66 avatar :-|
  galia66

  До коментар [#3] от "vasco":
  По времето на управлението на Станишев имаше криза с ПИБ и тогава правителството наля спешно пари.И сега на ПИБ тегнат раздадените кредите на Ковачки но с придобиването на МКБ ще поемат малко въдух.А това означава ,че наистина ще намалят разходите си като затворят клоновата мрежа на МКБ защото не са им нужни много клонове в градовете.

 • 6
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Една чужда банка по-малко ми звучи като добра новина.

 • 7
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Ебаси фондовия пазар, щом е допустимо цената при подобни придобивания на публични компании да е тайна за инвеститорите...
  На този пазар има само далавераджии, разчитащи на вътрешна информация и по някой заблуден балък...

 • 8
  stefan_ avatar :-|
  stefan_

  ПИБ са като черепа и тимаджиите - вярват искрено, че ще са с всяка власт.

  Капиталът на МКБ е 196 млн.лв, да речем, че са ги купили за 100 млн. лв заради подводни камъни, но трябва да намерят бая краткосрочен ресурс тъй като унгарците ще си изтеглят техния.

  Лично мнение- докато ПИБ плаща на властта, тя ще ги спасява, т.е. парите ще са на сигурно там на високи лихви.

 • 9
  galia66 avatar :-P
  galia66

  До коментар [#8] от "stefan_":
  много си прав за това но откъде мислиш ,че ще го намерят този краткосрочен ресурс.Може би БСП и ДПС пак ще им помогнат.

 • 10
  atreu avatar :-|
  atreu

  До коментар [#3] от "vasco":

  Има, има, нали твойта банка е БАКБ, как да не е читава :-)))... ама ти си знаеш що се смея :-)))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход