Уникредит Булбанк продава централата на биомаса в Банско

Банката е придобила дружеството като обезпечение по кредит

Според един от акционерите в "Бул еко енергия" Иван Хиновски вероятната
цена, на която е обявено дружеството за продажба, е около 2.4 млн. евро
Според един от акционерите в "Бул еко енергия" Иван Хиновски вероятната цена, на която е обявено дружеството за продажба, е около 2.4 млн. евро    ©  Капитал
Според един от акционерите в "Бул еко енергия" Иван Хиновски вероятната
цена, на която е обявено дружеството за продажба, е около 2.4 млн. евро
Според един от акционерите в "Бул еко енергия" Иван Хиновски вероятната цена, на която е обявено дружеството за продажба, е около 2.4 млн. евро    ©  Капитал
"Бул еко енергия" от две години не изплаща кредита си заради спаднали продажби

Уникредит Булбанк продава централата на биомаса за производство на топлоенергия в Банско, става ясно от публикувана обява на кредитора. Собственик на централата е "Бул еко енергия". Първата дата, на която ще се приемат оферти от потенциални кандидати, е 21 август (сряда). Дружеството е придобито от банката като обезпечение по кредит.

От две години "Бул еко енергия" не може да изплаща заема си към банката заради спаднали продажби в кризата, каза за "Капитал Daily" един от акционерите в компанията, Иван Хиновски. По думите му вероятната цена, на която е обявено дружеството за продажба, е около 2.4 млн. евро. Толкова са непогасените задължения към банката, обясни той. В момента дружеството е работещо, каза още Хиновски. От банката не дадоха информация поради практиката и задължението да не коментират свои клиенти.

Поредна година на загуба

Миналата година дружеството е приключило на загуба от 1.240 млн. лв., като тя се увеличава с 6.2% спрямо предходната. За 2011 г. загубата на "Бул еко енергия" е била 1.168 млн. лв. Общо задълженията му в края на миналата година са били 13.008 млн. лв. От тях 7.013 млн. лв. са към финансови предприятия. В графа други задължения е записано 5.342 млн. лв., като малка част от тях - 129 хил. лв., са към персонала, осигурителни и данъчни задължения. За останалата част до пет милиона не става ясно за какво точно се отнасят. Именно заради финансовите проблеми през миналата година е отказан и нов заем на дружеството за покупка на гориво за новия отоплителен сезон (2012-2013 г.).

През пролетта на миналата година тополоцентралата на "Бул еко енерегия" търсеше вече активно купувачи, като причината беше именно сериозните ликвидни затруднения с изплащането на кредитите си, които дружеството изпитваше. Тогава според оценката на консултантите цената на цялото съоръжение заедно с всички прилежащи помещения и складове беше 4.5 млн. евро.

Избягалият купувач

Централата на биомаса в Банско е първата и една от двете в страната. Тя е построена със заем от Европейската банка за възстановяване и развити. Първият етап от проекта е завършен в края на 2006 г., а общата й инсталирана мощност е 10 мегавата. Другата такава централа - "Био пауър", се намира в Ихтиман. Миналата година "Бул еко енергия" беше пред подписване на договор с Gaz de France с подадена оферта, подписан меморандум и проектодоговор за 5.1 млн. евро, посочи Иван Хиновски. Сумата е била предназначена за покриване на задълженията на българското дружество и за инвестиции. Французите са се отдръпнали от готвената сделка поради различни причини. Една от тях е била кризата в Европа. Друга съществена причина е била законодателството в България в тази сфера. По думите на Хиновски законът е несистематизиран от гледна точка на дългосрочна устойчивост на такива проекти. Това е така, тъй като цената на тока, ако една такава централа произвежда и електроенергия, се определя всяка година, а едно такова вложение изисква поне две години инвестиционно планиране. За да произвежда една такава централа ток, й е необходимо и изграждане на когенерация. Именно с такава цел се търсеше инвеститор и се преговаряше с Gaz de France. Преференции в България се дават само за производство на електроенергия. Този факт също има своя принос към финансовото състояние на дружеството.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  131313 avatar :-P
  appen 13

  Ха-ха-ха-ха...лицето Иван Хиновски, който във всяка нормална страна отдавна щеше да е с ефективна присъда за измама и финансови злоупотреби, фантазира на тема "вероятната цена", на нещо, което си беше замислено и реализирано като откровена кражба на евро-подаяния....Само одвидетелстван идиот може да инвестира в такава централа за биомаса, при условие, че няма НИКАКВА възможност да се осигури суровина за работата и, и на практика инсталацията НИКОГА не може да работи с натоварване повече от 12-15% от технологичната и мощност, подчертавам НИКОГА....

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#1] от "appen 13": Подобни "бисери" сега са потенциала за развитие на адекватния бизнес.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "appen 13":

  Не бъди толкова сигурен като хвърляш проценти.... Това че тези не са успели да се справят с потока от парите, не значи че новия купувач няма да успее.....
  Край Разлог има стотици хиляди тона лигнин като отпадък, например....

 • m17

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Какъв лигнин какви глупости сънувате. Край разлог има само една циганска махала където едвам преживяват малко цигани. Който се заминават с кражби на метал от соц.мастодонтите закрити много отдавна.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "m17":

  Не е хубаво когато неинформиран човек проявява простовата агресивност във форума.
  Въпросният лигнин, отпадък от затворения вече Завод за целулоза се намира юго-западно от Разлог в местност с примерни координати N41o51’36”, E23o26’24”.... география си учил надявам се, координатна система е "обикновената"......

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Още по-лошо е да си чугунена глава която сънува светлото минало. Завод за целулоза отдавна няма, стърчат само оглозганите му останки. А всички органично което става за горене отдавна е откраднато и изгорено в циганската махал която се намира точно отдолу.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "m17":

  казвам ти че си нахален незнайко, ти рупаш ли рупаш.... Заводът го няма, ама лигнинът си стои, а циганетата и незнайковците като тебе, не знаят как да го изгорят, вярно правят опити ама нефелни, затова и си стои оптадъка от вече неработещият завод.
  Една промишлена горивна инсталация, обаче, е друга работа може да го изгори, стой та гледай!!!
  Образовай се, чети, тогава подскачай!! ОК?

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Комунистическата тъпота няма граници. И все измисля някакви чудодейни методики и скрити съкровища.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "m17":

  Ей тъп, но упорит!!! После що бившите членове на БКП станаха първи капиталета, а такива като тебе гледат отстрани.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход