Банките стават все по-български

Банките стават все по-български

Сделките за смяна на собственост са малко, но почти винаги купувачът е местен

Валентина Илиева
18466 прочитания

© Надежда Чипева


След покупката на МКБ Юнионбанк от ПИБ почти една трета от сектора ще е с български акционери.

Петте години криза промениха облика на банковия сектор в България. Но ако за изчезналото кредитиране се говори често, то има и друга ключова разлика - собствеността става все по-българска и пазарният дял на местните играчи расте.

Секторът остава с доминираща чужда собственост, но с намаляващ дял. Ако в края на 2008 г. дъщерните поделения на големи европейски банки (без регистрирани като клонове поради относително незначителния им дял в активите - бел. ред.) са държали близо 80% от активите, то в средата на тази година пазарният им дял се е свил с 16.2% до 65 на сто. В същото време делът на банките с българска собственост расте, като тенденцията става постоянна и по-отчетлива от началото на 2010 г.

Така за четири години и половина пазарният дял по активи на т.нар. местни банки – с български акционери, скача от 16.09% в края на 2008 г. до 27.28%. Ако към картината се прибави и сделката от миналата седмица – покупката на МКБ Юнионбанк от ПИБ, почти една трета от сектора се оказва с български акционери (виж графиката). В същото време концентрацията на гръцки капитали намаля със свиването на бизнеса на банките им в страната и заради политиката на централите на европейските институции за въздържане от кредитиране.

Освен чрез органичен растеж на активите основно на три банки – Корпоративна търговска банка (КТБ), ПИБ и Централна кооперативна банка (ЦКБ), делът на местната собственост се увеличи и в резултат на активни придобивания в сектора.

Големият растеж

Така, от една страна, с растежа на активите си, финансирайки основно някои по-големи единични проекти или сделки на вътрешния пазар (като сделката за "Кремиковци" за 360 млн. лв., кредитирана от ПИБ), две банки с българска собственост вече са в топ 5 в сектора. Към края на юни тази година ПИБ е трета според размера на активите (6.970 млрд. лв.) след Уникредит Булбанк и Банка ДСК, а КТБ е пета (6.274 млрд. лв.). Възходът на КТБ дойде, след като банката концентрира почти всички депозити на държавни фирми при себе си.

В десетте системно важни банки влиза и ЦКБ, която е девета (3.385 млрд. лв. активи). В края на 2008 г. ПИБ и КТБ са били съответно шеста и девета, а ЦКБ единайста.

За сравнение - преди четири години и половина гръцките банки в топ десет (ОББ, Пощенска банка, Банка Пиреос) са държали почти една четвърт (24.9%) от активите в сектора, сега трите български банки (КТБ, ПИБ, ЦКБ) формират една пета (19.99%). След приключване на сделката за МКБ Юнионбанк делът им ще е по-голям.

Другите банки с местна собственост са значително по-малки – Инвестбанк, БАКБ, International Asset Bank, Тексим банк (която също гравитира около групата на "Химимпорт", собственост на която е и ЦКБ), и приносът им в растежа на дела на местните банки е почти незначителен.

Само за местни купувачи

Българските собственици се оказаха и сред най-активните купувачи на банки в последните години. Всъщност двете по-големи сделки в сектора в годините на кризата са именно с местни инвеститори – за БАКБ, чийто мажоритарен дял беше купен от Цветелина Бориславова преди две години, и за МКБ Юнионбанк.

В процеса на продажба и на двете се оказа, че голям интерес от чужди инвеститори липсва. Имената на кандидатите, които се споменаваха неофициално и при двете процедури, бяха сходни и основно с български произход – ЦКБ, ПИБ, инвестиционният фонд на бившия министър на икономиката от кабинета на Симеон Саксгобургготски Николай Василев. Това заедно с акционерните промени и в някои малки банки през периода (виж инфографиката) затвърждава похода на българските купувачи в сектора.

На този етап капацитетът им в капиталово и финансово отношение за по-голяма сделка в банковия сектор обаче изглежда недостатъчен.

Чужди кандидати – от изток

Малкото влели се свежи пари от чужбина, както и проявяван интерес при сделки, показват смяна на посоката, от която идват инвеститорите в банковия сектор. Допреди кризата това бяха големите европейски банкови групи. Сега те са заети със собствени проблеми – преструктуриране, продажба на активи заради ангажименти срещу получена държавна помощ (случаите с Ти Би Ай банк, БАКБ, МКБ Юнионбанк – виж инфографиката).

Омански пари подкрепиха капитала на Инвестбанк, инвестиционното поделение на втората по големина руска банка стана акционер в КТБ, руска банка – Инвестбанк, проявява интерес към Токуда банк.

Преди две години най-голямата частна турска банка Türkiye İş Bankası (Ишбанк) откри свой клон в България чрез германското си поделение, за да избегне искането на лиценз от БНБ (правото на т.нар. единен паспорт в ЕС). Австрийската Mеinl e в процес на отваряне на клон. Други новодошли няма, а един литовски инвеститор с украйнски произход (Регионална инвестиционна банка, клон Варна) си тръгна.

След покупката на МКБ Юнионбанк от ПИБ почти една трета от сектора ще е с български акционери.

Петте години криза промениха облика на банковия сектор в България. Но ако за изчезналото кредитиране се говори често, то има и друга ключова разлика - собствеността става все по-българска и пазарният дял на местните играчи расте.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  nikolayo avatar :-|
  nikolayo

  Бих се радвал ако не помнех 1996 и ако не виждах какво представляват КТБ, ЦКБ, ПИБ. Но понеже помня и виждам, започвам да обмислям План Б.

 • 2
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  "собствеността става все по-българска и пазарният дял на местните играчи расте"


  Тъй тъй тъй! Защо ли ме се завъртя някаква аналогия и спомени с 1996 та!?

 • 3
  papipone avatar :-|
  Atakana

  До коментар [#2] от "TED":

  щото ще фалират и парсата ще платим ние,понеже ДЪРЖАВИТЕ не дават да фалират ЧАСТНИ банки.

 • 4
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  както се пише в края на филмите: " всички прилики с лица и събития от 1997 са случайни :)

 • 5
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#1] от "nikolayo":

  Нормално, аз си изнесох депозитите в Германия, не искам да спонсорирам бизнеса на противоречиви личности, преставляващи тези банки.

 • 6
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Мда, олигархията ни става все по-силна и си купува все повече банки...

 • 7
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Явно вече е назряло времето да почнат да се показват отново. Няма банка у нас с българско участие ,която да не е подкрепена от държавата-гарантирани им са милиони приходи за таксите ,които събират,държавните пари които пак са при тях.
  Но при бандитска държава ,бандитски са и банките. Да не ви се налага пари да им дължите. Толкова права са им дадени ,че май няма накъде повече. Но овцете са ,за да ги стрижат. Те никога не протестират :-)

 • 8
  richardmanfred avatar :-|
  richardmanfred

  По-български, най-български...
  Дневник?

 • 9
  vse_o6te_jiv avatar :-|
  vse_o6te_jiv

  За мен чуждите банки трябва да се омитат и колкото по-бързо толкова по-добре= Аз лично имам много трудности с една уж $велика$ френска банка - ужасно нелоялна с дългогодишни клиенти и бих посъветвал да си преместят в друга банка колкото може по-бързо Става въпрос за Ес Джи Експресбанк - Тя може да печели но вие губите задължително

 • 10
  forest avatar :-|
  Forest

  Консолидацията не е изненада. 25-30 банки за малка страна като България са много. Ще останат не повече от половината до 5-10 години.
  Българските банки може и да правят придобивания, но повечето от придобитите банки не бяха в много добро състояние.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход