Банковите депозити се увеличават по-бавно

Банковите депозити се увеличават по-бавно

Това се дължи на по-ниския доход от лихвите, а не толкова на намалена склонност към спестяване

Валентина Илиева
5191 прочитания

© Анелия Николова


Според банкери не се забелязва тенденция за намаление на спестовността сред домакинствата.

Темпът на увеличаване на банковите депозити на домакинствата намалява през последните месеци. Свива се и обемът, с който се увеличават спестяванията, показват данните на БНБ от паричната статистика към края на юли тази година.

Отслабването на годишния растеж (спрямо същия период на предходната година) като темп и в номинална стойност се наблюдава от март тази година вече пети пореден месец. Въпреки тази тенденция депозитите на домакинствата продължават да нарастват със сравнително висок темп (виж графиката). Тенденцията обаче е към плавно забавяне.

Странични ефекти

Основен фактор за това е намаляването на лихвите по депозитите. Голяма част от увеличението на спестяванията на практика е резултат от натрупаната през съответния период лихва, която банките начисляват върху депозираните суми. Данни за обема на начисляваните лихви в статистиката няма. Така в резултат от бавния, но постоянен спад на лихвените нива, а не толкова заради намалена склонност към спестяване, темпът се свива. По думите на банкери не се забелязва тенденция за намаление на спестовността сред домакинствата.

Лихвите по депозитите се понижават от повече от две години, като те нормализираха нивата си в сравнение с 2009-2010 г. (времето на депозитната война). Банките намаляват лихвите постепенно, като се стремят да са на приемливи нива. В края на юли средната ефективна годишна лихва по срочни депозити в левове е 3.86%, а в евро - 3.59%. Спрямо предходния месец се задържа около достигнатите нива при депозитите в левове, а при тези в евро леко пада. На годишна база намалението е с около 1 процентен пункт и при двете валути.

В същото време обаче има банки, които предпочитат да плащат по-висока цена за привлечени средства от местния пазар, за да поддържат по-висока ликвидност. Поради това те предлагат лихви по депозити и на нива от 6-7%, дори и 8% годишно. Това на практика държи и пазара като цяло на относително привлекателни за вложителите равнища. Опасенията са, че ако дадена банка намали лихвите по депозитите (това се отразява в цената на ресурса за кредитиране в същата посока – бел. ред.) по-осезаемо, то би се получило изтичане на нейни клиенти и преливането им в друга банка с по-високи лихви по депозити, коментират банкери. Депозитният туризъм все още не е изчезнал, допълват те.

Нож с две остриета

Запазването на склонността към спестяване или, казано обратно – запазването на отложеното потребление, не би могло да се счита за много добра новина. Това е нож с две остриета, коментират банкери. Спестяването означава, че домакинствата не искат да потребяват активно, а това не помага много на икономиката.

Освен това банките имат висока ликвидност при твърде ограничени възможности за пласиране на свободните си средства заради ниското кредитиране. Така самите те нямат голям стимул за поддържане на относително високи лихвени нива, а и намаляването на цената на привлечения ресурс би трябвало да намира отражение и в цената на заемите за крайните кредитополучатели.

Според банкери не се забелязва тенденция за намаление на спестовността сред домакинствата.

Темпът на увеличаване на банковите депозити на домакинствата намалява през последните месеци. Свива се и обемът, с който се увеличават спестяванията, показват данните на БНБ от паричната статистика към края на юли тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  demolisher avatar :-|
  demolisher

  е хем намалят лихвите по депозити хем вдигат лихвите по кредити !!?!

  а сега де?!

  преди седмица имаше статия че лихвите леко се били покачили послдните 2 месеца...
  как да стане кредитирането и кой да иска кредит на 9-11% лихва( освен бай ром, който няма и намерение даго връща)
  .... да не говорим че аз имам един лек овърдрафт на 19% който така и не усвоявам и от банката все ми звънят да ме питата що не го усвоявам.... чак се чудя дали нистина не знаят или се правят на ударени?!!

 • 2
  martin132 avatar :-|
  martin132

  До коментар [#1] от "demolisher":

  приятел, според мен си доста объркан.

 • 3
  townboy avatar :-|
  townboy

  В сезона на отпуските е нормално да намалят депозитите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход