Печалбата на банките продължава да намалява

Печалбата на банките продължава да намалява

Кредитирането остава слабо, депозитите растат

Валентина Илиева
4010 прочитания

© Надежда Чипева


Банковата система е останала в застинало положение и през юли, без резки движения и промени, опитвайки се по този начин да устои на кризата, която продължава вече пета година. Кредитирането остава слабо, печалбата логично продължава да спада, депозитите растат. Все още банките успяват да покрият обезценките за загуби и просрочия за сметка на намаляващата печалба, показват данните на БНБ.

Все още финансовите институции успяват да покрият обезценките за загуби и просрочия за сметка на намаляващата печалба.

Обезценки и ниски приходи топят печалбата

Към края на юли годишният й спад е с 3.51% (13.8 млн. лв.) до 379.2 млн. лв. Спрямо предходния месец се повишава с 61.6 млн. лв., или 19.34% (виж таблицата). Намаляват приходите от лихви, а разходите се увеличават, което е резултат на слабото кредитиране и нарастването на депозитите. Крайният резултат в нетните приходи от лихви е намаление на годишна база с 5.1%. За да компенсират намаляващите приходи от основна дейност при свитото вече четири години и половина кредитиране, банките увеличават и/или въвеждат нови такси и комисиони. Така при тях движението на годишна база е в положителна (за банките) посока – нарастват със 7.8% до 474 млн. лв. нетен приход.

В крайна сметка с реализираните приходи банките успяват да покриват разходите си за обезценки (на ниво система за всяка банка ситуацията е различна, което се вижда в тримесечните данни, които БНБ публикува отделно за тях). Все пак това е за сметка на намаляващата печалба в системата. От началото на кризата секторът е приключвал на годишна загуба само веднъж – в края на миналата година.

Обичайно има няколко банки, които са на загуба, а в същото време около две трети от печалбата в системата се формира от около две-три банки. Кои точно са банките със загуба и кои формират голямата част от финансовия резултат е видно от данните за отделните банки, оповестявани всяко тримесечие. За второто полугодие банките със загуба бяха Те Дже Зираат банкасъ, клон София, Иш банк, клон София, Токуда банк, Тексим банк, Креди Агрикол, Българо-американската кредитна банка и ОББ. Около 70% от печалбата към края на юни 2013 г. (317.7 млн. лв.) беше формирана от Уникредит Булбанк и Банка ДСК (двете най-големи по размер на активите).

В края на юли натрупаният обем на обезценките за покриване на просрочия е 579 мнл. лв. Направените само през юли обезценки са за 80 млн. лв. От БНБ посочват, че те се покриват изцяло от нетния лихвен доход за месеца - 218 млн. лв., и нетните приходи от такси и комисиони - 72 млн. лв. На годишна база обемът на обезценките се свива с 52.4 млн. лв.

Слабо кредитиране

Кредитната активност остава слаба, посочват от централната банка. Освен това увеличението на портфейла е повлияно и от обратно изкупени кредити, става ясно още от съобщението на БНБ. Не е посочено какъв е обемът на тези обратно изкупени заеми. Брутните кредити в системата (без тези за кредитни институции) се увеличават със 117 млн. лв. до 57.8 млрд. лв., като основно нарастването е при корпоративните заеми - за една година със 705 млн. лв., или с 1.9%. Движението при кредитирането на дребно – жилищни и потребителски, е незначително.

Депозитите устойчиво растат

В същото време продължава устойчивата тенденция за растеж на депозитите, като към края на юли привлечените средства от местния пазар формират 81.8% от ресурса в банковата система. Запазват се тенденциите в структурата на привлечените средства – понижават се тези от кредитни институции, като по този начин банките намаляват зависимостта си от външно финансиране, връщайки пари на централите си, а растат депозитите от местния пазар на домакинства и фирми. От БНБ посочват, че през юли тези от корпоративния сектор са отбелязали най-високия си месечен темп на растеж от началото на годината – с 2.3%, или 501 млн. лв. до 22.7 млрд. лв. Не става ясно на какво се дължи това, тъй като практиката на централната банка е да не коментира какво стои зад данните в статистиката. Това голямо нарастване може да е в резултат на еднократни транзакционни действия във връзка със сделка в корпоративния сектор например. Увеличението на депозитите на домакинствата през юли е със 180 млн. лв. до 37.3 млрд. лв.

Oсновни показатели на банковата система (в млн. лв.)
 Юли 2013Юли 2012Промяна в %
Активи83662,779924,24,68%
Собствен капитал11043,610560,24,58%
Кредити за фирми38147,637442,31,88%
Кредити за домакинства*18391,018400,8-0,05%
Депозити на фирми22072,721807,11,22%
Депозити на домакинства37263,634219,28,90%
Нетен лихвен доход1454,11532,4-5,10%
Нетен доход от такси и комисиони474,0439,77,81%
обезценка579,0629,7-8,05%
Печалба 379,2393,0-3,51%
*жилищни и потребителски   
Източник: БНБ   

Банковата система е останала в застинало положение и през юли, без резки движения и промени, опитвайки се по този начин да устои на кризата, която продължава вече пета година. Кредитирането остава слабо, печалбата логично продължава да спада, депозитите растат. Все още банките успяват да покрият обезценките за загуби и просрочия за сметка на намаляващата печалба, показват данните на БНБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал