Рейтингов удар по МКБ Юнионбанк

Рейтингов удар по МКБ Юнионбанк

Fitch може да понижи с няколко степени оценката си за банката след финализиране на покупката й от ПИБ

7430 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Освен с германския си собственик скоро МКБ Юнионбанк може да се раздели и със своя най-висок сред финансовите институции в България кредитен рейтинг BBB+. Това става ясно от съобщение на международната агенция за кредитен рейтинг Fitch от миналата седмица, където анализаторите й посочват, че за момента няма да променят оценката си за банката, но след финализирането на продажбата й от германската BayernLB на Първа инвестиционна банка (ПИБ) най-вероятно ще последва понижение с няколко степени до нива, близки до тези на купувача (BB-). 

Отражението върху Юнионбанк

Споразумението между унгарската MKB Bank и ПИБ за продажбата на българската институция беше подписано на 15 август. Цена в него не се споменаваше, но според запознати източници е чувствително под балансовата стойност на Юнионбанк. Досега нейният висок рейтинг (две степени над този на българското правителство) беше подкрепен основно от крайния собственик - BayernLB (A+). Тя обаче трябва да се раздели със задграничните си поделенията до края на 2016 г. като част от програмата си за преструктуриране, съгласувана с Европейската комисия, вследствие на спасителния пакет от германското правителство. Сделката с ПИБ изпълнява именно този план. Заради нея обаче Юнионбанк ще влезе под шапката на банка със значително по-нисък рейтинг от нейния.

Според анализаторите на агенцията най-вероятно понижението при Юнионбанк ще до нива, близки до тези на ПИБ, която е оценена пет степени по-ниско. Финалната оценка обаче ще зависи от това дали ще последва сливане на две институции след придобиването, както и дали имплицитната държавна подкрепа за системно важна банка като ПИБ ще се пренесе и върху Юнионбанк. По-ниският рейтинг вероятно ще оскъпи финансирането за банката, което ще се отрази на рентабилността й. Според данните на БНБ средната цена на привлечения ресурс за МКБ Юнионбанк е около средните нива за пазара - 3.37%, докато за ПИБ показателят е 4.81%, което я нарежда сред най-скъпо финансиращите се банки в страната.

Отражението върху ПИБ

Засега Fitch посочва, че не е вероятно да промени рейтингите си за ПИБ, тъй като не очаква кой знае какво влияние от придобиването. ПИБ е третата по активи банка в България, докато Юнионбанк е едва петнадесета според данните на БНБ към 31 юли 2013 г. Заради размерите си ПИБ е сред системно важните банки в страната и като такава има имплицитната подкрепа на държавата. След сделката според Fitch това няма да се промени значително, тъй като Юнионбанк е едва 23% от активите на купувача и въпреки неясната цена на придобиването, поясняват анализаторите на Fitch.

По тази причина те не виждат вероятност да променят оценката си жизнеспособност (viability rating) за купувача. Настоящото й ниско ниво (b-) според съобщението отразява притесненията на анализаторите в няколко аспекта: слаба капитализация, ефектът от което е подсилен със "значителна кредитна концентрация", високо ниво на непровизирани лоши и необслужвани кредити, скромна възможност за генериране на вътрешен ресурс и слабости в корпоративното управление. Анализаторите обаче допълват, че тези слабости отчасти се компенсират със сравнително силната позиция на ПИБ на пазара на депозити в страната.

Moody's понижи рейтинга на Райфайзенбанк 

Заради влошаващото се качество на активите международната кредитна агенция Moody's понижи рейтинга на Райфайзенбанк в България от Ba1 на Ba2. Това става ясно от съобщение на агенцията в средата на август. В него се посочва още, че дългосрочната перспектива се понижава от стабилен на негативна, което означава, че рейтингът може да бъде допълнително свален в скоро време. Причината за новата оценка на анализаторите на агенцията е влошаващото се качество на активи на банката в резултат на експозицията й (14% от портфейла) към строителния сектор и недвижимите имоти в страната, които най-силно пострадаха от кризата. Към това анализаторите на Moody's добавят увеличаващите се просрочия на целия портфейл от заеми заради сложната икономическа обстановка в страната. Друга причина за понижението е натискът върху печалбата на банката в резултат именно на необслужваните заеми в областта на недвижимите имоти, както и на други проблемни експозиции, допълват от Moody's.

Освен с германския си собственик скоро МКБ Юнионбанк може да се раздели и със своя най-висок сред финансовите институции в България кредитен рейтинг BBB+. Това става ясно от съобщение на международната агенция за кредитен рейтинг Fitch от миналата седмица, където анализаторите й посочват, че за момента няма да променят оценката си за банката, но след финализирането на продажбата й от германската BayernLB на Първа инвестиционна банка (ПИБ) най-вероятно ще последва понижение с няколко степени до нива, близки до тези на купувача (BB-). 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев

  Много ми е интересно как КФН понякога е толкова активна, а понякога спи! ПИБ е публично акционерно дружество и като такова трябва да излезе със съобщение на каква цена купува МКБ Юнионбанк, за да може всеки акционер да прецени дали да задържи акциите си, дали да ги продаде или дали да купува още. И ако по този начин КФН защитава интересите на миноритарните акционери на БФБ...

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "tzvethan": Прав си :-) но както виждаме и редакцията мълчи по въпроса, за разлика от пяната която се носи за ДОВЕРИЕ :-) подобно подбиране на реакциите вреди на рейтинга и подкопава основите, пък после - кой ми яде от чинийката :-)

  а че тепърва предстои по-сериозното влошаване при нашите банки е очеваден факт, който се пропуска поради рекламни или образователни причини :-)

 • 3
  moti avatar :-|
  moti

  МКБ дължи високия си рейтинг на факта, че е собственост на немската Байерише Ландесбанк (с рейтинг А+).

 • 4
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  17 September 2013: Fitch Ratings has affirmed First Investment Bank AD's (FIBank) Long-term Issuer Default Rating (IDR) at 'BB-' with a Stable Outlook and Viability Rating (VR) at 'b-'.явно от Фич не мислят, като вас:
  www.fitchratings.com/creditdesk/press_releases/detail.cfm?pr_id=802288&referral=RSS&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FitchRatingsHeadlines-EuropeMiddleEastAfrica+%28Europe%2C+Middle+East%2C+Africa+%28EMEA%29+Headlines%29


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход