Вернер Кречмер: Интересът на инвеститорите към взаимните фондове се завръща
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вернер Кречмер: Интересът на инвеститорите към взаимните фондове се завръща

"За бизнеса най-важно е да има стабилна среда, в която да могат да се вземат средно- и дългосрочни решения."

Вернер Кречмер: Интересът на инвеститорите към взаимните фондове се завръща

Ръководителят на Pioneer Investments за Австрия и ЦИЕ пред "Капитал Daily"

Мария Иванова
3563 прочитания

"За бизнеса най-важно е да има стабилна среда, в която да могат да се вземат средно- и дългосрочни решения."

© Юлия Лазарова


Профил

Вернер Кречмер е ръководител на Pioneer Investments за Австрия и Централна и Източна Европа, както и главен изпълнителен директор на Pioneer Investments Austria. Има над 20-годишен опит в сферата на финансовите услуги и докторска степен по право и икономика от Университета в Грац.

Как се е променил българският финансов пазар за десетте години откакто присъствате на него?

Това е интересен пазар. В миналото, преди кризата, имаше периоди, когато във фондовете ни Mediterranean & Emerging market funds в топ 10 позиции имахме български акции. Също така, ако погледнете SOFIX, преди беше малко под 2000 (от порядъка на около 1960 пункта в края на 2007 г. - бел. ред), а сега е около 440 пункта, тоест все още е около 4.5 пъти под пиковите си стойности. До голяма степен движението зависи от това какво се случва и доколко е стабилна заобикалящата среда, но наблюдаваме внимателно развитието на пазара и смятам, че има определен потенциал в зависимост от това как ще се развие ситуацията в световен мащаб.

А как смятате, че ще се развие – както в местен, така и в глобален план?

За бизнеса най-важно е да има стабилна среда, в която да могат да се вземат средно- и дългосрочни решения. Така че се надяваме тази стабилна среда да се върне скоро.

Тоест какво развитие очаквате като цяло за пазара до края на годината от гледна точка на обеми?

В глобален мащаб ситуацията е във волатилна фаза. Навсякъде в гилдията нещата се влияят от действията на САЩ. Изявленията на Бернанке, че ще наблюдава отблизо възстановяването на икономиката и при определени условия ще започне да намалява и в средносрочен план ще спре т.нар. количествени облекчения, доведоха до известна несигурност на пазара. Тоест, от една страна, инвеститорите следят внимателно какво ще се случи в тази посока и поради тази причина, разбира се, волатилността се увеличава. На второ място, ако погледнете развиващите се пазари – те ще трябва да се изправят пред известен спад. Там обаче проблемите дойдоха главно от факта, че инвеститорите искаха да осребрят това, което бяха спечелили в последно време. Така че бихме могли да кажем, че има известно забавяне, но ситуацията дава и доста възможности. Накрая, но не на последно място, това, което наблюдаваме по отношение на основните валути, е фактът, че основните лихвени проценти са много, много ниски и инвеститорите търсят по-висока доходност, т.е. нещо, в което могат да инвестират. Но със сигурност мога да кажа, че инвеститорите се завръщат на пазарите – например в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в който работим, за последните около 18 месеца наблюдаваме значително положително развитие в тази посока.

Доколко стимулите от страна на централните банки и поддържането на ниски лихвени проценти влияят върху възстановяването на икономическия растеж?

На първо място влиянието е от гледна точка на инвеститорите – те търсят някаква алтернатива за това къде да инвестират. Влияние има и за самите компании, като, разбира се, трябва да се прави разграничаване между отделните икономики – в много икономики компаниите са добре подсигурени от гледна точка на собствените средства, с които разполагат. Но, от друга страна, заради общата обстановка и продължаващите процеси по рекапитализация на банките и т.н. кредитирането остава по-трудно, защото има по-строги изисквания от страна на банките. Това, което централните банки се опитват да направят, е да налеят ликвидност на пазара, за да рестартират икономиката. Данните за САЩ показват значително подобрение в тази посока, а що се отнася до ситуацията в Европа – Марио Драги беше доста категоричен, че управляваната от него Европейска централна банка ще осигури каквато подкрепа е необходима.

В годишния си доклад Банката за международни разплащания (БМР) обаче посочи, че предприеманите до момента действия на централните банки за подкрепа "на всяка цена" явно не са достатъчни за подпомагане на възстановяването, поради което са нужни мерки и от страна на правителствата.

Работата е там, че в много страни из цяла Европа правителствата действително се опитват да стимулират търсенето – например чрез развитието на инфраструктура и т.н. Същевременно обаче те трябва и да полагат усилия в посока консолидирането на публичните финанси. Така че е въпрос на баланс.

Какви са преобладаващите настроения сред инвеститорите в момента от гледна точка на апетита за риск?

Общата ситуация е, че заради търсенето на по-висока доходност инвеститорите се опитват да насочват средствата си към инвестиции с такъв потенциал. Освен това започват да поемат малко повече риск. Най-важното нещо обаче е да се търси качество. Смятам, че когато инвестирате в корпоративни облигации например, наистина трябва да търсите качество. И също така е много важно да имате много добър риск мениджмънт за инвестициите си, както и добро диверсифициране на средствата. Честно казано, това е нещо, което е от полза и за нашата индустрия, защото в крайна сметка е точно това, което ние предлагаме.

Необходими ли са според вас допълнителни регулации във финансовия сектор?

Истината е, че напоследък бяха създадени доста регулации – например на ниво ЕС, и фокусът в момента е по-скоро върху това да започнем да ги прилагаме правилно на пазара. Тоест предизвикателството, пред което сме изправени, е имплементирането им да стане по начин, който да е позитивен за участниците на пазара. А това ще отнеме известно време.

В този смисъл очаквате ли някакви проблеми на пазара във връзка с новите правила?

Всъщност пазарът вече е наясно с това, което предстои, и знае какво да очаква. А ситуацията е такава, че като цяло индустрията вече работи в тази посока. Иначе като цяло смятам, че ефектите за пазара ще са положителни. Защото, когато имате яснота и ясни правила, това е здравословно, тъй като създава прозрачност и ново ниво на професионализъм, което е добре за пазара и за участниците на него.

Да се върнем на България – бихте ли казали, че местният пазар в момента е по-наясно с възможностите, предлагани от взаимните фондове и от колективните инвестиционни схеми, отколкото е бил преди 10 години?

Абсолютно. Както знаете, присъстваме на този пазар вече десет години и, честно казано, това беше добро решение за нас, тъй като това е пазар, за който смятаме, че има потенциал. Наблюдаваме доста стабилен ръст в броя на хората, които се интересуват не само от възможностите за инвестиране на средства, а също и от възможностите за диверсифициране. Само за миналата година например клиентската ни база се увеличи с 25%, което не е малко. И смятам, че растежът ще се запази и в следващите години.

Характерна за българския пазар особеност в момента е това, че лихвените проценти са много високи. Това е причината, поради която продуктите, които продаваме в България, са насочени предимно към инвестиции в акции. Разбира се, в даден момент това ще се нормализира и тогава очаквам значително да се увеличи и търсенето на фондове, инвестиращи в облигации.

Това ли е основната разлика, която характеризира българския пазар в сравнение с развитите пазари например?

Да, абсолютно. Тук говорим за доста високи равнища на лихвените проценти за разлика както от еврозоната, така и от други пазари в ЦИЕ. От друга страна обаче, развитието е динамично. Колкото повече хората започват да осъзнават важността на това да диверсифицират и да имат професионално управление на риска, толкова повече те са склонни да инвестират в продукти като тези, които предлагаме. Виждаме това и по линия на увеличаването на обхвата на продуктите, които се търсят. Преди 5-10 години например експозициите към схеми, инвестиращи в облигации, бяха доста ниски, но сега те също се увеличават. Действително заради високите лихвени равнища това не се случва в обемите, които наблюдаваме на други пазари от ЦИЕ, но имаме много голямо търсене например за фондове на паричния пазар или за схеми, инвестиращи в облигации.

А какво е търсенето на по-глобално ниво?

Както казах, през последните около 18 месеца като цяло по-засиленото търсене на взаимни фондове се завръща заради запазването на ниските основни лихвени проценти. От една страна, наблюдаваме насочване на инвеститорите към фондове на паричния пазар и фондове, инвестиращи в облигации, с цел да се постигне известно увеличаване на средната доходност. От друга страна обаче, има и значителен брой инвеститори, които са склонни да поемат малко повече риск. Така че виждаме и постепенно нарастване на популярността на балансираните фондове, както и на фондовете, базирани на акции. Разбира се, всичко зависи от готовността на инвеститорите за поемане на риск.

Интервюто взе Мария Иванова

Профил

Вернер Кречмер е ръководител на Pioneer Investments за Австрия и Централна и Източна Европа, както и главен изпълнителен директор на Pioneer Investments Austria. Има над 20-годишен опит в сферата на финансовите услуги и докторска степен по право и икономика от Университета в Грац.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.