Лихвите от публични облигации може да не се облагат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите от публични облигации може да не се облагат

Лихвите от публични облигации може да не се облагат

Предложеното от финансовото министерство данъчно облекчение ще облагодетелства в най-голяма степен банките и застрахователите

Татяна Пунчева-Василева
6004 прочитания

Приходите на местните юридически лица от лихви от облигации, регистрирани за търговия на фондовата борса, да не се облагат. Подобно предложение е разписано в законопроект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите (МФ). Ако бъде прието, то ще засегне немалка част от големите инвеститори в корпоративни облигации като застрахователи и банки. Освен това отчасти може да раздвижи замразения пазар на облигации в страната и да изкара на борсата много от непубличните емисии. Не е изключено обаче предложението да доведе и до бум на преоформени банкови кредити в облигации.

Инвестиционен стимул

Досега от подобно облагане у нас бяха освободени само институционалните инвеститори като пенсионни и взаимни фондове заради по-специалния си юридически статут. Освен тях обаче големи инвеститори в облигации са банките и застрахователите. За разлика от пенсионните и взаимните фондове те могат да инвестират и в непублични емисии, т.е. такива, които не са допуснати за търговия на регулиран пазар.

През годините на кредитен бум преформатирането на кредити в облигации беше и сред активните практики на местните банки с цел занижаване на кредитните им експозиции. Съответно евентуалното освобождаване от данък би било допълнителен стимул за банките да поразчистят балансите.

"Това определено е възможност, от която банките биха могли да се възползват", коментира Теодор Георгиев, директор "Инвестиционно банкиране" в "Карол".

Така например една от последните големи нови емисии облигации, допуснати за търговия на Българската фондова борса - тази на "НУРТС България" за 40 млн. евро, покри кредит към свързаната с дружеството Корпоративна търговска банка. Всъщност тази емисия представлява близо една четвърт от всички облигационни заеми, издадени от 2012 г. насам. Общата им сума за този период е около 300 млн. лв., а компаниите, листнали тези книжа на борсата, са 20. Затова и ефектът върху бюджета ще е минимален, тъй като приходите от този данък трудно биха надвишили няколко милиона лева.

Причината облигационният пазар да е свит е липсата на инвеститорски апетит заради редицата проблемни емисии. Затова в момента от тази опция, дори и при наличието на данък върху приходите от лихви, се възползват редица по-големи икономически групи. С това, от една страна, подпомагат компания от собствената си група, а от друга, прочистват баланса на друга компания в групата, която евентуално преди това е кредитирала издателя. Според това кой финално изкупува облигациите може да става изваждане на риска от групата, но може да означава и мултиплициране, ако крайният собственик на книжата отново е в групата. Обикновено второто се наблюдава активно при икономически групи, в чиято структура влизат например пенсионни фондове и/или банки.

Според Мирослав Стоянов, директор "Инвестиционно банкиране" в "Елана трейдинг", възвръщането на доверието на институционалните инвеститори към облигации зависи изключително от въвеждането на допълнителни законови мерки за защита на интересите на облигационерите в случай на неплатежоспособност от страна на емитента. Според него едва при наличието на подобна по-висока защита можем "да бъдем свидетели на нещо повече от епизодични сделки" с корпоративни облигации.

Умерени очаквания

Все пак според него има печеливши от предложените промени. "Приемането на предложената от МФ промяна в ЗКПО, а именно освобождаването на лихвите по облигации и дългови ценни книжа, приети за търговия на регулиран пазар от корпоративен данък, би означавала промяна в нагласата на юридическите лица към този инструмент. Аналогичният инструмент на една инвестиция в облигация, а именно депозит в банка, участва в образуването на данъчната печалба. В тази връзка от гледна точка на юридическите лица инвестицията в облигационен заем би се превърнала в една по-атрактивна дестинация за свободния им кеш", смята Стоянов.

Според Теодор Георгиев пък всяка промяна в посока намаляване и/или премахване на данъчното бреме би била положителна за пазара на облигации в България. В крайна сметка обаче дори промените да доведат до по-голямо предлагане на облигации, търсенето им ще продължи да зависи от комплекс от фактори като финансово състояние на емитента, условия по ценната книга (срок, доходност, плащане на главница) и макроикономическа ситуация. "Можем да кажем, че в настоящия момент наши клиенти имат интерес към подобни инструменти, но те са доста предпазливи и внимателни в инвестиционното си решение", обобщи Георгиев.

Приходите на местните юридически лица от лихви от облигации, регистрирани за търговия на фондовата борса, да не се облагат. Подобно предложение е разписано в законопроект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите (МФ). Ако бъде прието, то ще засегне немалка част от големите инвеститори в корпоративни облигации като застрахователи и банки. Освен това отчасти може да раздвижи замразения пазар на облигации в страната и да изкара на борсата много от непубличните емисии. Не е изключено обаче предложението да доведе и до бум на преоформени банкови кредити в облигации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  qik23308261 avatar :-?
  Elena_Trajanova

  Абсолютно безмислена мярка за капиталовия пазар, все пак има данък върху лихвите по банкови депозити.
  Освен ако не чисто лобистка - евентуално се готви предлагане на една или две големи публечни емисии корпоративни облигации и това да облагодетелства емитентите и държателите на тези облигации. Особено ще им стане добре ако косвено са свързани лица - кредитора и длъжника. Специално преференцията облагодетелства банки и фирми като кредитори по такива емисии, както и емитенти чиито кредитори не са пенсионни и взаимни фондове.
  Към момента най-големите емитенти на публични облигации са групите около КТБ и Химимпорт, за напред - ще видим.
  Да следим новините ...

 • 2
  val71 avatar :-|
  val71

  Като знам в момента колко корпоративни облигации с офшорен произход на емитента се мотаят на пазара в България ще им дойде много добре, ако освободят инвеститорите и от данък върху лихвите. Трябва да се забрани на БФБ да се търгуват акции и облигации на емитнети, които имат офшорен произход с неизяснен и непубликуван собственик и произход на капитали.

  Не знам дали МФ си дава сметка, че с това предложение направо произвежда печатница за пари, рекет и репресии на Стоян Мавродиев, който допуска на борсата само "правилните" от негова гледна точка емитенти.

 • 3
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  А как стои въпросът с капиталовата печалба от сделки с облигации на регулиран и ОТЦ пазар?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK