С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 22 сеп 2013, 20:13, 10331 прочитания

Новото ръководство на ББР вече е в кредитната институция

Димо Спасов е избран за главен изпълнителен директор и председател на управителния й съвет

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

ББР ще даде 7.1 млн. лв. дивидент на държавата

Част от БСП е против двама от новите членове на надзорния съвет

8 юли 2014

ББР е с нов надзорен съвет

Смяната е направена от общото събрание на акционерите днес

6 юли 2014

ББР скоро ще е и с нов надзорен съвет

Новите представители ще са Николай Неновски, Деница Кирова и Емил Караниколов

26 юни 2014

Фирмите ще могат да кандидатстват за нови 360 млн. лв

Парите са по поредната гаранционна схема от Банката за развитие

25 мар 2014

Асен Ягодин напусна ББР

Управителният съвет на банката вече е в напълно нов състав, третият член е Иван Христов

27 окт 2013

Сега на нас

Правителството поиска Банката за равитие да поеме повече пари по програма "Конкурентноспособност", но Брюксел се притеснява от резултатите

19 окт 2013

Гаранционният фонд готви нова програма за малкия бизнес

Ще се покрива половината от риска по кредити, отпуснати от банки на предприемачи

26 авг 2013

ББР е финансирала предимно ВЕИ проекти с инфраструктурните си облигации

Дълговите книжа бяха издадени заради пенсионните фондове

25 авг 2013

Още 155 млн. лв. за схемата по селските райони

Четири банки са подали оферти в Гаранционния фонд, одобрените в първите две поръчки са 12

8 авг 2013

Съветник на Симеон Дянков напуска Банката за развитие

Стефан Белчев от Министерството на финансите става председател на надзора на мястото на Доротея Пандова

25 мар 2013
Новото ръководство на Българската банка за развитие вече е в кредитната институция. Имената на новия главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет Димо Спасов и на новия изпълнителен директор и зам.-председател на оперативния мениджмънт са дадени за регистрация в Търговския регистър на 17 септември 2013 г., става ясно от данните в регистъра, като има тридневен срок за изчакване, преди регистрацията да бъде факт. Досегашният шеф на оперативния мениджмънт Асен Ягодин остава член на управителния съвет. Как точно ще бъдат разпределени отговорностите по управлението на банката като ресори между новите шефове не е решено. Заседанието на управителния съвет по тези въпроси предстои тази седмица. "Управителният съвет на банката все още не е заседавал по въпросите на организационната му структура. Все още се запознаваме със ситуацията в банката и по отношение на финансовата част ни изглжда нормална", каза пред "Капитал Daily" Билян Балев. По думите му той няма да се занимава с дейностите по кредитиране в банката, каквито публикации се появиха в медиите.

Ново правителство, нов борд


Промените в ББР бяха очаквани още от началото на лятото, тъй като смените на оперативния мениджмънт на ББР (преди Насърчителна банка) са в синхрон със смяната на управляващите в страната поради естеството на собствеността на банката - 99.99% държавна. Принципал на ББР е Министерството на финансите. Предпоследната промяна в борда беше направена през пролетта на 2011 г., когато се смени целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

Последните (към този момент) рокади са направени последователно в периода 28 август - 11 септември 2013 г., показват протоколите от заседанията на надзорния и управителния съвет на ББР, подадени в Търговския регистър, които са се провели тогава.

Междувременно са получени и съответните разрешения от "Банков надзор" на БНБ за членове на УС и изпълнителни директори на банката за Димо Спасов и Билян Балев. Спасов е бил директор на дирекция "Трежъри" в ПИБ. Билян Балев от години се занимава с консултантски бизнес основно в областта на сливанията и придобиванията (управляващ партньор на "ИЮ консулт", "Нобел адвайзърс" и "Форем консултинг България"). Работил е и като валутен дилър в банки през 90-те години. В последно време е и икономист към фондация "Институт за нов икономически напредък". Член на борда на фондацията е бил и финансовият министър Петър Чобанов.Първа, втора, трета стъпка

Първата стъпка на промяната е била провеждането на заседание на надзорния съвет на 28 август тази година. На него са освободени от банката изпълнителните й директори Христо Карамфилов и Илия Караниколов и са назначени като членове на управителния съвет Билян Балев и Димо Спасов. Това се случва в Министерството на финансите, става ясно от протокола на заседанието.

Втората стъпка е провеждане на заседание на управителния съвет на ББР на 11 септември, вече в новия му състав – Билян Балев, Димо Спасов и Асен Ягодин. На това заседание двамата нови членове са избрани и за изпълнителни директори, а Димо Спасов и за главен изпълнителен директор на банката и председател на управителния й съвет, а Билян Балев за изпълнителен директор и зам.-председател. Избрани са с гласовете на Димо Спасов и Билян Балев.

Третата финална стъпка е отново заседание на надзорния съвет на Банката за развитие още същия ден - 11 септември, в заседателната зала на банката. Този път в него участват само председателят на надзорния съвет Стефан Белчев и зам.-председателят Диана Драгнева-Иванова, за разлика от заседанието от 28 август, когато надзорът е в пълния си състав. Румен Порожанов (до началото на април 2011 г. беше началник на кабинета на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, а после оглави Държавен фонд "Земеделие"), член на надзора на ББР и шеф на ДФ "Земеделие" до неотдавна, "отсъства поради служебна заетост". Надзорният съвет одобрява взетите малко преди това решения от новия УС.

На този етап оперативният мениджмънт се предвижда да бъде от трима членове, като третото име, подготвяно за член на управителния съвет на ББР, е Иван Христов, чието назначение все още не е обявено. Преди малко повече от две години, когато беше предпоследната смяна в мениджмънта на държавната банка – април 2011 г., управителният й съвет беше петчленен. Впоследствие беше намален на трима души и към момента виждането е този брой да се запази.
 
Какво работи банката

Целта и идеята на съществуването на ББР като държавна банка е да осъществява политика по насърчаване развитието на малките и средните предприятия чрез облекчен и по-лесен достъп за тях до финансиране. Освен че кредитира директно предприемачи, банката прави и on-lending кредитиране (през други кредитни институции, като им предоставя ресурс под формата на кредитни линии, които те отпускат на крайни клиенти ). Според качен на сайта на банката "Преглед на развитието на ББР през периода април 2011 г. – август 2013 г." за времето от края на 2010 г. до юли 2013 г. директно отпуснатите от банката кредити са се увеличили от 403 млн. лв. на 624 млн. лв. Там се посочва още, че в края на 2010 г. ББР има предоставени 225 кредита със среден размер на заем от 1.8 млн. лв., а към юли тази година – 607 кредита при среден размер от 1 млн. лв. Необслужваните фирмени заеми с просрочие над 90 дни в портфейла на банката са 14.7% при 19.3% за банковата система към юли 2013 г. според прегледа на дейността й.

Там се посочва още, че за този период са започнати две нови програми за on-lending кредитиране с участието на 10 банки на обща стойност 130 млн. лв. При тези кредитни линии е заложено условие за предоставяне на преференциални спрямо пазарните ценови параметри. Подготвена е и нова програма за 100 млн. лв., чието начало се очаква през последното тримесечие на тази година. От банката обясняват, че са привлечени 170 млн. евро нови кредитни линии от международни финансови институции. Към ББР работи и Национален гаранционен фонд, който в момента издава гаранции към банки ‐ партньори по Програмата за развитие на селските райони. Гаранциите покриват до 80% от размера на отпусканите от тях кредити по програмата. ББР посочва, че до момента са сключени споразумения с 13 банки, към които е разпределен гаранционен лимит от 1.3 млрд. лв. През март са издадени първите гаранции, като до момента размерът на гарантираните кредити е над 60 млн.лв. Фондът има още една подобна програма по еврофондове - "Рибарство и аквакултури", като развива и собствени гаранционни програми за дребния и средния бизнес. Според представения преглед по собствените си програми НГФ е издал гаранции по кредити за над 260 млн. лв.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

БНБ разреши на ДСК да купи Сосиете женерал Експресбанк БНБ разреши на ДСК да купи Сосиете женерал Експресбанк

До дни се очаква и решението на Комисията за защита на конкуренцията по сделката

14 ное 2018, 3063 прочитания

Инвестбанк: Готови сме за проверката 2 Инвестбанк: Готови сме за проверката

Изпълнителният директор на институцията Здравка Русева пред "Капитал"

14 ное 2018, 2298 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Моите финанси: За и против доброволното пенсионно осигуряване

Спокойствие от личната сметка, но и страх от загуби заради лоши инвестици. Какви са плюсовете и минусите на доброволните фондове?

В ритъма на "Райхле"

Радослав Радев, управител на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", пред "Капитал"

Кои са банките с най-ниски такси

БНБ вече прави сравнение между офертите на всички институции на пазара

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Всички сме обидени

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово

Кино: "Бохемска рапсодия"

Силата на музиката в спектакъл за сърцето

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Плажове с вечни концесионери, пореден проблем около Ветко Арабаджиев, петролът поевтинява

Емисия

DAILY @7AM // 15.11.2018 Прочетете