Свиването на кредитирането се задълбочава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свиването на кредитирането се задълбочава

Свиването на кредитирането се задълбочава

Единствено корпоративните заеми все още отбелязват ръст, но само на годишна база

Валентина Илиева
7176 прочитания

© Юлия Лазарова


22.9%

е делът на лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките към края на август

 

1.1%

е годишният ръст на корпоративните кредити

Свиването на кредитирането продължава да се задълбочава, показват данните на БНБ от паричната статистика към края на август 2013 г. Единствено корпоративните заеми все още отбелязват ръст, но само на годишна база (спрямо предходната година), докато в сравнение с предния месец намаляват. Жилищните ипотечни кредити, както и тези за потребление спадат. Лъч светлина в неблагоприятната картина внася фактът, че данните са за август, а заради отпуските това е един от най-слабите месеци за бизнеса на банките, заедно с януари.

Септемврийските данни, които ще бъдат публикувани в края на октомври, може да покажат по-обнадеждаващ ход на процеса. При евентуално по-съществено раздвижване тогава, съвкупните данни за цялото тримесечие (юли-септември) може да оправдаят очакванията на банките от пролетта за повишаване на търсенето на кредити през третото тримесечие на годината, които показаха резултатите от редовната тримесечна анкета за кредитната дейност на банките, провеждана от БНБ и публикувани в аналитичното й издание "Икономически преглед" (от август 2013 г.).

Там се посочваше, че очакваното активизиране е главно от страна на домакинствата – за потребителски и жилищни заеми, и в много по-малка степен от предприятията. Прогнозите на централната банка, направени в последното издание на "Икономически преглед" за кредитирането през втората половина на 2013 г. сочеха, че темпът на растеж на заемите за предприятията ще се задържи на текущите нива, а при домакинствата ще се наблюдава плавно свиване на темпа на намаление, което ще бъде обусловено от очаквано бавно възстановяване на потребителското търсене.

И при потребителските, и при жилищните кредити обаче годишният темп на спад през август (съответно 0.8% и 0.4%) е по-висок от този през юли (0.4% и 0.2%).

Само корпоративните заеми държат фронта

Причините за наблюдаваната вече пета година ситуация са общо кризата, неизвестността в икономиката, както и неяснотата и нестабилността на политическата ситуация в страната. Резултатът е най-общо замряла инвестиционна активност на бизнеса, свито потребление на домакинствата, ниско търсене на заеми.

Така в края на август обемът на заемите за корпоративния сектор достига 34.838 млрд. лв. Годишният им темп на нарастване все още е над нулата – 1.1% (353.3 млн. лв.), но месечният отново се свива – с 0.44% (153 млн. лв.), след като през юни и юли отчете минимален ръст.

Потребителските заеми, чийто обем в края на август е 7.290 млрд. лв., след като задържаха четиримесечен лек ръст, през изминалия месец отбелязват свиване и спрямо юли – 0.28% (20.6 млн. лв.), и на годишна база – с 0.8% (60.5 млн. лв.). Ситуацията при ипотеките не е по-различна – те също се свиват съответно с 0.17% (15.5 млн. лв.) на месечна база и с 0.4% (33.3 млн. лв.) за година, като обемът им е 8.821 млрд. лв.

Лоши и преструктурирани заеми

Четвърти пореден месец се наблюдава намаляване на годишна база и на просрочията в портфейла на банковата система, като през август свиване има и спрямо предходния месец на тази година. Така обемът на т. нар. лоши и преструктурирани кредити в края на август е 9.816 млрд. лв. На годишна база намалява с 1.17% или 115 млн. лв., а на месечна с 0.5% (49.8 млн. лв.). Делът им в общия портфейл е 22.9%.

Причините за намалението в обемите на тази категория кредити не са много ясни, но принципно се дължат на отписване на окончателно несъбираеми кредити от балансите, на по-малки обеми в нарастването спрямо предходен период и пр., като приносът на едниния или другия фактор не е ясен.

Според използваната от БНБ методология в категорията лоши и преструктурирани се включват кредитите, които се обслужват с просрочия от над 90 дни, а също така и редовни заеми, които са били предоговорени между банките и клиентите им. Данните обаче не дават по-подробна информация за това каква част от общия обем представляват само преструктурираните кредити.

Информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва и общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на юни тази година обемът на необслужваните кредити е 9.85 млрд. лв., като расте на годишна база, а делът им е 17.09% от общия портфейл.

22.9%

е делът на лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките към края на август

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Нормално.... Надявам се сега да стане ясно на някои реформирани другарчета защо се гласува поправката на бюджета - възможността да се увеличи държавният дълг. И още по-интересно ще ми бъде да видя проектобюджет 2014 г.
  Само погледнете статистиката на БНБ - овърнайт депозитите на междубанковия пазар са от практически 0% до 1% за срок над 1 месец. А последната емисия ДЦК, която Чобанов я пусна, в размер на 300 млн лв, постигна 2% доходност, като 70% от купувачите бяха банки, поне според МинФин.
  Та нормално - по-добре държавата да взема заеми, отколкото банките да вдигнат таксите и комисионните за платежните услуги на клиентите си

 • 2
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  В страничната добавка при 22,9% е сгрешена думата "портфекла".

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Добре, че има статистика по методологията на ЕЦБ :-) че иначе, от ежемесечните розови прогнози на аналитичните звена на Уникредит и Райфайзен получих диабет :-)

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Банките в България, не знаят как се продават кредити на микро ниво за физически лица. Толкова хора плащат битовите си сметки в брой, и понякога имат затруднения, а няма кой да им го набута (целевия микро кредит за покриване на битовите сметки). Не, че няма брошури за кредит, там където се плащат сметките, но те са лишени от живот, ако някой не им придаде смисъл!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  До коментар [#4] от "Offshore Banking":

  Банките не, че могат - те не искат да продават такива кредити на физически лицат.
  Причината е проста: ако стигнеш като физическо лице до там, че да искаш кредити, за да си платиш комуналните разходи, най-вероятно трудно ще си в състояние след месец да си пллатиш следващите комунани разходи+ вноската по кредита. Стигне ли се до тази ситуация ФЛ най-вероятно ще предпочете да си плати тока и да забави вноската по кредита. Точно затова няма голяма логика да се отпускат такива кредити. Много са рискови и водят до просрочия. и съответно до провизиране от страна на банките.

  Кредити се отпускат за еднократен разход, който следващият месец няма да се повтори (е не винаги, но основно, поради причината, която описах по-горе).

 • 6
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  До коментар [#5] от "Ивайло" Много сте в грешка Ивайло. За банката няма по-добър клиент от просрочникът, който може да се натоварва с допълнителни такси. Малките кредити могат да донесат огромна информация за пазара за банката и за последващо проникване. И защо тези кредити да са рискови?! Рисково ли е (от гледна точка на печалбата, без други фактори), ако квартален дилър на наркотици даде на нов клиент (проявяващ интерес) - доза дрога на промоция?! Хиляди малки кредити, са много по-малко рискови от няколко големи, поради разпределянето на риска им.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#6] от "Offshore Banking":

  Именно заради тези такси намаляват и кредитите. Защото хората се опариха и позицията "просрочник" нещо не им е привлекателна. Ако бяха проявили малко повече мъдрост, банките можеха да се отнесат по-меко към изпадналите в затруднение клиенти. Според мен банките съсипаха не едно и две перспективни малки предприятия, които обаче имаха лошия късмет да изтеглят кредит малко преди кризата.

  Извън темата - всяка вечер върви много интересна реклама на една банка. В нея се казва "Имате малък бизнес, малки проблеми, малки планове, малки мечти и т.н. Ако вземете кредит, те ще станат големи..." Поздравления, ето на това казвам честен подход.

 • 8
  sib avatar :-|
  sib

  То след като излязат още няколко случая като този с убийството на банкерката-рекетьорка, за която се оказа, че изнудваният човечец е писал с години писма и жалби до всякакви надзорни инстанции, че кредитиращата го банка го изнудва, съвсем шще замине в небитието кредитирането в България. Както трябва и да бъде.

  Ще ти "одобряват" кредит и ще те изнудват да наемаш посочени от банката фирми, на които да възлагаш разходите, за които ще ползваш кредита...ейц!
  Нагло, по-нагло, най-нагло, българска банка.

  Да загиват!
  А Банков надзор в БНБ са за публично опозоряване на пл.Батенберг. Всичките.

 • 9
  sib avatar :-|
  sib

  На нас също ни изиграха този номер - отпуснат кредит, ама банкерски пратеници обработват посочения в бизнес-плана ин контрагент да не подписва договора с нас, т.е. - кредитът да увисне неупотребен и да го връщаме с наказателни лихви. Че и записи на заповед ни караха да подписваме, като физически лица, за мижави пари кредит, да влезем с лични имоти за сума нули. И хем - "приятел" кредитен инспектор го "уреждаше" всичкото това.

 • 10
  sib avatar :-|
  sib

  До коментар [#7] от "jonson":

  Банките не просто съсипаха, а завзеха сума бизнеси, печеливши при това, точно по схемата на умишленото съсипване и след това превземане на разработен бизнес и пазар.
  Да не говорим за краденето на идеи и информация от бизнес-плановете, които вървят към кредитите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK