Свиването на кредитирането се задълбочава

Единствено корпоративните заеми все още отбелязват ръст, но само на годишна база

22.9%

е делът на лошите и преструктурирани заеми в портфейла на банките към края на август

 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Нормално.... Надявам се сега да стане ясно на някои реформирани другарчета защо се гласува поправката на бюджета - възможността да се увеличи държавният дълг. И още по-интересно ще ми бъде да видя проектобюджет 2014 г.
  Само погледнете статистиката на БНБ - овърнайт депозитите на междубанковия пазар са от практически 0% до 1% за срок над 1 месец. А последната емисия ДЦК, която Чобанов я пусна, в размер на 300 млн лв, постигна 2% доходност, като 70% от купувачите бяха банки, поне според МинФин.
  Та нормално - по-добре държавата да взема заеми, отколкото банките да вдигнат таксите и комисионните за платежните услуги на клиентите си

 • 2
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  В страничната добавка при 22,9% е сгрешена думата "портфекла".

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Добре, че има статистика по методологията на ЕЦБ :-) че иначе, от ежемесечните розови прогнози на аналитичните звена на Уникредит и Райфайзен получих диабет :-)

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Банките в България, не знаят как се продават кредити на микро ниво за физически лица. Толкова хора плащат битовите си сметки в брой, и понякога имат затруднения, а няма кой да им го набута (целевия микро кредит за покриване на битовите сметки). Не, че няма брошури за кредит, там където се плащат сметките, но те са лишени от живот, ако някой не им придаде смисъл!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  До коментар [#4] от "Offshore Banking":

  Банките не, че могат - те не искат да продават такива кредити на физически лицат.
  Причината е проста: ако стигнеш като физическо лице до там, че да искаш кредити, за да си платиш комуналните разходи, най-вероятно трудно ще си в състояние след месец да си пллатиш следващите комунани разходи+ вноската по кредита. Стигне ли се до тази ситуация ФЛ най-вероятно ще предпочете да си плати тока и да забави вноската по кредита. Точно затова няма голяма логика да се отпускат такива кредити. Много са рискови и водят до просрочия. и съответно до провизиране от страна на банките.

  Кредити се отпускат за еднократен разход, който следващият месец няма да се повтори (е не винаги, но основно, поради причината, която описах по-горе).

 • 6
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  До коментар [#5] от "Ивайло" Много сте в грешка Ивайло. За банката няма по-добър клиент от просрочникът, който може да се натоварва с допълнителни такси. Малките кредити могат да донесат огромна информация за пазара за банката и за последващо проникване. И защо тези кредити да са рискови?! Рисково ли е (от гледна точка на печалбата, без други фактори), ако квартален дилър на наркотици даде на нов клиент (проявяващ интерес) - доза дрога на промоция?! Хиляди малки кредити, са много по-малко рискови от няколко големи, поради разпределянето на риска им.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#6] от "Offshore Banking":

  Именно заради тези такси намаляват и кредитите. Защото хората се опариха и позицията "просрочник" нещо не им е привлекателна. Ако бяха проявили малко повече мъдрост, банките можеха да се отнесат по-меко към изпадналите в затруднение клиенти. Според мен банките съсипаха не едно и две перспективни малки предприятия, които обаче имаха лошия късмет да изтеглят кредит малко преди кризата.

  Извън темата - всяка вечер върви много интересна реклама на една банка. В нея се казва "Имате малък бизнес, малки проблеми, малки планове, малки мечти и т.н. Ако вземете кредит, те ще станат големи..." Поздравления, ето на това казвам честен подход.

 • 8
  sib avatar :-|
  sib

  То след като излязат още няколко случая като този с убийството на банкерката-рекетьорка, за която се оказа, че изнудваният човечец е писал с години писма и жалби до всякакви надзорни инстанции, че кредитиращата го банка го изнудва, съвсем шще замине в небитието кредитирането в България. Както трябва и да бъде.

  Ще ти "одобряват" кредит и ще те изнудват да наемаш посочени от банката фирми, на които да възлагаш разходите, за които ще ползваш кредита...ейц!
  Нагло, по-нагло, най-нагло, българска банка.

  Да загиват!
  А Банков надзор в БНБ са за публично опозоряване на пл.Батенберг. Всичките.

 • 9
  sib avatar :-|
  sib

  На нас също ни изиграха този номер - отпуснат кредит, ама банкерски пратеници обработват посочения в бизнес-плана ин контрагент да не подписва договора с нас, т.е. - кредитът да увисне неупотребен и да го връщаме с наказателни лихви. Че и записи на заповед ни караха да подписваме, като физически лица, за мижави пари кредит, да влезем с лични имоти за сума нули. И хем - "приятел" кредитен инспектор го "уреждаше" всичкото това.

 • 10
  sib avatar :-|
  sib

  До коментар [#7] от "jonson":

  Банките не просто съсипаха, а завзеха сума бизнеси, печеливши при това, точно по схемата на умишленото съсипване и след това превземане на разработен бизнес и пазар.
  Да не говорим за краденето на идеи и информация от бизнес-плановете, които вървят към кредитите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход