Лихвите по потребителските заеми се покачват

Лихвите по потребителските заеми се покачват

Само ипотеките в левове са осезаемо по-евтини от преди година

Валентина Илиева
5142 прочитания

© Мария Съботинова


ГПР при потребителските кредити в левове за август е бил 13.05%.

Само лихвите на ипотеките в левове остават осезаемо по-ниски от тези преди една година. При новоотпуснатите кредити за жилище в евро и тези за потребление в двете основни валути нивото им сега е сравнимо с това през миналата година по същото време, което означава много бавен темп на спад, клонящ към затихване. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ към края на август 2013 г.

Освен това втори пореден месец лихвите по потребителските заеми се покачват. Такова е движението и на общата им цена – годишният процент на разходите (ГПР, включва освен лихвата и всички такси и комисиони, свързани с обслужването на кредита). И при жилищните ипотечни кредити ГПР е в посоката на движение на лихвата.

Това се наблюдава на фона на бавен спад и на лихвите по депозитите за домакинствата, чието намаление все пак е по-чувствително от това по кредитите. Двете цени са взаимосвързани, тъй като със събрания ресурс банките финансират кредитната си дейност и колкото по-ниска цена плащат за депозитите, толкова по-ниска би трябвало да е и тази, на която отпускат кредитите, при уточнението, че лихвата по депозитите не е единственият ценообразуващ фактор за лихвата по заемите.

Движение в застой

След като през юли цената на ипотеките отчете повишение, през август посоката е обратна – и в двете валути се наблюдава лек спад, като в левове е незначителен. Именно лихвите по жилищните заеми в национална валута обаче остават с почти един процентен пункт по-ниски спрямо същия период на миналата година, което означава, че темпът им на спад е най-голям. При жилищните кредити в евро разликата на годишна база (спрямо същия период на миналата година) намалява, което показва, че там спадът е към затихване.

Подобен процес се наблюдава и при нивата на лихвите по потребителските заеми и в двете валути, като дори тези в евро са с 0.02 процентни пункта по-високи от нивото им преди година. Съществен скок за един месец отчитат лихвите по потребителските заеми в левове – с близо 1 пр. п., като почти достигат нивото си от преди година.

Така към края на август 2013 г. ефективната годишна лихва средно за пазара по новоотпуснати жилищни кредити в левове е 6.82% (при 6.88% през юли и 7.45% година по-рано), а в евро е 7.32% (при 7.50% през юли и 7.44% година по-рано). ГПР по този вид заеми в съответната валута е 7.67% и 8.09%. При заемите за потребление нивата са съответно 11.65% в левове (при 10.94 на сто за юли и 11.82 на сто година по-рано) и 9.59% в евро (при 9.155 през юли и 9.57% година по-рано).

ГПР при потребителски кредити за август е бил съответно 13.05% в левове и 11.38% в евро, като се покачва на месечна база и достига около нивата от миналата година. На този етап политиката на банките по отношение на лихвите все още не търпи съществени промени, като по-скоро нивата се задържат на достигнатите. В т. нар. промоционални оферти в последно време прави впечатление, че се набляга повече на нелихвените предимства – особено при потребителските заеми, като най-вече бързина на одобрение и отпускане на заема (до два часа отговор, одобрение и отпускане на кредита в рамките на един ден и пр.), както и на нелихвените разходи – облекчение на някои такси по заема.

Преди около два месеца управителят на БНБ Иван Искров коментира, че банките трябва да са внимателни с по-нататъшното намаление на лихвите по кредитите, като не прекаляват и с предлаганите от тях продукти с фиксирани лихви. По думите на Искров повод за насочване на вниманието в тази посока са сигналите за започващо затягане на паричната политика и повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки в международен план, което води до поскъпване на ресурса.

Депозити

В обратна посока е движението на цената на ресурса от местния депозитен пазар. Данните показват бавен, но устойчив спад на лихвите по кредитите, достигайки нива на нормализиране. В по-кратките срокове дори – тримесечен депозит, лихвите са между 1.5% и 2.5% в зависимост от валутата и банката. В края на август лихвите по новооткритите срочни депозити в левове са били 3.79% средно за пазара, намалявайки с 0.07 пр. п. спрямо юли и с един пр. п. на годишна база. В евро намалението е с 0.08 пр. п. през август до 3.51% и с 0.89 пр. п. на годишна база.

Все още има някои банки на пазара, които предлагат и лихви на по-високи от средните нива, което на практика държи и пазара като цяло на относително привлекателни за вложителите равнища. Опасенията са, че ако дадена банка намали лихвите по депозитите (това се отразява в цената на ресурса за кредитиране в същата посока – бел. ред.) по-осезаемо, то би се получило изтичане на нейни клиенти и преливането им в друга банка с по-високи лихви по депозити, коментират банкери. Депозитният туризъм все още не е изчезнал, допълват те.

ГПР при потребителските кредити в левове за август е бил 13.05%.

Само лихвите на ипотеките в левове остават осезаемо по-ниски от тези преди една година. При новоотпуснатите кредити за жилище в евро и тези за потребление в двете основни валути нивото им сега е сравнимо с това през миналата година по същото време, което означава много бавен темп на спад, клонящ към затихване. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ към края на август 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Ми така е то - в една друга статия тук собствениците на малък бизнес се оплакват от безчинстването на "банките". А един друг бизнесмен стигна доста по-далече, понеже му дойде до над гуша от банково "обгрижване".
  Докато тук се плаща ЛЕВОНИЯ вместо пазарни лихви, винаги клиентите на т. нар. финансови институции ще ядат калай.. и ще им пехвърлят загубите от съмнителни кредити, отпуснати на правилните дружки!
  Слагат си разни - СБР, добавка Премия и всякакви такива, само Хампарцумян да има да плещи глупости по телевизиите.
  И това под благия и ОДОБРЯВАЩ поглед на БНБ!!!

 • 2
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#1] от "Селофия":

  Така и не разбрах какво е това ГПР.
  Нали имаме хлихва, нали имаме добавка на ОЛП.
  ГПР за какво е?

  Т'ва дори и в Ангия не успяха да ми го обяснят. Явно е някаква банкерска педерастийка, дето се учат във висшите МБА курсове ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход