Печалбата на банковата система продължава да се понижава

Печалбата на банковата система продължава да се понижава

За осемте месеца на годината тя е 432.4 млн. лв.

Валентина Илиева
6153 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


Намаляват и нетните приходи от лихви на банките в резултат от слабата кредитна дейност.
8.7%

е годишният спад на печалбата на банките.
4.7%

е намалението на нетните лихвени приходи на годишна база.

Печалбата на банковата система през август е 53.3 млн. лв. и на годишна база (спрямо същия период на миналата година) продължава да спада. Намаляват и нетните приходи от лихви в резултат от слабата кредитна дейност. Годишните доходи от такси и комисиони (нетно) се увеличават, като в последните години би могло да се каже, че те изместиха лихвения доход като основен. На годишна база намаляват и обезценките за покриване на разходи за лоши кредити. Това показват данните на БНБ за състоянието на банковата система към края на август 2013 г.

Печалбата на сектора за осемте месеца на годината е 432.4 млн. лв., като спрямо същия период на миналата година намалява с 8.7%. Почти от началото на кризата финансовият резултат на банките е намаляващ, като само един път досега цялата система е излязла на загуба – за декември (месечен резултат) миналата година. За отбелязване е и фактът, че основният дял от финансовия резултат се дължи на няколко от най-големите банки в сектора, което се вижда при публикуване на тримесечните отчети на кредитните институции (тези за септември ще бъдат публикувани в края на октомври).

Същевременно обичайно има няколко банки, които са на загуба. За второто полугодие банките със загуба бяха Те Дже Зираат банкасъ, клон София, Иш банк, клон София, Токуда банк, Тексим банк, "Креди Агрикол", Българо-американска кредитна банка и ОББ. Около 70% от печалбата към края на юни 2013 г. (317.7 млн. лв.) беше формирана от Уникредит Булбанк и Банка ДСК (двете най-големи по размер на активите).

Ниските доходи

Намаляващият финансов резултат е в пълен синхрон с тенденциите в основната дейност на банките – свитото кредитиране и ниските доходи от лихви и такси. Нетният лихвен доход продължава да намалява на годишна база, като към края на август е 1.665 млрд. лв. и се свива с 4.7% за една година. В рамките на месеца чистите приходи от лихви на банките възлизат на 210.5 млн. лв.

Освен свито кредитиране и намаляващи доходи на балансите продължават да тежат и разходите за покриване на просрочия по лоши кредити. През август извършената обезценка е за 74 млн. лв., като размерът й от началото на годината (653 млн. лв.) е по-нисък с 6.1% от този към същия период на миналата година.

Положителна е тенденцията на годишна база при приходите от такси и комисиони – те се увеличават с 6.8% до 542 млн. лв. Годишният им темп на растеж обаче е по-нисък в сравнение с този през юли (7.8%). Възходящо движение при нелихвените приходи банките успяват да осигурят, като увеличават и/или въвеждат нови такси и комисиони, за да компенсират свиването на приходите от основна дейност. Така с реализираните доходи успяват да покриват разходите си за обезценки (на ниво система за всяка банка ситуацията е различна, което се вижда в тримесечните данни, които БНБ публикува поотделно за тях). Това обаче е за сметка на намаляващата печалба в системата.

При кредити и депозити - нищо ново

При другите основни балансови показатели – кредити и депозити, ситуацията не е много по-различна от наблюдаваната вече пета поредна година. Едните се свиват, а другите устойчиво растат. През август заемите за предприятия намаляват с 204 млн. лв. (0.5%) за месец до 37.9 млрд. лв., като на годишна база нарастват с 1.5%. Кредитите за домакинства намаляват с 33 млн. лв. (0.2%) до 18.4 млрд. лв., като годишният им спад е с 0.3%. От БНБ посочват, че през август кредитите намаляват и под влияние на извършени погашения и продажба на портфейли, като не се уточняват конкретни данни.

През август се отчита и голямо намаление на обема държавни ценни книжа (ДЦК) в портфейлите на банките – с 649 млн. лв. до 4.9 млрд. лв., като това е в резултат на настъпил падеж през месеца. Това са падежиралите ДЦК, които бяха емитирани извънредно в началото на тази година (за 800 млн. лв.), за да се платят субсидиите на зърнопроизводителите. Именно банките купиха по-голяма част от книжата. Депозитите продължават да нарастват, като тези от домакинствата се увеличават с 247 млн. лв. за месец до 37.5 млрд. лв., а на фирмите - с 416 млн. лв. до 23.1 млрд. лв.

Намаляват и нетните приходи от лихви на банките в резултат от слабата кредитна дейност.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 3
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  „Положителна е тенденцията на годишна база при приходите от такси и комисиони – те се увеличават с 6.8% до 542 млн. лв.“

  Въобще не е положителна. Това просто означава, че банките са се насочили да скубят тези, които плащат и са се отказали да раздават кредити тъй щото им се види рискова работата.

 • 4
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  [quote#2:"wvw33317667"] Ако креди се дават на 10%, а депозити са на 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд.[/quote]

  Посмали, Манго! Сериозна фирма може да вземе кредит на около 7%, а сериозните депозити (1 г. и повече) са на около 5%, така че сметките са ти криви. Това показват и статистиките за резултатите на банките по тези показатели.

  Проблемът е, че 7% са колкото и преди кризата, но тогава бяха образувани от 4% ЮРИБОР + 3% надбавка, а сега са 0,2% Юрибор + надбавка от 6,8%. Това крие ОГРОМЕН РИСК за компаниите, на които се разчита да дръпнат БВП с нови инвестиции финансирани с кредити.

 • 5
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  „Депозитите продължават да нарастват, като тези от домакинствата се увеличават с 247 млн. лв. за месец до 37.5 млрд. лв., а на фирмите - с 416 млн. лв. до 23.1 млрд. лв.“

  Няма потребление, няма инвестиции, няма нов бизнес. Всичко живо се спотайва и ослушва за по-добри времена. Ама не идват.

 • 6
  dobromir_nikolov avatar :-|
  Добромир Николов

  При това положение нека да отворят една линия ,за да им пращаме SMS-и , дано се стабилизират горките...

 • 7
  tasev123 avatar :-|
  tasev123

  Интересното,че имотите в големите градове вече бележат осезаем ръст,а това става без участието на банките.Явно хората използват спестени средства от времето когато депозитите бяха с висока лихва,евентуално на заем от приятели,но не и с кредит от банка.Да се запитат банките защо е така


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал