Приватизацията на Общинска банка отново излиза на дневен ред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приватизацията на Общинска банка отново излиза на дневен ред

Приватизацията на Общинска банка отново излиза на дневен ред

Ако се стигне до реални действия, според общински съветници е напълно възможно около средата на 2014 г. банката да бъде продадена

Валентина Илиева
7873 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Хонорарът на консултанта ще бъде до 150 хил. лв. плюс до 2% комисиона от размера на продажната цена при евентуална сделка.

Сагата с продажбата на дела на Столичната община в Общинска банка и намирането на частен инвеститор за 67.65-процентния й дял в кредитната институция започва отначало. Дружествата, които са общинска собственост и са акционери в банката, ще продават самостоятелно дела си - около 5%, а третият акционер - фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки, на този етап не е ясно какво ще предприемат с дела си, който е малко над 26%. В банката 1.55% имат и 16 други общини.

Във вторник комисията по бюджет и финанси към Столичната община прие (с 6 гласа "за" и 3 "въздържал се") решение за откриване на процедура за приватизация и открит конкурс за избор на консултант за приватизацията на общинския дял. Предстои то да се гласува от Столичния общински съвет в четвъртък. След като бъде изготвена оценка на банката, общината може да прецени дали да продава дела си. Ако се стигне до реални действия, според общинари е напълно възможно около средата на следващата година банката да бъде продадена. Предложението за продажбата е на Валя Чилова, председател на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) и общински съветник от ГЕРБ.

Последният опит за приватизация на Общинска банка е от 2007 г., като завърши безрезултатно година по-късно. Сега отново се тръгва по същия път - избор на консултант за продажбата на общинския дял, изготвяне от него на информационен меморандум за приватизацията, търсене на инвеститор. За тези услуги общината ще плати до 150 хил. лв. твърд хонорар плюс до 2% комисиона от размера на продажната цена при евентуална сделка. Миналата година общината е платила 60 хил. лв. на избрания през 2007 г. консорциум "Аржил - Камбуров - Транзакта - Мур Стивънсън Булмар" за част от работата по възложената му поръчка - анализ на правното състояние на банката, приватизационна оценка, информационен меморандум и стратегия за приватизация.

Изготвената тогава от консултанта оценка на дела на общината заедно с този на дружествата, общинска собственост, в банката е била 60 млн. лв. От ГЕРБ обаче са поискали на закрито заседание на СОС продажната цена на общинския дял да бъде 218 млн. лв., каза общинар, пожелал да не бъде цитиран. Така продажбата пропаднала.

За първото полугодие банката е отчела печалба от 2.990 млн. лв., активите й са били за 1.2 млрд. лв., което я поставя на 17-о място в сектора според размера на балансовото й число. Кредитният й портфейл за фирми и домакинства е в размер на 352.2 млн. лв., а депозитите - 1.061 млрд. лв., показват данните от отчета на банката в БНБ.

Опит пореден

Сроковете и детайлите за избор на консултант, на времето за изготвяне на оценка и прочее ще бъдат ясни най-рано около 25 октомври, тъй като трябва да бъдат обсъдени и приети от надзорния съвет на СОАП. Избраният консултант ще трябва да изготви анализ на правното състояние на Общинска банка, приватизационна оценка, информационен меморандум, стратегия за приватизация, предложение за метод за приватизация на общинския дял. Това е работата му в първия етап на процедурата.

Ако на база на тази информация общината вземе решение да продава, консултантът ще трябва да търси стратегически инвеститор или инвеститори. Купувачът пък ще трябва да получи предварително одобрение от БНБ за покупка на дела, за да може да участва в евентуално наддаване.

Консултантът по продажбата ще бъде избран чрез конкурс, като общината залага минимални изисквания. Той може да бъде българско или чуждо физическо или юридическо лице, както и консорциум, да осъществява основно дейност като правен или финансов консултант и не по-малко от 80% от приходите му за последните три финансови години да са от тази дейност. Освен това е необходимо да има приходи от дейността за всяка от последните три години поне 3 млн. лв., да има застраховка за професионална отговорност за не по-малко от 1 млн. евро, да има опит в сливания и придобивания на банки и други.

Съществени подробдности

Подробност от общия пейзаж е делото, което води Христо Ковачки срещу БНБ. То е за обжалване на решението на централната банка за обезсилване на гласа му през ноември 2011 г. в общото събрание на банката, което се проведе тогава. С тази надзорна мярка на БНБ общината успя да си върне контрола в кредитната институция. Това стана с промяна на устава й, според която решенията да се взимат с мнозинство от 2/3 от гласовете, а не както дотогава - с 3/4. С предния вариант на устав Ковачки имаше блокираща квота в банката и на практика общината не можеше да изпълнява функциите и волята си на мажоритарен собственик.

Освен срещу решението на БНБ фирми, близки на Ковачки, водят дела с искане да се отменят и решенията на общото събрание от ноември 2011 г. До момента са на етап тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), пред който Христо Ковачки е обжалвал съдебни решения в полза на БНБ. Последното заседание е било на 18 септември, като се очаква скоро решението да излезе. Следваща инстанция за обжалване е петчленен състав на ВАС.

Развитието на тези дела също би трябвало да се има предвид, тъй като ако се стигне до удовлетворяване на жалването на Ковачки, общината или евентуалният нов инвеститор (ако някой се съгласи да купува при такива обстоятелства) отново ще трябва да се съобразява с блокиращата му квота в общото събрание.

Общината загуби властта си в банката в края на мандата на Стефан Софиянски като кмет на столицата. През 2004 г. част от акционерите й са подменени чрез приватизация на общински дружества, препродажба на дяловете им в банката на други компании и промяна на устава, довела до блокиращата квота на миноритарния акционер.

Хонорарът на консултанта ще бъде до 150 хил. лв. плюс до 2% комисиона от размера на продажната цена при евентуална сделка.

Сагата с продажбата на дела на Столичната община в Общинска банка и намирането на частен инвеститор за 67.65-процентния й дял в кредитната институция започва отначало. Дружествата, които са общинска собственост и са акционери в банката, ще продават самостоятелно дела си - около 5%, а третият акционер - фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки, на този етап не е ясно какво ще предприемат с дела си, който е малко над 26%. В банката 1.55% имат и 16 други общини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.