Пенсионни такси на горния праг

Пенсионни такси на горния праг

Най-голямата пенсионна компания "Доверие" смята да намали таксите в универсалния си фонд

6726 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Каква ще бъде пенсията ви от допълнителното пенсионно осигуряване зависи главно от две неща – колко пари сте внесли и каква доходност е постигнал фондът или фондовете, в които са били. Допълнителен фактор, който влияе върху размера на бъдещия ви доход, са таксите, събирани от пенсионните дружества. Те не са големи, но в течение на годините се натрупват и по този начин осигуреният губи освен от размера на таксата, така и от пропуснати ползи, защото върху тях е можело да се натрупа доходност.

До разрешеното по закон

В България максималният размер на таксите е определен в Кодекса за социално осигуряване. При доброволните фондове, които съществуват от по-дълго време, отколкото задължителните, таксите започнаха да падат още преди години и сега са под законовата горна граница. Не така стои въпросът при задължителните – универсални и професионални, при които размерът им все още е на максимума, позволен от кодекса (виж графиката). Преди няколко дни най-голямата пенсионна компания "Доверие" обяви, че планира намаление на удръжките от универсалния си фонд, като проектът вече е внесен в Комисията за финансов надзор (КФН). Надзорниците трябва да го одобрят, преди намалението да влезе в сила.

В края на миналата година "Доверие" намали таксите в професионалния си фонд, като обяви намерение да го направи и в универсалния. Главният изпълнителен директор на дружеството Даниела Петкова отрече, че намалението се прави в опит да се задържат клиенти на дружеството, които през последните месеци напускат заради неяснотата около кандидат-купувача на пенсионната компания. "Още преди около година обявихме, че ще намалим таксите в универсалния фонд, след като направихме това в професионалния и доброволния. Трябваше ни малко време, за да видим как намалението в тях ще се отрази на бизнес резултатите", обясни Петкова.

В изчакване

През последните години по-старите и големи пенсионни компании редовно отбелязват печалба от дейността си, а от ръководствата им смятат, че всички те биха намалили таксите при едно условие – да се уреди в закон как точно ще стане изплащането на бъдещите пенсии. "Въпрос на сметки е и още не е ясно как ще се дефинира фазата на изплащане, за да преценим какви ще са ефектите", обясни Николай Марев, главен изпълнителен директор на "ДСК - Родина". Той добави, че компании с голям пазарен дял биха могли да си го позволят, като за индивидуалния клиент лек спад няма да има голям ефект върху натрупваните пари, но за един фонд с много осигурени това може да е съществен приход.

Задължителните фондове събират два вида такси – за управление, която е част от всяка осигурителна вноска, и инвестиционна – процент от управляваните пари. През тази година средната месечна вноска в универсалните фондове е 40 лв., от които едно дружество би събрало 2 лв. за управление (5%). Т.е. в личната партида ще влязат 38 лв., които ще се инвестират. Средно натрупаните суми на всеки осигурен в задължителната схема е 1500 лв., при 1% такса годишно приходът ще е 15 лв., с които се намаляват парите по партидата. За цялото време в пенсионния фонд обаче активите се инвестират и от това се натрупва доходност. При силните сътресения в началото на кризата тя беше отрицателна, но с възстановяването на финансовите пазари фондовете отново са с положителни резултати.

Данните на КФН към края на септември показват, че нито един фонд няма отрицателен доход, а средният е 5-7%. "Доходността вече надминава лихвите по депозити, а и е доста над инфлацията, поне при повечето дружества", коментира Николай Марев. Той обясни положителните резултати към септември с възстановяването на фондовите пазари. Статистиката на КФН е за доходност, която ще се натрупа средно по лична сметка за 12 месеца, но е изчислявана на база последните две години.

Каква ще бъде пенсията ви от допълнителното пенсионно осигуряване зависи главно от две неща – колко пари сте внесли и каква доходност е постигнал фондът или фондовете, в които са били. Допълнителен фактор, който влияе върху размера на бъдещия ви доход, са таксите, събирани от пенсионните дружества. Те не са големи, но в течение на годините се натрупват и по този начин осигуреният губи освен от размера на таксата, така и от пропуснати ползи, защото върху тях е можело да се натрупа доходност.

До разрешеното по закон


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  dalaver3 avatar :-|
  dalaver3


  ПИРАМИДИИИИИ, ПИРАМИДИ СА ТОВА !!!

 • 2
  avalanche avatar :-|
  avalanche

  Доходността е по ниска от таксата!!!

  Демек ме ограбват и няма къде да отида защото таксата навсякъде е 5%. 5% - това си е жив обир!
  На пазарен принцип никога не бих си дал парите във фонд който ще ми взима 5% за управление, тези са намерили на хляба мекото и дай 5%

 • 3
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Далавера. Като с масовата приватизация. Къде са дружествата, които прибраха боновете от масовата приватизация, кога изплатиха дивиденти, какво се случва с тяхната собственост?

 • 4
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  да се реформират или да си върнат парите на хората...КФН защо спи отдавна трябва да има натиск за сваляне на таксите и въвеждане на единен пазар на пенсионни услуги с реална конкуренция..тук избора е сведен до бандит 1-ТИм, бандит 2-Доверие и бандит 3- алианц, под зоркото око на във (всяка манджа) Меродиев

 • 5
  mart.in avatar :-|
  mart.in

  До коментар [#4] от "therainmaker":

  Говорите наизуст, с което доста олеквате. На практика избор - и то достатъчно голям - има: http://www.fincity.bg/prod.php?cat=41 Всеки един човек може да избере своя пенсионен фонд, като освен Алианц, има и ДСК-Родина, АйЕнДжи, Бъдеще и още... (изредени са).

 • 6
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#5] от "martoooo":

  Линка, който сте дали е за доброволното пенсионно.
  А доброволното към момента е фарс...
  Колегите като цяло коментират задължителното такова.
  А там таксите на всички пенсионни са идентични...

 • 7
  mart.in avatar :-|
  mart.in

  До коментар [#6] от "Кирето":

  Говорехме за избор, затова целях да покажа, че такъв има, и то достатъчно голям.

 • 8
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#7] от "martoooo":

  Че има избор от фондове, но няма избор на такси - еднакви са.
  Таксите на всички са еднакви и избора остава само по име на фонда...

 • 9
  hirschfeld avatar :-(
  hirschfeld

  Избор няма - щеше да има, ако можех да си избера - да участвам или не.
  Подлогите на УПФ-тата да вземат да изкарат едни данни за натрупаната доходност от началото досега - т.е. внасяйки примерно 20 лв. на месец, колко пари имам към момента, после да видим каква е инфлацийката за периода, а също и какъв % от внесените ми пари са останали у УПФ-тата. Така цялата грозна истина ще лъсне. Защо т.нар. журналисти от "флагмана" на пазарната и демократична журналистика, т.нар. вестник "Капитал" не свършат това ? Мълчание и платени съобщения под формата на статийки от типа ние ви задаваме въпросите, които поръчахте, вие се правите, че отговаряте.

 • 10
  gth45316879 avatar :-|
  gth45316879

  Уж ми одобриха прехвърлянето на партидата от "Доверие" (Съмнение). ОСтава да платя банковата такса и уж ще стане.

  Дано стане, че иначе се бях заканил да вдигна страшна разправия


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал