11:59, вашингтонско време
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

11:59, вашингтонско време

"Бихме се до последно, само че не спечелихме", призна председателят на Конгреса и лидер на републиканците Джон Бейнър

11:59, вашингтонско време

Сделката за вдигане на тавана на дълга на САЩ в последната минута отново остави повечето въпроси неразрешени

Константин Николов
2730 прочитания

"Бихме се до последно, само че не спечелихме", призна председателят на Конгреса и лидер на републиканците Джон Бейнър

© reuters


Американското правителство избегна технически фалит в последния момент, след като републиканците и демократите в Конгреса постигнаха споразумение за повишаване тавана на дълга. Така блокираната администрация заработи след 16 дни на затворени институции и поне временно предотврати възможността САЩ да се окажат неплатежоспособни за пръв път в историята си. За външния свят подобна патова ситуация в най-голямата глобална икономика изглежда невероятна и, меко казано, странна. Американското правителство далеч не е пред невъзможност да се финансира, каквито проблеми стоят пред други държави, а става заложник на политическо боричкане - често за съвсем други неща. Повечето незапознати се питат как периодично се стига до кризисна ситуация, може ли театърът изведнъж да се окаже риалити шоу и дали има устойчиво решение. В следващите въпроси и отговори ще се опитаме поне частично да обясним фискалната и дългова криза в САЩ.

Защо правителството спря работа на 1 октомври?

Според американската конституция Конгресът има едно основно задължение - да приема закони за различните разходи, с които се финансира федералното правителство. Ако това не стане, повече държавни дейности спират - от издаването на паспорти, през финансирането на агенции до различните плащания за дребния бизнес. Жизненоважните дейности като социалното и здравното осигуряване, въздушният трафик и военните операции продължават да получават държавни пари. Президентът и конгресмените също получават заплатите си. Повечето от 3.3 млн. държавни служители са считани за "важни" и продължиха да работят. Но около 800 000 работещи в агенции като НАСА и Центровете за контрол и превенция на заболяванията си останаха у дома в продължение на 16 дни.  

Това свързано ли е с тавана на дълга?

Не пряко. Предишната и много други кризи около тавана не са свързани с приемането на бюджета. В случая обаче съвпадението във времето изостри споровете между демократи и републиканци.

Защо 17 октомври беше последният възможен срок за вдигане на тавана на дълга?

От месец май, когато правителствените разходи достигнаха максимално позволените 16.7 трлн. долара, финансовото министерство използваше различни счетоводни трикове като забавяне на плащанията към пенсионните фондове или към федералните служители само и само да поддържа държавните финанси. По оценки на самото министерство след 17 октомври такива сложни фискални еквилибристики ставаха невъзможни и САЩ щяха да останат само с парите по сметките си, без право да теглят нови заеми. Технически тези пари вероятно щяха да стигнат за още около 7-10 дни, но не по-късно от първите по-сериозни плащания по дълга в края на месеца.

Каква беше причината за сегашната патова ситуация?

След края на фискалната година на 30 септември републиканците, водени от представители на най-крайните си представители (Tea Party), отказаха да финансират правителството, докато Белият дом и демократите не отложат или отменят широкомащабната здравна реформа (т.нар. Obamacare). Президентът Барак Обама и партията му отхвърлиха исканията им. Нито една страна не отстъпваше в продължение на почти три седмици.

Защо Obamacare е толкова гореща тема?

Законът за защита на пациента и достъпно здравеопазване (както е пълното му име) ще предоставя здравни права на цялото американско население. Но според републиканците той представлява прекалено голяма намеса от страна на правителството и ще се отрази изключително негативно върху работодателите. От своя страна демократите смятат, че законът ще ограничи все по-нарастващите разходи за здравни услуги в САЩ, а американците, които плащат здравни осигуровки, вече няма да трябва да покриват и здравно неосигурените.

Какво се промени в последния момент?

С приближаването на крайния срок за достигане на тавана на дълга световни лидери, икономисти и бизнесмени ставаха все по-нервни и предупреждаваха за последствията от евентуален фалит на САЩ върху глобалната икономика. Например Уорън Бъфет оприличи ситуацията на "оръжие за масово унищожение" (по всичко личи, любима негова метафора, като в началото на кризата така наричаше и финансовите деривати). Рейтинговата агенция Fitch заяви, че може да понижи рейтинга ААА на САЩ заради "политически авантюризъм" - нещо, което конкурентите им от Moody's направиха при предишната криза през 2011 г. Тъй като Камарата на представителите, която е доминирана от републиканците, така и не успяваше да стигне до някаква договорка, лидерите на двете партии в Сената решиха да изготвят предварително споразумение, което в крайна сметка беше прието от целия Конгрес.

Какво се споразумяха?

Правителството подновява работа, като е осигурено финансиране до 15 януари. Таванът на дълга е удължен до 7 февруари плюс още няколко седмици чрез фискални еквилибристики. Републиканците поискаха нови мерки, според които се следи за злоупотреби на американците, които получават финансова помощ за здравно осигуряване. Създава се специална комисия, която да изготви дългосрочен бюджетен план. Тя трябва да представи предложенията си до 13 декември. Всички засегнати федерални служители ще получат възнаграждения за 16 пропуснати дни. 

Случвало ли се е и преди?

Да, това е първото блокиране на администрацията от края на 1995 г., когато продължи 21 дни до началото на 1996 г. Иначе през последните години винаги има спорове между двете основни партии до последния момент.

Какви са икономическите последствия от блокираната администрация?

Оценките са различни. Според Goldman Sachs загубите са около 8 млрд. долара на седмица, което не е много при икономика за 14 трлн. долара, но може да намали растежа за четвъртото тримесечие с 0.9 процентни пункта. В същото време Вank of America Merrill Lynch смята, че икономическите последици ще са минимални. Според последните оценки на рейтинговата агенция S&P загубите за американската икономика са 24 млрд. долара.

Какви биха били последиците, ако САЩ реално фалираха по дълга си?

По тази тема в последните седмици (както и преди две години) се изписаха тонове хипотези на различни анализатори. Като цяло дори и най-умерените предвиждаха връщане на американската икономика в рецесия. По-апокалиптичните предвиждаха пълно замръзване на финансовите пазари и шокови вълни насред световните икономики съразмерно и дори надвишаващо по сила фалита на Lehman Brothers. Именно страховитите ефекти даваха сравнително спокойствие на инвеститорите, че този сценарий на "самозастрелване в крака" е изключително малко вероятен и дори в дните преди развръзката борсовите индекси се покачваха.

Има ли печеливши и губещи след края на кризата?

Поне на хартия Обама и демократите спечелиха този рунд. Републиканците в Камарата на представителите блокираха правителството с надеждата да постигнат огромни промени в Obamacare, които така и не станаха факт. "Бихме се до последно, само че не спечелихме", призна председателят на Конгреса и лидер на републиканците Джон Бейнър. Но демократите също не постигнаха някакво повишение на исканите от тях разходи. Според проучване на NBC/Wall Street Journal има разлика от 22 пункта между анкетираните, които са по-склонни да винят републиканците за блокираните преговори, и онези, за които основен виновник е Обама. Според изследването на общественото мнение на ABC/Washington Post неодобрението на Републиканската партия сред американския електорат е нараснало до 74%. В същото време популярността на Конгреса е едва 5%, или по-малко от тази на "Ал Каида".

Все пак има и победители...

В новия закон от 35 страници има няколко подточки, които осигуряват финансиране по няколко проекта. Сред тях е отпускането на допълнителни 2.2 млрд. долара за язовир и шлюзове през река Охайо. Конгресът отпуска и 450 млн. долара за възстановяване на засегнатия от наводнения щат Колорадо. Семейството на покойния сенатор Франк Лаутенберг ще получи годишната му заплата от 174 000 долара. Това е обичайна практика при подобни случаи. Единствената особеност, е че Лаутенберг беше сред най-заможните хора в Конгреса със състояние от 59 млн. долара, коментира CNN. Няколко държавни агенции получават по-голям бюджет в новия закон. Сред тях са агенциите за борба с горските пожари, чието финансиране може да нарасне с 636 млн. долара в зависимост от бедствията, които през 2013 г. бяха значителни. Организацията за контрол над кибернамесата от страна на държавата в личния живот на американците ще получи 3.1 млн. долара, което е два пъти повече от досегашния бюджет на петчленния съвет.  

Какво следва?

Споразумението само отлага решаването на проблемите. Малко вероятно е новата комисия да постигне някакво трайно решение. САЩ не са приемали пълен бюджет от четири години и постоянното боричкане между републиканци и демократи надали ще доведе до успех и сега. А постоянното вдигане на дълговия таван под заплаха от армагедон и малкото мерки за намаляване на хроничните дефицити на САЩ не спомагат по никакъв начин за устойчивостта на финансите на най-голямата икономика в света. А с това и на следващите по размер, които са най-големите държатели на американски дълг.

Американското правителство избегна технически фалит в последния момент, след като републиканците и демократите в Конгреса постигнаха споразумение за повишаване тавана на дълга. Така блокираната администрация заработи след 16 дни на затворени институции и поне временно предотврати възможността САЩ да се окажат неплатежоспособни за пръв път в историята си. За външния свят подобна патова ситуация в най-голямата глобална икономика изглежда невероятна и, меко казано, странна. Американското правителство далеч не е пред невъзможност да се финансира, каквито проблеми стоят пред други държави, а става заложник на политическо боричкане - често за съвсем други неща. Повечето незапознати се питат как периодично се стига до кризисна ситуация, може ли театърът изведнъж да се окаже риалити шоу и дали има устойчиво решение. В следващите въпроси и отговори ще се опитаме поне частично да обясним фискалната и дългова криза в САЩ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK