Няма признаци за възстановяване на кредитната активност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма признаци за възстановяване на кредитната активност

Няма признаци за възстановяване на кредитната активност

Банките са увеличили инвестициите си в ценни книжа

Валентина Илиева
3225 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


27.3%

е делът на банките с български акционери в края на юни 2013 г.

Няма признаци за възстановяване на кредитната активност. Така поради намаляващите лихвени приходи на банките, в резултат на което продължава да се свива нетният лихвен марж, остават ограничени и възможностите за генериране на добра доходност.

В търсене на други източници на доходи (различни от основната дейност – кредитиране) банките са повишили инвестициите си в ценни книжа, но основно в такива на чужди емитенти, а тези в български държавни ценни книжа (ДЦК) са се свили в периода април - юни. Това се казва в тримесечния бюлетин "Банките в България" на БНБ. В него се разглежда периодът на второто тримесечие на тази година.

Управление на кредитния портфейл

През периода е имало повишена активност при потребителското кредитиране, докато при ипотечните и корпоративните заеми е имало месечни колебания. По-ниските доходи от кредитиране са съчетани и с намаления на лихвените проценти, което води до поредно намаление на нетния лихвен марж. В края на юни той е бил 3.29% при 3.66% година по-рано.

Така в търсене на други източници на доходи, а и възможности за намаление на риска в кредитните портфейли банките са увеличили инвестициите си в други активи, различни от кредити. Това се е наблюдавало и в рамките на тримесечието, и в годишен хоризонт. Делът на ценните книжа през периода април - юни е достигнал 12% (10.3 млрд. лв.) в балансовото число на системата (83.2 млрд. лв. към края на юни тази година) при 8.4% година по-рано.

В същото време делът на инвестициите в български ДЦК за една година е намалял с близо 11 процентни пункта до 55.1% (или 5.7 млрд. лв.) от общия размер на дълговите и капиталовите инструменти в портфейла на банките. Това се е случило за сметка на дела на книжата на чуждестранни емитенти, чиято тежест в общите инвестиции е нараснала до 38.1% (или 3.9 млрд. лв.).

Друга линия, по която банките намаляват кредитния риск в портфейлите си, е редуцирането на просрочията, като ги отписват и/или продават пакети от кредити. Така се успокоява и темпа на растеж на просрочията. За второто тримесечие те са се увеличили само с 43 млн. лв. (9.9 млрд. лв. необслужвани над 90 дни).

Друга тенденция, която се е наблюдавала през този период, е известна промяна във валутната структура на кредитния портфейл. Намалял е размерът на заемите в евро и е нараснал този на заемите в левове. Корпоративните кредити в евро се се свили с 606 млн. лв. до 26.6 млрд. лв., а тези в левове са нараснали с 676 млн. лв. до 10.2 млрд. лв. При заемите в банкирането на дребно тези в евро са намалели със 163 млн. лв. до 7.3 млрд. лв., а тези в левове са нараснали с 226 млн. лв. до 10.9 млрд. лв.

Пазарни позиции

Продължава тенденцията на увеличение на пазарните позиции на т. нар. местни банки – кредитните институции с български акционери. Тя се наблюдава от 2009 г., като за последната година - от средата на миналата до средата на тази, делът им е нараснал от 25% до 27.3%. За второто тримесечие обаче стъпката на увеличение е доста по-малка в сравнение с тази през предходните тримесечия. За третото тримесечие на тази година се очаква делът им отново да покаже увеличение в резултат на сделката за придобиване на Юнионбанк (допреди месец МКБ Юнионбанк) от ПИБ.

Нарастване в пазарния дял отчитат и дъщерните банки от ЕС – поделенията на европейски банкови групи, макар и само с 0.1 пр.п. Така в края на юни 2013 г. делът им е 64.9%.

Като цяло през второто тримесечие значителни промени в пазарните позиции по групи банки не са се наблюдавали. Плавното разместване на основните пластове на пазара продължава обаче вече трета година. От края на 2009 г., когато делът на местните банки е бил 16%, те са увеличили пазарните си позиции със 70%, а дъщерните поделения са се свили с около 15%.

27.3%

е делът на банките с български акционери в края на юни 2013 г.

Няма признаци за възстановяване на кредитната активност. Така поради намаляващите лихвени приходи на банките, в резултат на което продължава да се свива нетният лихвен марж, остават ограничени и възможностите за генериране на добра доходност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    v_iliev avatar :-(
    V.Iliev

    "Няма признаци за възстановяване на кредитната активност"
    Няма хоризонт, по-дълъг от една година... Че и това е много.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK