Времето на спадащи печалби в банковия сектор продължава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Времето на спадащи печалби в банковия сектор продължава

Времето на спадащи печалби в банковия сектор продължава

Годишният темп на растеж на необслужваните кредити се забавя

Валентина Илиева
5690 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


10

банки са приключили със загуба деветте месеца, като две от тях са от десетте най-големи.

Свито кредитиране и намаляващи банкови печалби. Това показват данните на БНБ към края на септември и потвърждават негативната тенденция за сектора, която е продължила и през третото тримесечие. Броят на банките със загуба за периода се увеличава спрямо предходното тримесечие. Годишният темп на растеж на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) продължава да се забавя.

Делът им обаче леко нараства спрямо предходното тримесечие, защото кредитният портфейл не расте поради това, че не се отпускат достатъчно нови кредити. По този начин няма как да бъде компенсиран макар и малкият ръст на просрочията. Разходите за обезценки на банките също намаляват на годишна база (спрямо същия период на миналата година), като вероятното обяснение е отписване на заеми от балансите и продажба на пакети от кредити.

Печалби и загуби

В края на септември десет банки са били на загуба (при седем в края на юни). Те са основно сред по-малките кредитни институции и клоновете на чужди банки, някои от които не за първи път са на загуба (виж таблицата). Две от банките, които отчитат отрицателен финансов резултат, са от топ 10 - ОББ и Райфайзенбанк. Първата приключи и цялата минала година на червено (43 млн. лв.), като покри загубата с резерви, натрупани от печалби от минали години.

Що се отнася до Райфайзенбанк, само преди около месец новият й главен изпълнителен директор Оливер Рьогл обяви, че банката ще увеличи разходите за провизии по кредити, което е политика на банките в цялата група на Raiffeisen. Това означава, че ще се отписват просрочени кредити, които банката счита за несъбираеми, в резултат на което ще отчита и загуба.

Добрата страна на процеса е, че така банките си чистят балансите и намаляват риска в портфейлите си. Обикновено по-големите банки могат да си го позволят, тъй като имат повече капитал и резерви, с които да покрият загубите си. Разходите за обезценки на двете банки са сред най-високите в сектора към края на деветмесечието – ОББ е заделила за това 102 млн. лв., а "Райфайзен" – 98 млн. лв. По-големи разходи за обезценки имат само Уникредит Булбанк (120 мнл. лв.) и Банка ДСК (99 млн. лв.), но те са двете най-големи в сектора по размер на активите и тяхната печалба формира 68% от общата, въпреки че и двете отбелязват лек спад в резултата си на годишна база.

Свити приходи

Като цяло разходите за обезценки на повечето банки намаляват, което води и до общо намаление за системата от 9.18% на годишна база. Вероятното обяснение за този процес е продажбата на необслужвани заеми за управление и събиране от специализирани дружества и директно отписване на лоши кредити от балансите, така че да не се начисляват повече разходи за покриването им. И ако до неотдавна и тези разходи топяха печалбите на банките, сега очевидно основните фактори остават свитото кредитиране, което води до намалени доходи от лихви, както и увеличението на разходите за лихви поради нарастването на привлечените средства.

В края на септември нетните доходи от лихви на системата са намалели с 4.45% спрямо година по-рано. В резултат на всичко това печалбата на десет от двайсетте банки, които не са на загуба, намалява. Ефектът на ниво система е продължаващо свиване на финансовия резултат. За една година печалбата е намаляла със 7.46% до 466.5 млн. лв. До момента секторът успява да излиза на печалба, като само за декември миналата година отчете загуба.

В същото време се наблюдава значителен ръст на нетните доходи от такси, както на ниво отделни банки, така и за цялата система. Таксите и комисионните, или т.нар. нелихвени приходи, се превърнаха в основен източник на доходи за банките в условията на свито кредитиране вече пета година. Така на годишна база към края на септември отбелязват двуцифрен ръст от 20%.

Кредити - лоши и добри

Необслужваните кредити продължават да забавят годишния си темп на растеж, като в края на семтември той е 0.8%. Обемът им достига 9.947 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл - 17.22%, като леко нараства спрямо този в края на юни. Това е резултат на недостатъчния обем нови кредити, които да компенсират макар и леко увеличение на просрочията (с 80 млн. лв. за година). От централната банка посочват показателя за необслужваните кредити и на нетна основа - съотношението на нетните кредити с просрочие над 90 дни (след приспадане на направените разходи за обезценка), като той е  10.73%.

Според данните трето поредно тримесечие жилищните ипотечни заеми се свиват, като в края на септември са били 9.3 млрд. лв. Делът на необслужваните ипотеки е 17%, тези на фирмените заеми с просрочие над 90 дни - 19.5%, а на потребителските - 9.5 на сто.

10

банки са приключили със загуба деветте месеца, като две от тях са от десетте най-големи.

Свито кредитиране и намаляващи банкови печалби. Това показват данните на БНБ към края на септември и потвърждават негативната тенденция за сектора, която е продължила и през третото тримесечие. Броят на банките със загуба за периода се увеличава спрямо предходното тримесечие. Годишният темп на растеж на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) продължава да се забавя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Основната дейност се свива, значи отново да чакаме вдигане на лихви, такси, комисионни...

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "kaizersoze":

  Правителствата също удрят по едно рамо в тази посока. Електронното правителство с потрошени до момента 200 милиона лева какви варианти предлага за разплащането по електронен път на едно най-обикновено електронно свидетелство за съдимост (то май друга масова услуга така и не въведоха...). Отговор: пак банков превод! Няма кредитна карта, няма ипей! З лв за удостоверение, 1,50 така банков превод. Това е, както вече писах, някакъв съвременен вариант на вицовете за албанската подводница и албанският танк, само където е истина. Електронно разплащане със сканиране и изпращане на бордерото...Боже, ела да си прибереш вересиите....

  Всъщност много от нещата, които изглеждат смехотворно и предизвикват потрес са всъщност достатъчно добре обмислени задкулисни игри. Може да си представим, как някой е разговарял с някого "неговото да не се губи" - в културен вариант или ако е било на маса, то езикът е коренно различен. Там се почват едни: "българската рая е дърта брантия...и този ч*п ще поеме без проблеми....нищо и нема сфикнАла е...Кфо, че протестират за къде нема ипей, па тея отрепки не знаят за кфо са се родили, бе...Нишо им неъ, че видиш никой неъ ъ се оплаче, да ги е*** 8 те милиона цървула миризливи...Или 7 милиона станАха, разбегАха се по чужбина, да ги е** у тарикатиите... И т.н. Справки: сливенският и боянският запис...

 • 3
  tom_sawyer avatar :-|
  Tom Sawyer

  До коментар [#1] от "kaizersoze":

  Ще видим! Като гледам ДПС сериозно са се заканили да внесат ред по отношение на критериите за промени по лихвените нива. Такъв вой в момента има от банковия сектор че, не е истина. Но съм скептичен! Ще ги купят и всичко ще остане по-старо му - т.е. клиента да го д**а!

 • 4
  vox.populi avatar :-P
  FlyingDutch

  А кои са малките банки със загуби? Тези на Петя и Цвети ?! ;) Или е забранено да се споменават :p

 • 5
  l.lukov avatar :-P
  l.lukov

  До коментар [#4] от "vox.populi":

  Виж в графиката. Тази на Петя по документи е на печалба ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.