Позиция "Въздържал се"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Позиция "Въздържал се"

Позиция "Въздържал се"

Или защо миноритарните акционери в "ЧЕЗ разпределение" продължават да са недоволни от прозрачността на компанията

Татяна Пунчева-Василева
3548 прочитания

© shutterstock


Акциите на "ЧЕЗ Разпределение" се търгуват на борсата вече една година. И макар публичният статут да се свързва с повече прозрачност и откритост, това далеч не става автоматично. На второ поред общо събрание мениджмънтът на компанията и представителите на мажоритарния собственик  се сблъскват с откритото недоволство на миноритарните акционери. И на всяко тяхно предложение CEZ реагира с неутралното "въздържал се", което блокира всеки опит за прозрачност. А последното общо събрание от сряда, 13 ноември, само затвърди тази тенденция.

Сделките със свръзани лица

Основният проблем за дребните инвеститори е сделките на "ЧЕЗ Разпределение" със свързани лица. Всъщност тези сделки бяха и една от причините тази пролет Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да започне процедура по отнемане на лиценза на компанията, прекратена само преди няколко дни.  

Този проблем е поставен пред мениджмънта на вече публичното дружество от началото на годината, т.е. няколко месеца след като компанията вече трябва да изисква одобрението на миноритарните си акционери за всяка по-голяма сделка със свързани лица, за да се избегне конфликтът на интереси и да се предотврати ощетяването на останалите инвеститори в компанията. Това е основен регламент за една публична компания. В случая с "ЧЕЗ Разпределение" естествено тези сделки са от значителен размер - годишно близо 100 млн. лв., и надвишават заложения в закона праг, над който се изисква одобрението на дребните акционери. През пролетта историята със сделките със свръзани лица влезе в съда по молба на пенсионните фондове на "Доверие", а през юни фондовете на "Доверие" се опитаха да поставят сделките на гласуване и одобрение. В крайна сметка решението от събранието пак влезе в съда, този път по искане на ЧЕЗ.

Сега, четири месеца по-късно, на провелото се тази седмица извънредно общо събрание на "ЧЕЗ Разпределение", пенсионните фондове на "Доверие", като най-голям миноритарен акционер с над 5% от капитала на дружеството, предложи на акционерите да одобрят регламента компанията да оповестява публично на месечна база няколко финансови метрики за себе си като приходи, печалба и сделки между свързани лица.

"Тази точка неколкократко е поставяна, макар не в този вид, пред общото събрание. Това е предложение с цел повишаване на прозрачността на "ЧЕЗ Разпределение", от която на този етап миноритарните акционери сме неудовлетворени", коментира по време на събранието тази седмица Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионна компания "Доверие". По думите й продължава да има неяснота за сделките със свързаните лица на дружеството, а това формира съществени разходи, "да не говорим и най-вероятно и за цената на електроенергията". "Именно тези разходи затвърждават нашата неудовлетвореност от прозрачността на компанията", категорична бе Петкова. "Надявам се поне това предложение да бъде прието от мажоритарния собственик", каза финално тя, след което в отговор при 31% миноратирани акционери "за" предложението, отговорът бе 69% "въздържали се" акционери, сред които и мажоритарният собственик. С това преложението не бе прието, тъй като липсва обикновено мнозинство.

Блокиращото въздържание

Същото разделение - 31% към 69%, се получи и за другите предложения на миноритарните акционери. Първото бе компанията да намали номиналната стойност на една своя акция от 10 лв. на 1 лв. Целта на акционерите бе да се понижи високата им единична пазарна цена и с това книжата да станат по-атрактивни за други дребни инвеститори и съответно по-ликвидни на борсата. Резултатът бе "за" от всички дребни инвеститори и "въздържал се" от основния. Последва леко обезсмислената вече точка за промени в устава на компанията, които трябваше да отчетат евентуалната промяна в броя на акциите в капитала на дружеството, ако бе гласувано намаление в номинала им. Тук решението бе ясно, след като предходното решение не е прието.

Третото ключово предложение бе компанията да разпредели като дивидент 192 млн. лв. от неразпределената си печалба за минали година, възлизаща на над 590 млн. лв., според данните от последния годишен отчет. Естествено всички миноритарни инвеститори гласуваха "за", но това бяха отново едва 31% от присъсващите акционери. Отговорът на ЧЕЗ бе "въздържал се" и по този въпрос и така и това предложение остана само в областта на идеите. Нищо, че преди това дребни акционери и мениджмънт все пак коментираха ликвидните възможности на компанията да си позволи такъв дивидент. Естествено за инвеститорите 129 млн. лв. паричен ресурс по сметки на компанията и предплатени задължения за 2013 г. бе достатъчно основание тя да раздаде част от печалбата на инвеститорите си. Още повече че чешката CEZ има практиката да раздава дивиденти, подчертаха дребните акционери в българското дружество. Въпреки това обаче мениджмънтът на компанията остана консервативен и все пак се опита да обясни, че предпочита да оставя такъв ресурс вътре в компанията като стъпка на предпазливост. Същевремнно фискално-консервативния мениджмънт изненадващо не можа да обясни какви са разходите за одитора на дружеството и откога го одитира.

"Не мога да проумея как изпълнителният директор не знае или не му е разрешено по време на общото събрание да каже откога Ernst & Young одитира компанията и на каква цена е договорът с одиторската компанията", възмути се отново Петкова.

Все пак ръководството на компанията подобри малко комфорта на акционерите - въведеното електронно гласуване го сви от седем часа през юни на три часа. Сега остава това отношение да се пренесе и към по-ключовите проблеми.

Акциите на "ЧЕЗ Разпределение" се търгуват на борсата вече една година. И макар публичният статут да се свързва с повече прозрачност и откритост, това далеч не става автоматично. На второ поред общо събрание мениджмънтът на компанията и представителите на мажоритарния собственик  се сблъскват с откритото недоволство на миноритарните акционери. И на всяко тяхно предложение CEZ реагира с неутралното "въздържал се", което блокира всеки опит за прозрачност. А последното общо събрание от сряда, 13 ноември, само затвърди тази тенденция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    nuzzo avatar :-|

    Формално ЧЕЗ са прави и действат съобразно търговският закон.
    И всеки(особено институционалните инвеститори), който е закупил миноритарен процент от капитала, трябва да е бил наясно с правата и задълженията си по ТЗ и ЗЦКФБИД


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK