Повече ДЦК в евро може да се появят на пазара догодина

С отпадането на ограниченията за трансгранично прехвърляне на ценни книжа се очаква търговията да стане още по-динамична

Държавата има стимул да увеличи обема на предлаганите ДЦК в евро с отпадането на трудностите пред трансграничното прехвърляне на ценни книжа в рамките на Европейския съюз. Очакванията са, че интересът към тези инструменти може да се повиши и търговията с тях да стане по-динамична, тъй като чуждестранните инвеститорите вече имат улеснен достъп до вътрешния пазар, а местните участници и особено банките разполагат с възможност да залагат като обезпечение българските ДЦК, за да получават заеми от чужбина.

Прогнозата е на експерти от Българската народна банка, които обявиха в началото на месеца, че депозитарът на БНБ е включен като спомагателна страна в разплащателната система TARGET2, което на практика отвори европейските граници за българските еврови ДЦК. Дали държавата ще заложи повече еврови емисии в плановете си за догодина е в прерогативите на финансовото министерство. През тази година то е набрало от местния пазар общо 284 млн. лв. чрез предлагане на 7-годишни съкровищни облигации в евро. На последния аукцион, на който бяха предложени такива книжа, доходността по тях спадна до 2.88%, давайки възможност на държавата да се финансира по-евтино от съпоставими европейски страни като Румъния, Унгария и Словения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  verginiav avatar :-|
  Verginia Georgieva

  Интересно

  Нередност?
Нов коментар