Кредитирането ще зависи от развитието на икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кредитирането ще зависи от развитието на икономиката

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Кредитирането ще зависи от развитието на икономиката

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Валентина Илиева
4993 прочитания

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Законодателят носи отговорността за положителните и отрицателните ефекти от своите решения
Най-здравата част на бизнеса може да намери финансиране при конкурентни условия от банките

Каква е оценката за отминаващата 2013 г. за банките?

- Изминаващата 2013 г. прилича на миналата с практически много нисък растеж на икономиката. Наблюдава се леко подобрение по отношение на нарастването на лошите кредити, което е с по-малки темпове. Имаше и разрешаване на някои от случаите с трудни кредити чрез преструктуриране или реализиране на обезпечения и стъпки към нормализация.

Какви са очакванията и прогнозите за състоянието на кредитирането през следващата година?

- Кредитирането през следващата година ще бъде, както винаги, функция на състоянието и развитието на икономиката. Надяваме се да няма регулативни пречки за бизнеса, които биха могли да затруднят кредитирането. Под претекст, че се защитават потребителите, да не се направят твърде рестриктивни регулации, които да затруднят отпускането на потребителски и ипотечни заеми.

Има ли признаци за раздвижване на търсенето на кредити? Ще остане ли характерно и за следващата година търсенето на заеми от бизнеса основно по субсидирани и гарантирани схеми?

- Аз не мисля, че тези програми са основни в кредитирането. Някои от тях като програма JEREMIE са много успешни. Предполагам, че разширяването на подкрепата на бизнеса в тази посока би било полезно. Най-здравата част на бизнеса няма нужда от тази подкрепа чрез програми, тя може да намери финансиране при конкурентни условия и от банките за разширяване на дейността. Основното, от което бизнесът - големите компании и малките и средните фирми, има нужда, е спокойна и предсказуема среда за работа.

Кои ще са основните предизвикателства пред банковия сектор догодина?

- На първо място е състоянието на европейската и българската икономика. На второ място е политическата нестабилност, която се очертава през следващата година, а и въвеждането набързо на необмислени регулации, които биха затруднили работата на банките с клиентите.

Има ли Асоциацията на банките в България становище по готвените промени в банковите закони, ако сте запознати официално с тях - за таксата за предсрочно погасяване на жилищни кредити, формиране и промяна на лихвения процент по кредити и пр.? Какъв ще бъде ефектът от предложените промени?

- Асоциацията има опита и експертизата да даде коментари и техническа подкрепа на законодателите и регулаторите. Имаме готовност да представим официално становище в момента, в който има институционално формализирани предложения. До този момент такива не са направени. В крайна сметка решенията на законодателите се изпълняват с всички последствия от тях. Законодателят носи отговорност както за положителните, така и за негативните ефекти от своите решения и търсенето на оптималния баланс за резултата.

Представители на бизнеса срещат банките

Представители на различни по мащаб компании и фирми и предприемачи ще се срещнат с висши мениджъри и експерти от водещи банки в сектора в България – Уникредит Булбанк, Сосиете Женерал Експресбанк, ОББ, СИБанк, Райфайзенбанк, Пощенска банка, Прокредитбанк, Европейския инвестиционен фонд, по време на Първата годишна конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Конференцията ще се проведе на 27 ноември. Основни дискутирани въпроси ще бъдат очакванията и перспективите за кредитирането през 2014 г., кои са секторите с най-голям потенциал за растеж, от какви проекти се интересуват банките. По част от въпросите, които ще са обект на обсъждане по време на конференцията, разговаряме с Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, който е и един от участниците в срещата.

Банкови експерти, работещи с малките и средните предприятия ще отговарят на въпроси на представители на бизнеса и ще представят гледна точка за това как би изглеждал успешен проект, който да получи финансиране, къде са пресечните точки на платежоспособния проект от гледна точка на банките и ползване на кредит на приемливи за бизнеса условия. Ще бъдат представени и възможностите и ролята на инструмента JEREMIE с двете схеми, които работят на пазара – гаранционната и нисколихвената.

За повече информация и регистрация:
Законодателят носи отговорността за положителните и отрицателните ефекти от своите решения

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Основното, от което бизнесът - големите компании и малките и средните фирми, има нужда, е спокойна и предсказуема среда за работа."

  >>> Когато бизнесът - голям, среден и малък, гледа всеки ден по екраните лицата на Спас Панчев, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Антон Кутев...го обхваща едно чувство, на спокойствие, предсказуемост, на една такава ефирна лекота, която се носи във въздуха, че просто не може да се опише....

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Велика мисъл в заглавието, превод: "ако има пари ще има и финансиране на кредита"

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  [quote#0:"статията"]Кредитирането през следващата година ще бъде, както винаги, функция на състоянието и развитието на икономиката.[/quote]
  Колкото е вярно това съждение, толкова е вярно и че: икономиката е функция от кредитирането.
  И в тази връзка, както банките могат да стимулират, чрез кредитирането икономиката (а оттам и целта да получат по - добри печалби... и бонуси за управленският състав), справка годините 2004-2007, така и могат рязко да дръпнат спирачката, чрез внезапна промяна в условията по кредитиране и така да ускорят процеса на спад на БВП.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Колегите cinik и nuzzo ми взеха думите от устата и единственото което мога да допълня е че интервюто е малко постно и липсват редица важни въпроси:
  1. Накъде се движи ЕС според оценките на Уникредит?
  2. Има ли ревизия в плановете на Булбанк предвид дестабилизацията на политическата обстановка? Ако да - накъде и колко.
  3. Ще се калкулират ли протестите в лихвите?
  4. Каква е структурата на най-изрядните и най-неизрядните кредитополучатели, по сектор и големина. Снимка на бизнеса.
  5. Какви са трендовете в ипотечното кредитиране и какви в потребителското?
  6. Продължава ли тенденцията да се закриват малките депозити, а големите да растат?
  Други въпроси към Левон нямам. Ако Капитал реши - да му ги прати на имейла и да ни информира за отговора, предполагам не съм единствения с подобни питания.

 • 5
  ktbnakude avatar :-P
  .......

  [quote#1:"cinik"]"Основното, от което бизнесът - големите компании и малките и средните фирми, има нужда, е спокойна и предсказуема среда за работа."

  >>> Когато бизнесът - голям, среден и малък, гледа всеки ден по екраните лицата на Спас Панчев, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Антон Кутев...го обхваща едно чувство, на спокойствие, предсказуемост, на една такава ефирна лекота, която се носи във въздуха, че просто не може да се опише....[/quote]

  и ти си прав........посвоему
  на 1300 км, западно от Драгоман има правило:

  "който плаща - той Поръчва"

  в БГ територията има не по-малко основателна поговорка:
  "не е луд този,който яде баница, лудият е този-който я плаща"

  ЩЕ гледаме всякакви лица по телевизора,ще чакаме да дойдат "по-фотогенични" ..........
  докато не разберем,че Ние плащаме музиката...

  а "ТВ лицата" просто Трябва да танцуват

  юристите имат постулат :
  "Примирените винаги са потърпевши"
  .........

  свършат ли парите - умът отстъпвя място на Разума
  а Той идва бързо

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"misho73"]3. Ще се калкулират ли протестите в лихвите?
  4. Каква е структурата на най-изрядните и най-неизрядните кредитополучатели, по сектор и големина. Снимка на бизнеса.
  5. Какви са трендовете в ипотечното кредитиране и какви в потребителското? [/quote]

  По тези въпрси можеш да се информираш нелошо и сам. На страницата на БНБ стоят месечните отчети на банковия надзор, които пресата коментира обстойно. По памет - положението с новите кредити, както и с лошите от доста време е "Комарно - застой". Нито ръст, но нито и спад.

  За протестите и отражението върху бюджета по-представителна е статистиката на ЕЦБ. След цяло лято на падане на спреда спрямо германските бондове до 1,76 %-пункта, октомври вече спредът е 1,95 %-пункта и според мен причината за това са не протестите, които вървят от юни, а гласуваната актуализация на бюджета и широко обявените "Величави по своя замисъл и чутовни по своята мощ социални мерки, с които левицата се е ангажирала предизобрно", както и редовните закани за класова борба и "привличане под социално-данъчна отговорност" на онези чикиджоси-очилати програмистчета по стъклените сгради в Бизнес-парка, които мотика не са пипали, а вземат по 2 бона чисто .

  20-тина милиарда лева фирмени кредити, 20 милиарда потребителски, като поскъпне ресурсът една с 0,5 -1% рискова надбавка следствие на "социалните мерки",колко прави? 400 милиона лева годишно повече като лихвени разходи за хора и бизнес.

  Ествествено, цялата работа ще бъде потушена с пиар-акции тип "Румен Гечев ще гъзи капитализма със закон срещу банковия произвол" и "ББР ще раздава евтини кредити, за да потуши скока в процентите"

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#6] от "cinik":


  [quote#6:"cinik"]Ествествено, цялата работа ще бъде потушена с пиар-акции тип "Румен Гечев ще гъзи капитализма със закон срещу банковия произвол"[/quote]

  Плюс повишаване на заплатите в любимите ми БДЖ и Български Пощи, връщане на ДОД на хора с МРЗ и други "екстри" а-ла "на гол тумбак чифте пищови" :-) Към негативните ефекти рано или късно ще трябва да сложим и факторът ОЛАФ, където едва лиса забравили Батко и Братко, Николов-Стайков и други деятели :-) А полковник Путин ще си потърси дивидента от инвестираното в Новата Тройна и там вероятно ще си говорим за 9-цифрени суми.
  Но лошото френд е че подобни изстъпления имат своята (широка) аудитория. Факт е и че посочените от теб "чикиджоси-очилати програмистчета по стъклените сгради в Бизнес-парка" стресират дудукариата, според който всеки който е забогатял без мазна поръчка по ЗОП и чичо в областната, определено пере пари от наркотрафик :-) Както правилно посочи един приятел, положението е много зле, ако отчетем коментарите в ето този материал - http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/11/17/2183145_romfarm_purviiat_milion_dekara/ Все пак говорим за форума на Капитал. Представи си какво е в ПрасеПрес! И всички тези хора имат право на глас, като някои от дори го упражняват?!? И като капак на всичко, посочените дефекти са не просто локален феномен, а някаква паневропейска лудост, ако приемем тезата в http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/11/20/2186925_mario_vargas_lyosa_evropa_se_latinoamerikanizira_i_se/
  С две думи - има за какво да се притесняваме :-)

 • 8
  smooke avatar :-|
  xabren

  До коментар [#7] от "misho73":

  Мишо, стига, поспри се... :(
  Вярно, че е зле положението, но не си ли ма-а-а-алко черноглед? :)

 • 9
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#8] от "xabren":
  Като написа "черноглед" за човек, дето май наистина знае какво пише, та се сетих за един виц от една уж отминала епоха:

  "Върви си по улицата песимист. А зад него – двама оптимисти в цивилно облекло…"

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "xabren":


  [quote#8:"xabren"]Вярно, че е зле положението, но не си ли ма-а-а-алко черноглед? :) [/quote]

  Никак даже. "Ножицата" между Европа и останалата част непрекъснато се "затваря", като страни като БГ вече са откровено по-близки до третия, нежели до първия свят. Упадъкът на Европа (и САЩ) е многопластов - демографски, научен, културен, икономически, военен и политически. И всичко това е повече от видимо. Даймлер например, изнася за пръв път в историята си завод за двигатели извън Германия, и го прави в ... Китай. IBM пордадоха PC-тата, а сега и entry-level сървърите на Lenovo (пак China). Apple ... Софарма внася Аналгин и Парацетамол от Индия. Няколко десетки са само европейските унивесритети, попаднали в топ 500, между които нито един български. Китайския валутен резерв вече е по-могъща сила от Японската Централна Банка а дори КТБ работи с руски и омански пари. Ти как го виждаш въпроса? И причина за всичко това е идиотската социална държава, която наказва работещите в полза на полуграмотните унтерменш, като качва цената на първите и им ЕПМ на бизнеса, в полза на азиатските и всякакви маймунски икономики. Фалитите на европейските соларни фирми (заради които преживяхме мини-икономическа война ЕС-Китай) е само върха на айсберга, но и перфектен пример за щетите от социализма, пък бил той и западноевропейски. Положението е зле и ако не му обърнем внимание сега, ЕС ще стане курортно селище за всякакви близкоизточни тарикати, които ще се наплодят с милиони, заедно с идиотските им храмове и нелепо нинджа облекло, докато балъците умирайки ги изхранваме. Общества с модел едно дете траят три поколения. Математика. А после ще ни изхвърлят като ненужен товар. И ще си направят чисто нов междуконтинентален халифат. В най-голям мащаб ние убиваме собствената си цивилизация. В локалната картинка - губим България и я превръщаме в глупав и ненужен руски протекторат за изнесени енергийни операции (ака Троянски кон) и територия за бежанци, цигани и всякакъв друг отпадък на световната цивилизация. И железничарите и пощальоните са част от гробокопачите ни, заедно със всички КНСБ-та и БКП-та. Нещата отиват на зле. Иска ми се персонално да разбия зъбите на всеки, който получава пари от държавата и не е инвалид, но знам че не мога. Мога да гледам края. И е нормално да не се възторгвам от бодрягите в БКП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.