Ледена епоха в кредитирането

Ледена епоха в кредитирането

Жилищните и потребителските заеми продължават да се свиват, ръстът на тези за бизнеса е около нулата

Валентина Илиева
5092 прочитания

© Цветелина Ангелова


22.89%

е делът на лошите и преструктурираните кредити към края на октомври 2013 г.

Свиването на жилищните и потребителските кредити продължава. Само фирмените заеми отчитат лек ръст, но и той е около нулата. Това показват данните на БНБ за кредитирането към края на октомври 2013 г. Спад има и при т.нар. лоши и преструктурирани кредити, както и в дела им.

Жилищни и потребителски заеми

Домакинствата продължават да ограничават и отлагат потребление, включително и взимане на заеми. През изминалия месец портфейлите от ипотечни и потребителски кредити отчитат поредно свиване както на месечна база (спрямо предходния месец), така и на годишна (спрямо същия период на миналата година). При ипотеките това е четвърти пореден месец, като допреди това в някои месеци се отбелязваха и ръстове.

Жилищните кредити бяха едни от устойчивите дълго време в кризата, като през първите три години задържаха ръста си на 2-3%, но впоследствие и при тях се усети цялостното отдръпване на домакинствата. Така в края на октомври обемът им се е свил до 8.795 млрд. лв. Спадовете не са фрапиращи, но все пак растежът им е под нулата. Годишният темп на свиване е 0.4% (32.7 млн. лв.), а на месечна база намаляват с 0.1% (13 млн. лв.). Потребителските кредити са 7.3 млрд. лв., като за месец са намалели с 0.09% (7.1 млн. лв.), а годишният им темп на свиване е 0.14% (10.2 млн. лв.), като те намаляват с по-ниски темпове в сравнение с ипотеките.

Свиването не означава липса изобщо на кредитиране, но обемът на новоотпуснатите кредити е по-нисък от този на погасяванията по съществуващи заеми, поради което крайният резултат е свиване на портфейла. За отлагане ползването на кредит освен неясната икономическа перспектива, безработица, ниво на работни заплати допълнително принос има и замръзването на нивата на лихвите. От няколко месеца няма ясно изразена посока на намаление, като нивата се задържат на достигнатите, а в някои случаи има и повишения.

Малко над нулата

Фирменото кредитиране продължава да показва все още малки ръстове, като някои месечни флуктуации са дори с по-големи стъпки, както през септември. Тези ръстове обаче остават единични в рамките на даден месец. Така през октомври нарастването на портфейла от кредити за бизнеса е с 41 млн. лв. (0.11%) при 237.3 млн. лв. през септември и свиване или двуцифрено покачване през предходните месеци. На годишна база фирменото кредитиране все още остава над нулата – 1.34% (465.7 млн. лв.) до 35.117 млрд. лв. Представители на банковия сектор коментират, че финансово стабилните фирми нямат проблем да получат кредитиране, но като цяло търсенето е ниско.

Свиването на лошите кредити

На този фон изглежда положително свиването и на портфейла от просрочия. Към края на октомври 2013 г. лошите и преструктурираните кредити са 9.782 млрд. лв. Спрямо предходния месец те са намалели с 0.2% (21.3 млн. лв.), а на годишна база се свиват с 2% (199.7 млн. лв.). Така и делът им в общия кредитен портфейл намалява, но с много малко спрямо предходния месец до 22.89%. Намаление в обемите просрочия има и в трите сегмента – фирмено, потребителско и жилищно кредитиране. Данни за това каква част са просрочията и каква част преструктурираните кредити няма.

От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва и общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на септември тази година обемът им достига 9.947 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 17.22%, като леко нараства спрямо този в края на юни. Необслужваните кредити продължават да забавят годишния си темп на растеж, като в края на септември той е 0.8%.

22.89%

е делът на лошите и преструктурираните кредити към края на октомври 2013 г.

Свиването на жилищните и потребителските кредити продължава. Само фирмените заеми отчитат лек ръст, но и той е около нулата. Това показват данните на БНБ за кредитирането към края на октомври 2013 г. Спад има и при т.нар. лоши и преструктурирани кредити, както и в дела им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Да си спомним популисткото предложение на НДСВ за приспадане на лихвите по жилищни кредити на млади борчлии от облагамата основа. Гласувано от тройната коалиция преди да си замине и оставено на следващото правителство за реализиране, което по най-популистки начин съсече мераците на Дянков да го ореже и го прегърна с цялата си душа. За нещастие дойдоха и още по-големи популисти, които го доразвиха - вече щяло да важи и за граждани на ЕС. Не че ще се съберат повече от 5 такива случая, но във въздебеличката данъчна декларация ще цъфне редче и за тази глупост, т.е. още няколко хектара гора ще бъдат изсечени бадева.

  А колкото до "държавната жилищна политика" за насърчаване на собствен дом, препоръчвам следната статия:

  "Високите нива на безработица имат тясна връзка със собствеността на жилищата. Това се посочва в научен доклад на професора по икономика от Warwick University Андрю Освалд и Дейвид Бланчфлауър, професор по икономика в Dartmouth College, Ню Хемпшиър, и бивш член на Комитета по паричната политика на Bank of England.

  Собственото жилище значително ограничава мобилността на домакинствата, подчертава Освалд, цитиран от Ройтерс. Обикновено собствениците на жилища трудно се решават да търсят работа другаде, а много от тях се отказват да приемат работно място заради пътуването."

  Целият материал:

  http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ikonomisti-ustanoviha-vzaimovryzka-mejdu-visokata-bezrabotica-i-sobstvenostta,160714/

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Жалко за младите хора принудени да делят малките апартаменти с родители и баби и дядовци. Как може да очакваме полижителни демографски изменения при тази безперспективност.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "daskal1":

  При срив на населението от 8,9 на 7,2 милиона има празен жилищен фонд колкото искаш, но за съжаление така е в Плевен или Димитровград, а търсенето е в София и Варна.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "daskal1":


  [quote#2:"daskal1"]Жалко за младите хора принудени да делят малките апартаменти с родители и баби и дядовци.[/quote]

  Да излизат под наем, по-евтино е. Както cinik е посочил, за много хора, обикновено тези с ипотечните кредити, собственото жилище е котва и в този смисъл е по-скоро пасив. А лихвите ... Когато навремето си купувах апартамент, си го купих с идеята за 2-3 годишния си доход. И досега не виждам смисъл да разпъвам този срок, още повече че съм и с 12 години по-стар :-) Имотите са бавни и твърди (обратното на ликвидни) пари и не трябва да надхвърлят 20-30% от богатството на човек. А в БГ са и рискови, както 2008-ма доказа нагледно.

 • 6
  tonihangelov avatar :-|
  tonihangelov

  НЕ ДОПУСКАЙ да работиш за обслужване на какъвто и да е кредит в БГ икономиката.Ако имаш кредит,трябва той да работи за теб,т.е. нека изгодата от кредита да е двустранна , не само за банката !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал