Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 27 ное 2013, 20:10, 6468 прочитания

JEREMIE е двигател на кредитите за бизнеса

Има риск кредитирането отново да замръзне с изчерпването на ресурс по програмата след 2014 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Инициативата JEREMIE се оказа ключова за кредитирането в България. На нея се дължи немалка част от отпуснатите нови заеми тази година. Изчерпването й след 2014 г. и неясното преструктуриране на управлението й за следващия програмен период обаче може да се окаже със задържащ ефект върху и без това силно свитото кредитиране. Това стана ясно по време конференцията "Банките и бизнеса", организирана от "Капитал". В България бе изпробван вариантът част от ресурса по JEREMIE да се усвоява през търговските банки, които отпускат облекчени кредити за бизнеса.

"През последните години се забелязва ограмотяване и на банките, и на клиентите им в разбирането и ползването на такива инструменти. Сега усвояването на линии, които идват по различни рисково споделящи програми и намаляващи риска инструменти (бел. ред. - каквито са инструментите по JEREMIE, част от ОП "Конкурентоспособност"), се усвояват много бързо", каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на СИБанк. По думите му темпото на консумация на този ресурс в момента е много по-високо спрямо 2009 г. например. "Когато се обяви нова програма, тя се изчерпва почти незабавно", каза той.


Оттук нататък според него големият проблем на тези програми е, че в идните месеци ще се изчерпат, а все още няма готовност с какво ще бъдат заменени. "Този елемент е ключов за кредитното посредничество. В групата, която представлявам, и в нашата банка голям процент от новоотпуснатите кредити за бизнеса минаха през тези програми и те се случиха, защото, ако бяхме си партнирали, без тях нямаше да намерим допирна точка за обезпеченията, цената на кредити и за редица други условия, които благодарение на тези програми  преодоляхме", каза Андронов. Затова според него от това как ще бъде структурирано управлението на този ресурс след 2014 г. ще зависи и какво ще се случи на кредитния пазар в обозримо бъдеще.  "Ще е положително, ако този фактор бъде подреден и продължи да действа положително и през 2014 г., както действаше през 2013 г. Ако обаче не бъде организиран правилно, може да се окаже силно ограничаващ фактор (бел. ред. - за кредитирането)", обобщи той.

Кредитите до момента

В момента девет търговски банки оперират с двата кредитни продукта, структурирани по JEREMIE. Единият продукт - т.нар. JEREMIE 1, позволява на банките да кредитират бизнеса при облекчени условия, като им гарантира голяма част от потенциалните загуби, а другият продукт - т.нар. JEREMIE 2, позволява да отпускат кредити с наполовина по-ниска лихва, защото им осигурява половината ресурс за тях. По данни на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който администрира програмата в България от името на държавата, JEREMIE 1 вече е усвоен на 86%, като отпуснатите по него кредити в края на октомври са 4100 за над 250 млн. евро. Крайният срок на продукта е първото тримесечие на 2014 г., а общият му размер е 301 млн. евро. JEREMIE 2 тепърва стартира, но вече са усвоени над 30% от планираните 400 млн. евро. Тук отпуснатите до края на октомври кредити са 900 за около 125 млн. евро. Крайният срок за оползотворяването му е краят на 2015 г.

Това прави около 375 млн. евро усвоен ресурс в рамките на около една година до октомври. В същото време общият кредитен портфейл на банките за бизнеса през последната една година по данни на БНБ се е повишил с 480 млн. лв. (под 240 млн. евро) Това число е нетно - включва както новите, така и падежиралите заеми през същия период. Тъй като ресурсът по JEREMIE не може да се използва за рефинансиране на съществуващи заеми, може да се каже, че голяма част от наистина новите кредити в системата идват благодарение на кредитните продукти по инициативата.

Боричканията на бюрокрацията


"Въпросът за това как се използват европейските програми да подпомагат икономиката е изключително важен и фокусът трябва да се премести от думата усвояване към думата използване на европейските средства в полезни за икономиката и обществото програми", посочи от своя страна Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк. Той коментира скорошно изказване на зам. икономическия министър Юнал Тасим, според който банките не са особено отзивчиви по отношение на продуктите по JEREMIE и програмите за финансов инженеринг. По тази причина, посочи Хампарцумян, цитирайки отново Тасим в следващия програмен период, делът на тези програми ще се намали и тези средства ще бъдат пренасочени за управление към български банки. "Каквото и да означава български банки, предполагам че има предвид банки с български акционери", каза той."Важно е да отбележим, че когато става дума за европейски програми, които ще минават през банките, има съпротива на средното чиновничество. На ниво правителство и министри нещата са ясни, но когато тези програми се управляват от банки, средният чиновник и неговите малки мръсни крадливи ръчички губят дискрецията върху разпределянето на тези пари и, разбира се, това поражда съпротива", допълни още Хампарцумян.

Коментарът на Хампарцумян идва на фона на изключително разнопосочните сигнали от страна на самото правителство какво точно ще се случва с евроресурса през следващия програмен период. Дискусиите, включително в правителството, са особено ожесточени, що се отнася до ОП "Конкурентоспособност" и финансовия инженеринг. Една част от управляващите искат да прехвърлят управлението на финансовия инженеринг в държавната Българската банка за развитие. Друга иска да свие инженеринга в пъти и да остави повече за грантове. И така все още няма яснота какъв ресурс ще се усвоява и под какво форма. А както коментират всички банки, интересът към сегашните кредити с облекчени условия благодарение на инструментите за споделяне на риска са сред най-търсените от страна на бизнеса.

Славейко Славейков, главен финансов директор и член на управителния съвет на Сосиете женерал Експресбанк, коментира, че около две трети от корпоративните кредити на банката в момента минават по JEREMIE, макар и повечето да са за оборотни средства. По думите му облекчените условия по тези кредити, като например понижението на лихвата наполовина до около 3.5%, е бил стимул много бизнеси да размразят плановете си за развитие. Разбира се, по думите му бизнеса остава притеснен от външната, а вече и вътрешна несигурност, но все пак апетитът към взимане на кредити расте.
"Проблемът в момента е липсата на апетит и от страна на бизнеса. Затова и всеки продукт, който намалява изискванията за обезпеченост и собствено участие, стимулира бизнеса", посочи и Теодор Маринов, генерален директор, управление "Корпоративно", и член на съвета на директорите на ОББ. Според него по-подходящият продукт за българския бизнес е именно гаранционната схема сега, споделяща риска с банките, а догодина, така както се очертава, да няма са още тръгнали нови грантови схеми според него при липсата на ново JEREMIE ще има "не плато, а срив" в наличието на подобно финансиране за бизнеса.

От друга страна, инструментите за споделяне на риска са стимулирали и банките да обърнат внимание на малко по-рискови проекти, които при нормални условия не биха разглеждали. "Програми като JEREMIE 1 (бел. ред. - гаранционната схема) ни мотивираха допълнително да не търсим толкова много рисковете в нашите клиенти, а да погледнем повече върху ползите от проекта им", каза Емилия Царева, изпълнителен директор и член на УС на Прокредит банк.

В крайна сметка банкерите като цяло обобщиха, че интересът към всички кредитни продукти по JEREMIE е висок просто защото достъпът до него е прост, ясен и бърз, без много бюрокрация и лесна администрация.

ЕК цели да увеличи финансовия инженеринг в пъти

Европейската комисия (ЕК) настоява толкова активно за прилагането на финансовия инженеринг в усвояването на публичния ресурс от структурните фондове на общността. Това стана ясно от изказването на Хуберт Котони, директор "Регионално бизнес развитие" в Европейския инвестиционен фонд. По думите му ако през настоящия програмен период от 375 млрд. евро в структурните фондове само 10 млрд. евро се използват под формата на финансови инструменти из цяла Европа, което е почти нищо, за следващия ЕК си е поставила амбициозната цел да увеличи това до поне 10%, а може и 20%, от целия ресурс на фондовете. Това означава, че ако той е 325 млн. евро поне 32.5. млрд. евро ще за финансов инженеринг, поясни още Котони.

Основната мотивация за тази цел на комисията е револвиращият ефект на ресурс усвоен чрез финансови инструменти.

От една страна усвояването на публичния ресурс по този начин прехвърля отговорността за разпределението му от държавата към финансови посредници като банките, фондовете за дялови инвестиции и др, което е съществена промяна в това кой взима решения кои са най-подходящите проекти за финансиране, каза Котони. "От друга страна ако всички върви добре или поне частично добре и този ресурс е бил добре инвестиран, той ще възстанови. Т.е. този револвиращ елемент ще позволи на българската държава отново да го използва за същата цел" допълни той. Според него това и политически е добре особено при сравнително орязани бюджети, а отделно позвоялва на държавата да получи възвращаемост, която иначе няма при грантовото финансиране.
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БНБ даде на банките пет работни дни да предложат кредитен мораториум БНБ даде на банките пет работни дни да предложат кредитен мораториум

Секторът има готовност бързо да каже за какви видове кредити ще важи и за какъв срок ще могат да се отложат плащанията

3 апр 2020, 1927 прочитания

Как Visa се превърна във водещия играч в глобалните финанси Как Visa се превърна във водещия играч в глобалните финанси

Компанията надмина JPMorgan Chase като най-скъпата глобална група за финансови услуги

3 апр 2020, 658 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Бъдещето през очите на банкерите

Ниските печалби и несигурността правят прогнозирането на кредитирането трудно

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10