JEREMIE е двигател на кредитите за бизнеса

Има риск кредитирането отново да замръзне с изчерпването на ресурс по програмата след 2014 г.

Инициативата JEREMIE се оказа ключова за кредитирането в България. На нея се дължи немалка част от отпуснатите нови заеми тази година. Изчерпването й след 2014 г. и неясното преструктуриране на управлението й за следващия програмен период обаче може да се окаже със задържащ ефект върху и без това силно свитото кредитиране. Това стана ясно по време конференцията "Банките и бизнеса", организирана от "Капитал". В България бе изпробван вариантът част от ресурса по JEREMIE да се усвоява през търговските банки, които отпускат облекчени кредити за бизнеса.

"През последните години се забелязва ограмотяване и на банките, и на клиентите им в разбирането и ползването на такива инструменти. Сега усвояването на линии, които идват по различни рисково споделящи програми и намаляващи риска инструменти (бел. ред. - каквито са инструментите по JEREMIE, част от ОП "Конкурентоспособност"), се усвояват много бързо", каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на СИБанк. По думите му темпото на консумация на този ресурс в момента е много по-високо спрямо 2009 г. например. "Когато се обяви нова програма, тя се изчерпва почти незабавно", каза той.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  barefoot avatar :-|
  barefoot
  • + 3

  ... Има риск кредитирането отново да замръзне с изчерпването на ресурс по програмата след 2014 г. ...

  А текущият ресурс къде точно отива, че толкова бързо ще се изчерпа, господа?

  Нередност?
 • 2
  bonzoo avatar :-|
  Vladimir Todorakov
  • + 4

  Само се чудя, защо никой от така притеснените банкери не отчита, че този ресурс е револвиращ и би следвало да е на разположение за повторно инвестиране от страна на банките, без значение на оперативната програма за 2014-2020 г?

  Доколкото съм запознат с въпроса, върнатия ресурс от финансовите инструменти задължително трябва да се реинвестират втори път по същата линия.

  Нередност?
Нов коментар