Бъдещето през очите на банкерите

Банкери предупредиха, че законови промени без задълбочен анализ водят до дисбаланси.

Бъдещето през очите на банкерите

Ниските печалби и несигурността правят прогнозирането на кредитирането трудно

Валентина Илиева
13547 прочитания

Банкери предупредиха, че законови промени без задълбочен анализ водят до дисбаланси.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Има тенденция на популистични упражнения върху регулативната среда за банките.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк

Банковият сектор в България вече не е сред пазарите с голяма ефективност, а инвеститорите избират високодоходните. Затова чуждестранният апетит за сделки в сектора е изчезнал. Иначе консолидация е необходима, a вероятно ще има и предлагане в резултат на изтегляне на западни банки. Това стана ясно по време на Първата годишна конференция "Банките и бизнесът", организирана от в. "Капитал".

Банкери предупредиха и че ефектът от каквито и да е законови мерки в регулативната среда на сектора (каквито готвят управляващите) може да е катастрофален, ако преди това не са направени задълбочени анализи.

Очакванията са, че и през следващата година икономиката ще се бори с реалности, близки до сегашните. Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, финансирането на бизнеса чрез различни европейски програми и икономическата среда ще определят развитието на банките през 2014 г. Най-едрият проблем и за банките, и за бизнеса обаче е несигурността.

Европа продава, но не купува

Нуждата от по-висока ефективност може да е един от мотивите за консолидация в банковия сектор в България, посочи Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк, по време на конференцията. По думите му тя е основно предизвикателство пред банките. Големият брой участници на пазара не позволява реализирането на възможни значителни икономии от мащаба и генерирането на синергия, каза още Андронов.

Консолидацията може да бъде и резултат от плановете за преструктуриране и оптимизация на бизнеса на международните финансови групи и ангажиментите им към Европейската комисия срещу отпуснато финансиране като част от спасителни планове, посочи той.

Примери за такива сделки има на пазара още от преди няколко години, като само една от тях обаче има реален ефект на консолидация – покупката на Юнионбанк (преди МКБ Юнионбанк) през септември тази година от ПИБ. Продажбата й беше резултат именно на поети ангажименти на собственика - баварската Bayern LB, за преструктуриране и връщане на средства на ЕК. Другите две сделки са по същия повод, но не с такъв ефект – продажбата на 49.99% от капитала на Българо-американската кредитна банка от ирландската Alied Irish Bank и излизането на словенската Нова люблянска банка от България и продажбата на собствеността й тук - Банка "Запад Изток" (сега Ти Би Ай банк) на холандската финансова група "Кардан".

"Преди 10 години високата ефективност беше основна предпоставка банковият сектор да получи сериозен инвеститорски интерес. След кризата обаче ситуацията се влоши. Онова, което най-малко трябваше да ни се случи, е българският банков сектор да стане по-нискоефективен като доходност от чешкия например", каза Андронов. Така зрял пазар, който е свързан с Западна Европа, е станал по-ефективен от българския, а обикновено се смята, че по-рисковите пазари трябва да носят и по-голяма възвращаемост.

"Това означава, че потенциалните инвеститори ще изберат само онзи пазар, който носи най-висока ефективност. Ние вече не сме в тази категория. Това от своя страна означава, че няма с какво да се финансира консолидация на българския банков пазар. Няма го и следконсолидационният ефект от наливане на средства, които да осигурят кредитен растеж", обобщи банкерът.

Къде изчезва печалбата

Намаляващата ефективност на сектора е резултат от понижаващите се в кризата основни приходи от лихви, както и тези от такси и комисиони (виж графиките). Те в голяма степен отиват за покриване на нарастващите разходи за провизии. От началото на кризата банките заделят средно по около 1.2 млрд. лв. годишно за покриване на такива разходи, посочи Петър Андронов. Ефектът от това е именно сериозно изтънената ефективност на банковия сектор.

По думите му това е и ще бъде и основен мотив за поведението на банките в България през следващите месеци и години. На този етап банките все още не са готови за възстановяване на кредитирането. Но положителен факт при заемите е това, че търсенето на депозити на местния пазар от банките, за да връщат средства на централите в Западна Европа, е към края си. Това показва съотношението кредити към депозити, което вече е под 100% (виж графиките).

По отношение на цената на кредитния ресурс тя "намалява устойчиво и достига по-ниски нива от тези преди кризата", заяви Петър Андронов. Ефектът на намаляващите лихвени нива е най-силно изявен при фирменото кредитиране, докато при потребителските заеми ръстът е потиснат.

Това, от което най-много се нуждаят и бизнесът, и банките в момента, е сигурност, каза Андронов. Каквито и аргументи да представим на бизнеса, колкото и да намаляваме цената на кредитите, ако има притеснения и изпитва несигурност, банките не биха могли да го убедят да ползва кредити. Като друго предизвикателство Андронов посочи европейските програми за финансиране на малкия и средния бизнес за периода 2014 – 2020 г. Според него от прилагането им до голяма степен ще зависи активността на фирменото кредитиране (виж стр. 13).

За намесата на политиците

Наблюдава се тенденция на популистки упражнения върху регулативната среда за банките, посочи Левон Хампарцумян. От думите му стана ясно: "Досега няма институционално формализирано предложение за промени в регулацията на банките, но сред коментираните идеи има такива, които, ако бъдат възприети, ще доведат до сериозни дисбаланси и затруднения в работата на банките."

Без да сме много вокални, следим това, което се случва в политическия живот в България, посочи и Петър Андронов.

Според него някои от предлаганите законови промени с цел предоставяне на допълнителна защита на кредитополучателите може да имат като последици на практика завишаване на критериите към кредитополучателите, увеличаване цената на ресурса за бизнеса и домакинствата и свиване на кредитната активност с произтичащите от това последствия.

Има тенденция на популистични упражнения върху регулативната среда за банките.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк

Банковият сектор в България вече не е сред пазарите с голяма ефективност, а инвеститорите избират високодоходните. Затова чуждестранният апетит за сделки в сектора е изчезнал. Иначе консолидация е необходима, a вероятно ще има и предлагане в резултат на изтегляне на западни банки. Това стана ясно по време на Първата годишна конференция "Банките и бизнесът", организирана от в. "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  nns avatar :-|
  nns

  Кардан не Кардиф е името на собственика на ти би ай

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Когато човек, по чието време на поста вицепремиер са фалирали 44 банки, се заеме да "оправя" финансовия сектор, това може да предизвика нещо между смут и ужас както сред банките, така и сред техните вложители, а и при всеки, който чопли нещо в тази държава.

 • 3
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni

  Защо банките не пробват да намалят 1% лихвата по кредитите заедно с намаление също с 1% на лихвите по депозитите. Маржа на печалба ще се запази и кредитирането ще си отпуши. Ако ли не - да опитат с други цифри. Защото само да се тръшкат, че кризата им изяжда печалбите няма да им свърши работа. И следващата криза ще ги хване със свалени вече гащи.....

 • 4
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Не знам кое е обратното на розовото в света на очилата, но банкерите трябва да го научат и да си оцветят очилата с този цвят.
  В България всичко ще става по-трудно, включая и кредитирането. Банките се радваха на печалби и растеж по време на кредитния бум, но трябва да са наясно, че всичко това свърши - основния потребител на кредити беше имотния сектор, чиито растеж никога няма да се върне.
  Беше дадена статистика, че 30к човека са се преселили само в Германия само тази година. Да кажем общо съм към 70к, което е 1% от населението! Хайде сметнете 10 години по 1%. Това са напуснати жилища, и липсващи потребител и консуматори. Всеки който почне бизнес тук, ще трябва да смята 10% по-малко след 10 години(поне). Еми няма да стане.

 • 5
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Искров, а какво правим с банката на Цветанка Карагьозова?!!!

 • 6
  tolex avatar :-|
  tolex

  Ахх, Андронов, Андронов...
  Преди 2 год. на конференция в Шератон един участник те попита какво ще правите със свръхресурса и нежеланието да се взимат/дават кредити.
  Тогава ти отговори, че банките щели да се акомодират към новите условия...

  Според мен трябва вас, псевдо-банкерите, силно да ви редуцират. Заедно със заплатите ви и огромно раздутия персонал. Като се започне от платения ментор Хампарцумян...

 • 7
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Мазни мошеници знаещи само да се оплакват от лошия "матриал", но не и от шестцифрените заплати и бонуси които получават.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  soldierism avatar :-|
  soldierism

  Защо банките не пробват да намалят 1% лихвата по кредитите заедно с намаление също с 1% на лихвите по депозитите. Маржа на печалба ще се запази и кредитирането ще се отпуши. Ако ли не - да опитат с други цифри. Защото само да се тръшкат, че кризата им изяжда печалбите няма да им свърши работа. И следващата криза ще ги хване със свалени вече гащи ....

 • 9
  soldierism avatar :-|
  soldierism

  rodnirodnи, цитирах те, но явно не ми е засякло кеча:

  явно си тъп - ако паднат лихвите по депозитите с един процент - дали ще останат достатъчно депозити, за да може да се кредитира? Депозитите - т.е. ресурса на банките зависят от лихвите, аз няма да си държа парите в банка, ако не ми дават добра лихва. Освен това, нали маржа остава същия - какво тогава ще се промени за банките. Единствено лихвата на кредито получателите в мисълта им, защото повечето от фирмите държат депозити също. Прост народ, Слаба държава! Всеки дава акъл ама боси и голи и гладни ходим!!!!

 • 10
  army avatar :-|
  army

  До коментар [#4] от "rainbou1":

  rainbou1, как си мислиш, че се ходи в Германия - те само нас чакат - тази сутрин гледах един безработен по телевизията, без образование и той каза че щял да ходи в чужбина?!? Ако тук не можеш да си намериш работа как ще намериш в Германия? Не само това ами нали и немски трябва да говориш? Какво непрекъснато говорите за напускане на България - да не би някой да ви чака в Европа? Писна ми от оплакващи се хора. Страната ни била виновна, системата ни била виновна - а кой я направи тази страна?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал