Рецепта за успех по банкерски
Или как да направите проекта си апетитен за финансиране


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Доза добри идеи, щипка самоучастие, обезпечение – колкото поеме, и предприемачески дух на вкус. Да си забъркаш бизнес проект, с който да събудиш апетита на банките, поне допреди кризата не изглеждаше особено сложно упражнение и финансирането се лееше като вода. С влошаването на икономическата среда обаче намирането на вярната рецепта за спечелването на интереса им се превърна в много по-голямо предизвикателство, а фирменото кредитиране беше първото, което беше напъхано във фризера.
В следващите няколко години предпочитанията на финансовите институции бяха насочени главно към "гурме" проекти и през финото сито на оценката минаваха само най-добрите (и най-нискорисковите) идеи. Проблемът със свиването на кредитирането обаче е, че продължителното придържане към подобен режим води до отслабване за ефективността на банката (в която залежава скъпо привлечен ресурс), а и за системата като цяло. Така в опит за възстановяване на изтънените печалби банките все по-активно се оглеждат за идеи, които да финансират. И макар да не държат толкова на най-изтънченото меню, интересът към добрите, здравословни проекти остава важен фактор при подбора.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
1 коментар
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.